search
Op Netflix stream je nog altijd deze briljante en mysterieuze serie met 97% op Rotten Tomatoes
Series / Specials

Op Netflix stream je nog altijd deze briljante en mysterieuze serie met 97% op Rotten Tomatoes

'Russian Doll' is een komedie-/dramaserie met Natasha Lyonne in de hoofdrol.

Met een score van 97% op Rotten Tomatoes is de komedie-/dramaserie Russian Doll zeker de moeite om te kijken. De serie is bedacht door Natasha Lyonne, Leslye Headland en Amy Poehler. Lyonne speelt daarnaast de hoofdrol in de serie. Ook Greta Lee, Yul Vazquez, Elizabeth Ashley en Chloë Sevigny spelen mee in de serie.

Russian Doll bestaat uit 15 afleveringen, verdeeld in twee seizoenen. Het eerste seizoen, dat uitkwam in 2019, ontving vier Emmy-nominaties, waaronder die voor Beste komedieserie en Beste Actrice in een komedieserie voor Lyonne. Het tweede seizoen kwam uit in 2022.

Verhaal


In Russian Doll volgen we Nadia Vulvokov (Lyonne), een game-ontwikkelaar die herhaaldelijk sterft en dezelfde nacht opnieuw beleeft in een voortdurende tijdlus. De dag die ze elke keer herbeleeft in het eerste seizoen is de dag van haar 36e verjaardag op haar verjaardagsfeestje in New York. Terwijl ze probeert te vinden wat er met haar gebeurt, ontmoet ze Alan Zaveri (Charlie Barnett), die hetzelfde meemaakt bij een ander evenement.

In seizoen 2 is Nadia 10 dagen verwijderd van haar 40e verjaardag wanneer de metrolijn 6 haar terugstuurt in de tijd naar 1982. Ze ontdekt al snel dat ze gevangen zit in het lichaam van haar moeder, Lenora, die op dat moment zwanger van haar is. Nadia besluit de gouden Krugerrands na te jagen die haar moeder datzelfde jaar verloor, om zo de loop van de geschiedenis van haar familie te veranderen.

Positieve reacties


Russian Doll kreeg bij zijn release heel wat positieve reacties. Zo heeft de serie een score van 97% op Rotten Tomatoes. Het oordeel van de critici op de website luidt: "Russian Doll zit misschien vast in een tijdlus, maar deze eindeloos inventieve serie herhaalt zichzelf nooit, terwijl ze op een wip van verschuivende tonen balanceert - van dodelijk grappig tot treurig melancholisch - wat in evenwicht wordt gehouden met opwindende moed door een verbazingwekkende Natasha Lyonne."De serie is ook gemakkelijk te bingen, want de afleveringen duren allemaal zo'n halfuur. En na het kijken van Russian Doll zal je waarschijnlijk het liedje Gotta Get Up van Harry Nilsson in je hoofd hebben, want dit is het liedje dat werd gebruikt als het reset-nummer telkens wanneer Nadia sterft en weer tot leven komt in het eerste seizoen van de serie.

Kijken?


Voorlopig blijft Russian Doll op twee seizoenen, maar de makers van de serie hebben al laten weten dat ze al heel wat ideeën hebben voor een derde seizoen. Het is nog afwachten of er ook echt een derde seizoen komt, maar intussen kan je beide seizoenen van Russian Doll bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Hoe zou jij Russian Doll waarderen als je de serie hebt gezien: Eerder een 6 of eerder een 8?

 • Eerder een 6

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Eerder een 8

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen