search
'Renegade Nell': deze struikrover steelt je hart
Recensie

'Renegade Nell': deze struikrover steelt je hart

Ga maar aan de kant, Dick Turpin. Nelly komt eraan!

Regie: Amanda Brotchie, M.J. Delaney, Ben Taylor, e.a. | Cast: Louisa Harland (Nell Jackson), Frank Dillane (Charles Deveraux), Bo Bragason (Roxy Trotter), Florence Keen (George Trotter), Adrian Lester (Graaf van Poynton), Enyi Okoronkwo (Rasselas), Alice Kremelberg (Sofia Wilmot), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 36-51 minuten | Jaar: 2024

Nell Jackson heeft liever niet dat je haar Nelly noemt en toch kan gedurende het eerste seizoen over haar bandietenavontuur vrijwel niemand het laten. Nelly klinkt een beetje betuttelend, maar past ook prima in de luchtige, plagerige sfeer waarin veel dialogen in Renegade Nell zich voltrekken. Nell deelt uit, maar kan ook lekker incasseren. Deze struikrover tegen wil en dank moet samen met haar zussen en een paar niet al te snuggere medestanders haar naam zuiveren en een complot verijdelen in het Engeland van begin zeventiende eeuw. Magie leeft en de jakobieten roeren zich.

Renegade Nell is een heerlijke avonturenkomedie met kleurrijke personages en een prima plot. De prettige, zelfbewuste humor vormt het hart van de serie, maar de verwikkelingen rond Nells aanklacht en vlucht in de bossen steken ook vernuftig in elkaar en zijn verrassend gefocust. Zwarte magie en politieke spelletjes geven de serie een donker randje en ook voor de liefhebbers van superhelden valt er wat te genieten, want Nell krijgt hulp van een elf (heerlijk gespeeld door Nick Mohammed), die haar bij tijd en wijle bovenmenselijke kracht en reactievermogen geeft. Bullettime met vuursteenpistolen!

Renegade Nell serveert de droge, dommige dialogen en kluchtige situaties (veel persoonsverwisselingen en verkleedpartijen met pruiken) in een ontspannen tempo. Ook voorziet de serie in leuke running gags over analfabetisme en de legendes rond Nell, die steeds groteskere vormen aannemen. De rol van de drukpers en journalistiek alsmede enkele andere maatschappelijke thema's zijn op een luchtige manier in het verhaal gemixt. Nell is natuurlijk een soort Robin Hood, die de rijkdom van weinigen herverdeelt onder velen, waaronder haar eigen gezelschap. Overigens is de struikroverij maar een miniem plotonderdeel; de serie focus voornamelijk op Nells strijd voor gerechtigheid.

Nell is geen volmaakte heldin, maar wel bijzonder in haar vindingrijkheid en kwetsbaarheid tegelijk. Hoofdrolspeelster Louisa Harland laat haar pittige goed zien, zonder dat zij zichzelf overdreven moet laten gelden (ze blijft natuurlijk een vrouw in een mannenwereld) en heeft een uitstekende komische timing in woord en gebaar. Ook de andere castleden zijn uitermate komisch en innemend of, in het geval van Alice Kremelberg en Adrian Lester als de belangrijkste antagonisten, lekker kwaadaardig. Vooral de prestatie van de destijds dertienjarige Florence Keen als het bijdehante zusje van Nell verdient lof.

Ook visueel is Renegade Nell dik in orde. Er wordt slechts spaarzaam gebruikgemaakt van CGI, terwijl alle scènes op locatie zijn opgenomen in de Engelse bossen en historische kastelen en paleizen. De kostuums, pruiken en make-up zijn lekker fel en dragen bij aan het malle karakter van de serie. Daarnaast is er een prominente rol voor muziek. Zowel in de opzwepende begeleiding van komische vuist- en vuurgevechten, de lieflijke tonen bij intieme momenten als de sfeervolle Ballad of Renegade Nell van Nick Cave tijdens de aftiteling van de laatste aflevering. Dat er maar snel een tweede seizoen moge volgen.

★★★★☆

Renegade Nell is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Renegade Nell te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen