search
Dystopisch en ijzersterk: deze scifi-mysterieserie met 84 procent op Rotten Tomatoes vind je nog altijd op Prime Video
Series / Specials

Dystopisch en ijzersterk: deze scifi-mysterieserie met 84 procent op Rotten Tomatoes vind je nog altijd op Prime Video

'The Man in the High Castle' speelt zich af in een parallel universum waarin de Asmogendheden Wereldoorlog II hebben gewonnen.

Wat zou er gebeurd zijn als niet de Geallieerden maar de Asmogendheden Wereldoorlog II wonnen? De dystopische sci-fiserie The Man in the High Castle geeft daar een antwoord op. De serie werd gemaakt door Frank Spotnitz en is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1962 van Philip K. Dick.

The Man in the High Castle speelt zich af in een parallel universum waarin de Asmogendheden van nazi-Duitsland en het Keizerrijk Japan de wereld regeren na hun overwinning in de Tweede Wereldoorlog. De serie bestaat uit 40 afleveringen, verdeeld in 4 seizoenen en liep van 2015 tot en met 2019.

Duitsland en Japan


De serie speelt zich af in 1962 in een parallel universum waar de Asmogendheden de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen in 1946 nadat Giuseppe Zangara met succes de verkozen president van de Verenigde Staten, Franklin D. Roosevelt, heeft vermoord in 1933, wat een reeks ontwikkelingen met zich meebrengt, waaronder de Duitsers die een atoombom laten vallen op Washington, D.C.

Het Duitse Rijk strekt zich uit tot Europa en Afrika en het Keizerrijk Japan omvat Azië, maar het grootste deel van de serie speelt zich af in het voormalige VS-gebied en in Duitsland zelf. Duitsland en Japan hebben de Verenigde Staten verdeeld in het Groot-Duitse Rijk in het oosten, met New York City als zijn regionale hoofdstad, en de Japanse Pacifische Staten in het westen, met San Francisco als hoofdstad. Deze territoria worden gescheiden door een neutrale zone die de Rocky Mountains omvat.

Films


The Man in the High Castle volgt personages van wie de lotsbestemmingen met elkaar verweven raken wanneer ze in contact komen met films die uitzichten tonen van talrijke andere werelden, waaronder sommige waar de Geallieerden zegevieren, sommige met geëxecuteerde Geallieerde leiders (zoals Winston Churchill en Jozef Stalin) en sommige waar een Amerikaans verzet het goed doet.Deze films werden verzameld door the Man in the High Castle, de mysterieuze figuur waarvan wordt geloofd dat hij de beelden heeft gemaakt. Daarom dat de serie deze titel heeft. Een van de mensen die in contact komt met de films is Juliana Crain (Alexa Davalos), een jonge vrouw uit San Francisco die naar buiten toe gelukkig lijkt te zijn onder Japanse controle. Ze is een expert in aikido en is bevriend met de Japanse mensen die in San Francisco wonen. Als Juliana hoort van the Man in the High Castle en zijn films, begint ze zich te verzetten. Ze gelooft dat de films de sleutel tot vrijheid bevatten en is vastbesloten om hun mysterieuze beschermer te vinden.

Goed ontvangen


The Man in the High Castle werd vanaf het begin goed ontvangen. Het eerste seizoen heeft de hoogste score van de vier op Rotten Tomatoes met 95%. De kritische consensus van de site over het eerste seizoen luidt: "Onder leiding van uitvoerend producent Ridley Scott is The Man in the High Castle anders dan alles wat er op tv te zien is, met een direct meeslepend verhaal gedreven door snel ontwikkelde personages in een volledig gerealiseerde post-WOII-dystopie."Het tweede seizoen was niet zo'n succes als het eerste seizoen en kreeg gemengde reacties en een score van 64%, maar het is zeker de moeite om verder te kijken want de twee volgende seizoenen waren heel goed en kregen opnieuw positieve reacties. Zo heeft seizoen 3 een score van 86% en seizoen 4 een score van 92%. In totaal heeft de serie een score van 84% op Rotten Tomatoes.

Kijken?


Alle seizoenen van The Man in the High Castle kan je kijken op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Vind jij The Man in the High Castle een aanrader?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen