search
De vriendin van Will Smith in 'The Fresh Prince of Bel-Air': hoe ziet ze er nu uit en acteert ze nog?
Series / Specials

De vriendin van Will Smith in 'The Fresh Prince of Bel-Air': hoe ziet ze er nu uit en acteert ze nog?

Nia Long speelde in 1994 en 1995 Lisa Wilkes, de vriendin van Will Smith, in 'The Fresh Prince of Bel-Air', maar wat doet ze nu?

The Fresh Prince of Bel-Air is nog steeds een heel populaire serie. Er werd zelfs een nieuwe versie gemaakt, getiteld Bel-Air. In de originele serie uit de jaren 90 speelde Nia Long de rol van Lisa Wilkes, de vriendin van Will Smith, een rol die haar heel bekend maakte. Maar acteert Long eigenlijk nog?

Voordat Long bekend werd als Lisa Wilkes, speelde ze al in een aantal projecten. Zo was haar vroegste rol in de Disney-televisiefilm The B.R.A.T. Patrol naast Sean Astin, Tim Thomerson en Brian Keith. Haar eerste opmerkelijke rol op televisie was een contract van drie jaar als Kathryn "Kat" Speakes in de soapserie Guiding Light. Long vertolkte Kat van 1991 tot 1994.

Boyz n the Hood


Haar eerste grote rol in een film was in Boyz n the Hood uit 1991, waarin ze de rol van Brandi speelde. Long was heel enthousiast over de film, wat haar eerste echte filmrol was. Het hielp ook haar zelfvertrouwen als actrice op te bouwen. "Het heeft me voorgesteld aan de wereld op een manier dat het oké was voor mij om te zijn wie ik ben en toch succes te vinden," voegde ze eraan toe. "Ik hoefde me aan niets aan te passen."

Daarna speelde Long in heel wat andere films zoals Friday uit 1995 en de films Love Jones en Soul Food uit 1997. Ze was ook te zien in films als The Best Man (1999) en het vervolg The Best Man Holiday (2013) en ook in Big Momma's House (2000) en het vervolg Big Momma's House 2 (2006).

Lisa Wilkes


Maar haar bekendste rol blijft die van de vriendin en verloofde van Will Smith, Beulah "Lisa" Wilkes, in The Fresh Prince of Bel-Air. Ze speelde deze rol in het vijfde seizoen van de serie, van 1994 tot 1995. Jada Pinkett Smith zou oorspronkelijk Lisa spelen, maar was te klein voor de rol, waardoor Long de rol op zich nam.Dit was niet de eerste keer dat ze te zien was in The Fresh Prince of Bel-Air. Zo was ze eerder in de serie, in seizoen 2 aflevering 8, al even te zien, maar dan in een andere rol. Toen speelde ze Claudia, een love interest en prom date van Smith.

Andere series


Na haar rol in The Fresh Princes of Bel-Air, is Long blijven acteren in zowel films als series. In 2000 deed Long auditie voor de rol van Alex Munday in Charlie's Angels, maar kreeg de rol niet omdat ze te gesofisticeerd en te oud leek naast Drew Barrymore. De rol werd uiteindelijk gegeven aan Lucy Liu.

Bekijk op instagram


Maar dat stopte haar niet en ze speelde daarna in heel wat series. In 2003 voegde Long zich bij de cast van de dramaserie Third Watch, waar ze NYPD-officier Sasha Monroe speelde tot aan het einde van de serie in 2005. Daarna verscheen ze in andere series zoals Boston Legal waarin ze een gastrol had in het derde seizoen en speelde ze samen met Michael Vartan en Dylan McDermott in Big Shots van 2007 tot 2008.

Verdere carrière


Nu is Long nog steeds aan het acteren in zowel films als series. Zo had ze een terugkerende rol als Giuliana, een eigenaar van een club in Las Vegas, in de serie Empire en was ze te zien in seizoen 9 en 10 van NCIS: Los Angeles. De voorlopig laatste keer dat Long speelde in een serie was in The Best Man: The Final Chapters uit 2022, waarin ze haar rol hernam van de films The Best Man en The Best Man Holiday.

Bekijk op instagram


Ook in films speelt ze nog steeds mee. Zo was ze te zien in heel wat Netflix-films zoals de psychologische thrillerfilm Fatal Affair, Look Both Ways en You People. Daarnaast speelde ze ook een rol in de film Life in a Year, die geproduceerd is door Smith en zijn vrouw en waarin hun zoon Jaden Smith in meespeelt. De voorlopig laatste film waarin Long speelde is Missing uit 2023, wat het vervolg is van Searching.

Michael


Long acteert nu dus nog steeds en zal binnenkort opnieuw te zien zijn op het grote scherm. Want ze zal meespelen in de nieuwe film Michael, de biografische film over Michael Jackson, als Michael's moeder Katherine Jackson. De film staat gepland voor 2025.Wil je Long zien als Lisa in The Fresh Prince of Bel-Air? Je kan de serie bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Wist jij dat Nia Long zowel in The Fresh Prince als Boyz n the Hood speelde?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen