search
Niet 'The Sopranos' maar deze HBO-serie veranderde de televisieserie voor altijd
Series / Specials

Niet 'The Sopranos' maar deze HBO-serie veranderde de televisieserie voor altijd

'Angels in America' is een HBO-miniserie die het netwerk en het miniserieformat voor altijd heeft veranderd.

The Sopranos, die liep van 1999 tot en met 2007, was een populaire serie die wordt erkend als de aanzet tot het begin van het Tweede Gouden Tijdperk van Televisie. Maar er is een andere HBO-serie die het netwerk HBO en een bepaald televisieformat voor altijd heeft veranderd.

Het gaat over de HBO-miniserie Angels in America, die uitkwam in 2003. Het is geregisseerd door Mike Nichols en gebaseerd op het Pulitzer Prize-winnende toneelstuk uit 1991 met dezelfde naam, geschreven door Tony Kushner. Er speelt een geweldige cast mee in de miniserie met onder andere Al Pacino, Meryl Streep, Patrick Wilson, Emma Thompson en Jeffrey Wright.

Verhaal


Angels in America speelt zich af in 1985 en volgt zes New Yorkers wier levens elkaar kruisen. Het vertelt onder andere het fantastische verhaal van Prior Walter, een homoseksuele man die met AIDS leeft en bezocht wordt door een engel.

HBO zond de serie uit in verschillende formaten: twee drie uur durende delen die overeenkomen met Millennium Approaches en Perestroika, verder onderverdeeld in zes een uur durende hoofdstukken die ruwweg overeenkomen met een of twee aktes van elk van deze toneelstukken. De eerste drie hoofdstukken - Bad News, In Vitro en The Messenger - werden eerst uitgezonden en de laatste drie hoofdstukken - Stop Moving!, Beyond Nelly en Heaven, I'm in Heaven - volgden.

Miniserie


Er werd toen bewust gekozen om het toneelstuk aan te passen als een miniserie vanwege zijn complexe en onderling verbonden plot, waardoor een uitgebreide verkenning van het verhaal mogelijk werd. Angels in America veranderde het miniserieformat door belangrijke prijzen binnen te slepen en het potentieel te tonen van het aanpassen van bronmateriaal dat niet kan worden ondergebracht in een traditionele film.



Angels in America werd een van de grootste voorbeelden van vertelkunst op het scherm en zou het miniserieformat voor altijd veranderen. Het liet zien dat het miniserieformat werkte en waarom het werkte. De serie wordt ook nog steeds beschouwd als een van de beste weergaven van de aidscrisis op het scherm.

Prijzen


Angels in America was het grootste televisie-evenement van het seizoen 2003-04, met overweldigende lof van alle kanten. Het won ook heel wat prijzen. Zo werd Angels in America bij de Emmy Awards de eerste van slechts drie series in de geschiedenis van de Emmy's (samen met Schitt's Creek in 2020 en The Crown in 2021) die alle belangrijke categorieën domineerden en alle vier acteercategorieën wonnen. Het won ook in alle vijf grote categorieën bij de Golden Globe Awards en was ook genomineerd voor de Grammy voor Best Score Soundtrack.



Naarmate het format voor televisiekijken verschoven is van kabelnetwerken naar streamingdiensten was er veel meer op het spel. Het miniserieformat heeft de laatste tijd extreem goed gewerkt op streamers zoals Netflix, waar de hele serie in één keer wordt uitgebracht. Het meest recente succes in dit opzicht is de miniserie van Mike Flanagan, The Fall of the House of Usher, en Beef, die al heel wat prijzen heeft gewonnen, waaronder drie Emmy Awards voor beste miniserie en beste vrouwelijke en mannelijke hoofdrol in een miniserie.

Kijken?


Bij HBO worden miniseries over het algemeen goed ontvangen, waarbij sommige, zoals Watchmen of Chernobyl, een hoogtepunt van het jaar op televisie vormen. Maar ze zijn niet de grootschalige evenementen die Angels in America echt was op dat moment, het hoogtepunt van prestigieuze televisie en een voorteken van de epische verhalen die zouden volgen.

Angels in America blijft een uniek project, dat de televisieserie voor altijd heeft veranderd, en het is nog steeds te zien op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Angels in America is duidelijk minder bekend dan The Sopranos: heb jij de eerstgenoemde serie gezien?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen