search
'I Woke Up a Vampire' seizoen 2: vleerkind Carmie gaat naar high school
Recensie

'I Woke Up a Vampire' seizoen 2: vleerkind Carmie gaat naar high school

Logica en verhaalopbouw zijn niet nodig in deze aandoenlijk amateuristische tienerserie.

Regie: Michael McGowan, Jesse Shamata, Warren P. Sonoda, e.a. | Cast: Kaileen Chang (Carmie Henley), Niko Ceci (Kev Gardner), Zebastin Borjeau (Dylan Helsing), Ana Aurajo (Leanna Timmons), Kris Siddiqi (de Verzamelaar), Will Coombs (Tristan), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 25-27 minuten | Jaar: 2024

I Woke Up a Vampire eindigde vorig jaar met de onthulling dat ook Rick Astley een wezen van de nacht is. Elke serie die de bekendheid van deze popster bij het jonge publiek weet uit te buiten met een rickroll, verdient een tweede seizoen. Dit jaar volgen we de avonturen van het vleerkind Carmie en haar vrienden tijdens hun eerste jaar op – jawel – Stoker High School.

Carmie is een gemengde: half mens, half mythisch wezen. Sinds haar dertiende verjaardag ontwikkelt ze bovennatuurlijke krachten en krijgt ze schattige, scherpe hoektandjes wanneer het script daarom vraagt. Die tanden zijn overigens niet om bloed te zuigen; in dit verhaal zijn vampiers, weerwolven en kobolden eerder superhelden dan gevaarlijke monsters. Er zijn natuurlijk kwaadwillenden, maar over het algemeen geven de mythischen en gemengden gewoon een beetje kleur aan de wereld.

Carmie verzucht bij aanvang van haar 'freshman year' dat ze dit jaar geen gemengdendrama wil. Dat is natuurlijk een ijdele hoop, want zij is nog steeds de voorspelde leider van de mythische wezens die de mensheid zal onderwerpen. Zware kost, maar er zijn gelukkig ook gewonere tienerzaken die haar leven nu invulling geven, met name sportprestaties, romantiek en stripboeken. Op Stoker High School wordt verdacht weinig tijd doorgebracht met schoolwerk.

Het tempo ligt ditmaal iets lager dan in het wel erg hysterische openingsseizoen, maar het regent nog steeds plotwendingen en onaangekondigde gebeurtenissen. Dat is ook de charme van deze serie: als de makers vinden dat het verhaal een bepaalde kant op moet, dan gebeurt dat gewoon door een simpele ingeving van een van de personages, een mythologisch feit dat ineens uit de lucht komt vallen of een draai van honderdtachtig graden in het gedrag van deze of gene. Wie heeft logica of opbouw nodig?

Deze charmante knulligheid komt ook terug in de andere aspecten. De CGI lijkt te zijn gemaakt in iemands garage, de figuranten spelen allemaal dubbelrollen en voor de hoofdrollen is een blik acteurs opengetrokken dat waarschijnlijk barstte van enthousiasme, maar niet van kunde. Kaileen Chang als Carmie is een wervelwind van emoties. Ze is irritant overdreven en vreselijk innemend tegelijk, zoals eigenlijk iedereen. Het past uitstekend bij het campy karakter van deze serie.

Voor de middelbare scholieren in de leeftijdscategorie van de protagonisten (freshman year valt te vergelijken met de derde klas in het Nederlands onderwijssysteem) is I Woke Up a Vampire wel iets te kinderachtig. Deze serie lijkt eerder gericht op basisscholieren voor wie de wereld van populariteitswedstrijdjes en tienerromantiek om de hoek ligt, maar nog geen realiteit is. De jonge kijkers zullen ook een stuk vergevingsgezinder zijn ten opzichte van het amateurisme dat deze serie ademt.

I Woke Up a Vampire biedt vooral heel veel lol. De zwaardere thema's (de macht van sociale media, adoptie versus biologische ouders, speciësisme) worden allemaal met een luchtigheid en vluchtigheid in de verhaallijnen verweven dat geen kind er wakker van zal liggen. Carmie wordt over twee jaar zestien en zal dan moeten kiezen of ze de rest van haar leven als mens of als mythische door wil gaan. Dit levert waarschijnlijk nog een paar amusante seizoenen van I Woke Up a Vampire op. Hopelijk keert daarin de rickroll weer terug.I Woke Up a Vampire is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om I Woke Up a Vampire te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen