search
Het mysterieuze hotel in 'A Gentleman in Moscow': wat is de verborgen betekenis van deze locatie eigenlijk?
Series / Featured

Het mysterieuze hotel in 'A Gentleman in Moscow': wat is de verborgen betekenis van deze locatie eigenlijk?

Hotel Metropol bestaat echt en heeft een unieke rol in het verhaal.

Amor Towles schreef zijn boek destijds toen hij zelf in Hotel Metropol in Moskou verbleef. Het vijfsterrenhotel heeft een unieke betekenis in zijn boek.

Hotel Metropol, waar Ewan McGregors graaf Alexander levenslang huisarrest heeft, is namelijk vóór de Russische Revolutie gebouwd en staat zowel in het boek als in de serie symbool voor een tijd die voorgoed voorbij is. Het grand hotel en de geschienis ervan bieden hiermee een diepere context voor het verhaal van de verzonnen graaf.

Decadentie


Je vindt het luxe hotel dichtbij het Kremlin in Moskou: de beoordeling op Tripadvisor is uitstekend. Het hotel werd in 1905 gebouwd en heeft tot op de dag van vandaag zijn art deco-kenmerken behouden. De zakenman Sava Mamontov nam destijds het initiatief voor de bouw. Hij wilde kunst in de openbaarheid brengen en besteedde de opdracht uit aan diverse architecten.

De Russische Revolutie speelde zich vrij kort daarna af, in de periode 1917 - 1922. Hotel Metropol werd dus gebouwd in de laatste dagen van tsaristisch Rusland. De Bolsjewieken vormden de politieke groepering die op een bloedige manier afrekende met wat zij zagen als decadentie van het Keizerrijk Rusland. Op die manier bekeken is een luxe hotel zo ongeveer hét symbool van alles wat zij verfoeiden.

Uit de tijd


A Gentleman in Moscow gaat van start in het Rusland van 1921: het nieuwe regime heeft de macht gegrepen en de aristocratische Alexander wordt gezien als vijand van het volk. Zijn levenslange huisarrest in Hotel Metropol laat een connectie zien tussen een man die in zijn eigen land als 'uit de tijd' wordt beschouwd, net zoals dit geldt voor zijn nieuwe woonadres.

Bekijk op instagram


Een subtiel detail is daarnaast Alexanders interne verhuizing. Tijdens zijn proces zit hij nog in een luxe suite, zoals het een adellijk iemand betaamt. Na het proces moet hij echter verhuizen naar een sobere zolderkamer. In de serie was dit de kamer van de vroegere dienstbodes.

Voor vreemdelingen


Het grappige is dat dit laatste iets is dat de schrijver Towles heeft verzonnen. Hotel Metropol heeft zo'n 351 kamers, waarvan sommigen meer recent zijn. Kale zolderkamers zul je er echter niet treffen, aangezien de luxe stijl zowel na de Revolutie als tijdens de Sovjet Unie behouden is gebleven.Hotel Metropol had in die periode de status van hotel "voor vreemdelingen", wat in de praktijk betekende dat zakenmensen en VIPs daar logeerden. De locatie van de serie illustreert hiermee op een unieke manier een deel van de Russische geschiedenis. A Gentleman in Moscow is in Nederland vanaf 18 april te streamen op SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

A Gentleman in Moscow: binnenkort komt de serie uit in Nederland. Ga jij kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen