search
Deze klassieke Britse miniserie met een sublieme 8,8 op IMDb is gewoon nog te streamen
Series / Specials

Deze klassieke Britse miniserie met een sublieme 8,8 op IMDb is gewoon nog te streamen

De 'Pride and Prejudice'-miniserie van de BBC heeft inmiddels een iconische status, dus deze mag je niet gemist hebben.

Jane Austens bekendste roman Pride and Prejudice is al vele malen verfilmd. Misschien denk je meteen aan de film uit 2005 met Keira Knightley, maar veel fans hebben een andere favoriet: de miniserie van de BBC uit 1995.

De miniserie Pride and Prejudice werd in 1995 gemaakt en is geregisseerd door Simon Langton. De serie is gebaseerd op Austens roman uit 1813 en het scenario werd geadapteerd door Andrew Davies.

Vijf dochters


Pride and Prejudice speelt zich af in het Engeland van begin 19e eeuw. Het verhaal draait om de vijf ongehuwde dochters van de familie Bennet. Wanneer de rijke Mr. Bingley (Crispin Bonham-Carter) in de buurt komt wonen, hoopt Mrs. Bennet (Alison Steadman) dat een van haar dochters met hem trouwt.

Mr. Bingley heeft meteen interesse in oudste dochter Jane (Susannah Harker). Hij heeft echter ook zijn beste vriend Mr. Darcy (Colin Firth) meegenomen, die een minder goede indruk maakt. Hij steekt zijn afkeuring voor de lage status van de buurtbewoners namelijk niet onder stoelen of banken.

Trots en vooroordeel


Op één na oudste dochter Elizabeth (Jennifer Ehle) moet niks van Mr. Darcy hebben, vooral niet nadat hij haar persoonlijk heeft beledigd op een bal. Toch blijven de twee elkaar steeds tegenkomen. Hebben ze echt een hekel aan elkaar, of zijn ze enkel verblind door trots en vooroordeel?Pride and Prejudice trok enorm hoge kijkcijfers en wist destijds veel video's en dvd's te verkopen. Ook won de serie verschillende prijzen, waaronder een BAFTA voor Ehle en een Emmy voor de kostuums.Ook wist de serie de carrière van Firth te lanceren, die tot deze rol nog niet zo bekend was.

Geweldige score


Op IMDb krijgt de serie een indrukwekkende score van 8,8/10. In de top 250 beste series van de site staat Pride and Prejudice op nummer 66.

Bekijk Pride and Prejudice op NPO Plus.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij de serie Pride and Prejudice gezien?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen