search
Tommy Shelby's tatoeages in 'Peaky Blinders' eindelijk nader verklaard!
Series / Featured

Tommy Shelby's tatoeages in 'Peaky Blinders' eindelijk nader verklaard!

De makers kozen voor een subtiele aanpak waardoor dit element lang onopgemerkt bleef.

De vervolgfilm op de populaire dramaserie Peaky Blinders is eindelijk officieel bevestigd. Tommy Shelby (Cillian Murphy) keert terug als het intrigerende hoofd van het misdaadsyndicaat aan het begin van de 20e eeuw.

In de serie waren gedurende de seizoenen subtiele verwijzingen naar Tommy's verleden en karakter te zien. Dit gebeurde via zijn tatoeages, waarvan hij er in totaal vier had. Deze worden weliswaar mondjesmaat getoond maar bieden desondanks hints aan de kijkers.

Subtiele aanvulling


Tommy heeft één tatoeage op zijn borstkas, twee op zijn linkerarm en een op zijn rechterarm. Alle vier de tatoeges refereren aan elementen uit Tommy's leven en laten op de een of de andere manier zien wie hij is en waar hij voor staat.

De stoïsche, pragmatische en meedogenloze leider van de Peaky Blinders is niet altijd even makkelijk te doorgronden. De getekende symbolen die hij letterlijk op zich draagt bieden een subtiele aanvulling voor de oplettende kijker.

Sociale ladder


In het eerste seizoen worden vooralsnog alleen de tatoeages op zijn biceps getoond. De tatoeage van een roos met een hoefijzer wordt zelfs uitgelegd in het verhaal. Deze bevindt zich op de linker bicep en werd gezet nadat Tommy een kansspelvergunning had gewonnen.

Bekijk op instagramOp zijn rechter bicep is, in hetzelfde seizoen, de militaire tatoeage te zien. Deze verwijst naar de Eerste Wereldoorlog waarin Tommy heeft meegevochten. De afbeelding is die van een ster en het woord 'forrard', wat een variant is van 'forward' oftewel het commando 'voorwaarts'. Je zou kunnen zeggen dat zijn leven in het teken staat van dit woord in de zin dat hij er alles aan doet om verder te komen en de sociale ladder te beklimmen.

Persoonlijke code


De laatste twee tatoeages hebben de diepste betekenis en worden pas later in de serie getoond. De letters 'TGC' zijn ook op de linker bicep gezet, maar aan de binnenkant. De afkorting staat voor de namen Tommy, zijn vrouw Grace Shelby (Annabelle Wallis) en hun zoontje Charlie. Voor de leider van de Peaky Blinders was zijn gezin letterlijk zijn alles. Het is dus niet raar dat deze drie letters vrij dichtbij zijn hart zitten.

Ten slotte is op Tommy's borstkas een bijzondere tatoeage te zien van zonnestralen. Normaliter is dit motief in religieuze kunst te zien, waarbij de zonnestralen het gezicht van Christus omringen. De godsdienstige afbeelding ontbreekt echter: Tommy is geen gelovig iemand en hij staat er op om in vrijheid te leven en te sterven. De vierde tatoeage onderstreept eens te meer dat Tommy naar zijn eigen regels en wetten leeft.

De zonnestralen en de militaire tatoeage zijn in het filmpje hieronder te zien:

Bekijk op instagram


De vervolgfilm gaat in productie in september 2024, waarbij Cillian Murphy zijn rol opnieuw vertolkt. Kijk in de tussentijd Peaky Blinders op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Welk personage uit Peaky Blinders vind je beter:

 • Arthur Shelby Jr. (Paul Anderson)

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Alfred "Alfie" Solomons (Tom Hardy)

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen