search
'De Freggels: Terug naar de Grot' seizoen 2: een feest van vrolijkheid, humor en kindvriendelijke moraliteit barst los
Recensie

'De Freggels: Terug naar de Grot' seizoen 2: een feest van vrolijkheid, humor en kindvriendelijke moraliteit barst los

Zing maar mee: maak muziek en lach, zorgen voor een and're dag!

Regie: Jordan Canning, Paul Fox, J.J. Johnson, e.a. | Cast (stemmen): Karen Prell (Jet), John Tartaglia (Gobo), Jordan Lockhart (Wimmie), Donna Kimball (Mollie), Dave Goelz (Bobbie), e.a. | Afleveringen: 13 | Speelduur: 26-30 minuten | Jaar: 2024

De zingende en dansende Freggels, die in de jaren tachtig furore maakten op televisie, waren in 2022 ineens terug in een reboot. Waarom? Omdat ze zo ongelooflijk leuk, vrolijk en leerzaam zijn, daarom! De Freggel Vijf (Gobo, Mollie, Wimmie, Bobbie en natuurlijk Jet) en al hun vrienden krijgen er gelukkig geen genoeg van en schitteren in een tweede seizoen op Apple TV+. Terug van teruggeweest.

De Freggels zijn de ultieme uiting van het muppetdom van Jim Henson, die helaas al in 1990 op vierenvijftigjarige leeftijd overleed. Niet alleen kon Henson al zijn humor en creativiteit als poppenmaker en marionettenspeler kwijt in de vrolijke, bontgekleurde lappenwezens, maar hij wist in de serie ook een prachtige wereld van onderling verbonden biotopen te creëren. Niet alleen de belevenissen in de Freggelgrot, maar ook het leven van de reusachtige Griezels en de wetenschappelijke experimenten van de 'gewone' mens Doc hadden een belangrijke rol in de verhaaltjes van een halfuur.

Die afwisseling is ook een van de sterkste aspecten van De Freggels: Terug naar de Grot. Het ene moment volgen we de 'reizende oom Roel' op zijn expedities in de echte wereld (door de Freggels 'de ruimte' genoemd) en vervolgens krijgen we advies van de alwetende storthoop Gloria in de tuin van de Griezels. Er is een breed scala aan protagonisten, wier uiterlijke en innerlijke kenmerken allemaal direct herkenbaar zijn. En ook met de nevenpersonages ga je vrijwel meteen een emotionele verbinding aan: je wordt warm van binnen als deze of gene weer even zijn gezicht laat zien.

Wat De Freggels: Terug naar de Grot ook als een van de weinige kinderseries precies goed doet, is het toevoegen van zoetsappige, moralistische thema's aan de plotlijnen. Of is het andersom? Vaak lijkt het alsof de serie één grote kluwen van wijze lessen is die de jonge kijker via de dialogen en acties van de Freggels en hun bekenden krijgt uitgelegd. De wetenschapper Doc, die als hobby het ontwarren van in elkaar gestrengelde usb-koorden heeft, zou er veel plezier aan beleven.

Niet dat je er heel erg op moet puzzelen: de levenslessen liggen er dik bovenop en worden voor het gemak nog eens uitgepeld door de personages, vaak zingend. Er zijn afleveringen over discriminatie, gevoelens, het lef om jezelf te zijn en de nadelen van (ruil)handel. Alles wordt met zoveel hilariteit en een vette knipoog naar de ouders gebracht dat de moraliteit nooit gaat irriteren. Het belangrijkste thema is de onderlinge verbondenheid en afhankelijkheid van alles binnen het ecosysteem dat aarde heet. Deze rode draad is op een heerlijke manier (iets met aardbeien en windenergie) door de verschillende afleveringen geweven.

De Freggels: Terug naar de Grot oogt vrijwel hetzelfde als De Freggels veertig jaar geleden en dat is het grootste compliment dat je de serie kunt geven. De handpoppen, kostuums en kustmatige omgevingen zijn niet onder een dikke laag CGI bedolven en zien er gewoon precies zo uit zoals ze eruit moeten zien: nostalgisch en verfrissend tegelijk.

Het marionettenspel is natuurlijk van uitzonderlijke kwaliteit. In dit genre zijn er geen series of films die het beter doen, al is de concurrentie anno 2024 niet moordend. Lili Cooper als Doc, de enige prominente 'echte' acteur in de serie, is ook erg innemend. Ze zit vol flauwe woordgrappen en ironie en kan mooi zingen in de spaarzame momenten dat de rol erom vraagt.

De meer uitgebreide liedjes zijn natuurlijk voor de Freggels. De stemacteurs (waarvan sommige uit de originele serie) zingen, giechelen, schreeuwen en neuzelen er heerlijk op los. Daarnaast zijn er muzikale bijdragen van onder andere Daveed Diggs, Ariana DeBose en de K-popgroep Aespa (als zichzelf). Het maakt het fantastische feest van kleuren, geluiden, humor en vrolijkheid dat De Freggels: Terug naar de Grot is, alleen maar groter. "Wat een tijd om een Freggel te zijn."

★★★★★

De Freggels: Terug naar de Grot is te zien bij Apple TV+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om De Freggels: Terug naar de Grot te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen