search

Ons nieuws van dinsdag 9 april 2024

'Iwájú': kleurrijke toekomst blaast een frisse wind door de stoffige Disney-collectie
Recensie

'Iwájú': kleurrijke toekomst blaast een frisse wind door de stoffige Disney-collectie

In een futuristisch Lagos leert een modern prinsesje de wonderen en gevaren van een nieuwe wereld kennen.

Regie: Ziki Nelson | Cast (stemmen): Simisola Gbadamosi (Tola), Siki Soetan (Kole), Dayo Okeniyi (Tunde), Femi Branch (Bode), Weruche Opia (Otin), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 21-26 minuten | Jaar: 2024

De animatietak van Disney wist al wonderlijke verhalen te vertellen over de verste uithoeken van de wereld, maar met zijn nieuwste serie doet de Amerikaanse droomfabriek iets nieuws: in plaats van zelf over Nigeria te vertellen, mogen Nigeriaanse makers hun eigen toekomst verbeelden. In Iwájú, Disneys eerste samenwerking met een externe studio in honderd jaar tijd, bloeit een Afrofuturistische metropool op. Maar daarin blijkt niet alles een sprookje te zijn zoals in de Disney-klassiekers.

Hoofdpersonage Tola is misschien wel de koppigste bewoner van heel Lagos. Als tienjarige voelt ze zich al klaar om de stad te ontdekken. De wereld die zij beleeft is zorgvuldig gecreëerd door haar steenrijke vader Tunde, die het ouderwetse beeld van de verstrooide uitvinder updatet met AI en blockchaintechnologie. Zijn enige kind houdt hij veilig afgesloten op een eiland omringd door technologische snufjes die als haar speelmaatjes moeten dienen. Maar van deze techno-utopie is elders in Lagos weinig te merken.

De makers blijken er niet vies van om in het verhaal de schrijnende verschillen in Lagos aan te wijzen. Op het vasteland van Lagos strekken de sloppenwijken zich uit. Tola's vader komt hier oorspronkelijk vandaan, maar heeft zijn armoedige verleden de rug toegekeerd en slooft zich nu uit om zijn targets te halen. Wie zich ook kapotwerkt is Kole, Tola's tuinier en beste vriend. Alles begint mis te lopen wanneer een groep criminelen hem op de schouder tikt om dichter bij het rijkeluiskind en het geld van haar vader te komen.

Tola verkent de kleurrijke kanten van de stad gedurende haar avontuur, waar op verfrissende wijze de vele mogelijkheden van technologie in beeld worden gebracht. Door de ogen van een kind zien we de armoede en de vooruitgang, grote klassenverschillen en echte vriendschap. Het zijn moeilijke thema's, maar met pakkende dialogen en een geweldige prestatie van de stemacteurs weet de serie alles tot een helder geheel te smeden. Met een verrassende lijfwacht aan Tola's zijde zijn er zelfs enkele actiescènes om de afleveringen wat meer pit te geven, met helaas een minder overdonderende soundtrack eronder.

Het is een verademing om in de serie een ander Engels accent te horen dan het eeuwige Amerikaans of correcte Brits. Er komt ook wat Yoruba en Pidyin langs, wat niet altijd te volgen is maar de serie wel karakter geeft. Duidelijk zitten er mensen aan de knoppen die zelf de Nigeriaanse cultuur begrijpen en beleven. Tola is daarmee overduidelijk geen modern prinsesje dat naar een nieuwe setting is gekopieerd, maar een stoer meisje dat van wanten weet. Verwend blijft ze nog altijd wel, maar dat valt te verwachten van dochters van koningen en miljonairs.

Iwájú, 'toekomst' in het Yoruba, blaast een frisse wind door de stoffige Disney-collectie en biedt een optimistische, maar kritische kijk op de toekomst van Nigeria. Het is lovenswaardig hoe de makers trouw zijn gebleven aan de Disney-formule en toch het verhaal een eigen draai hebben gegeven. De korte afleveringen zijn zo af te tikken, maar terwijl ze langzaam in elkaar overlopen doemt wel de vraag op of Iwájú niet beter een film had kunnen zijn. Een geslaagd verhaal van Afrikaanse bodem, maar nog niet geheel een geslaagde kinderserie.

★★★☆☆

Iwájú is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Start slotseizoen van de Videoland-serie 'Evil' is bekend met nieuwe trailer én vette poster
Series / Nieuws

Start slotseizoen van de Videoland-serie 'Evil' is bekend met nieuwe trailer én vette poster

Na de jacht op demonen en kwade geesten komt dan nu de anti-christ eraan.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
De veelgeprezen serie Evil komt ten einde. Het slotseizoen zal wel vier extra afleveringen hebben om het verhaal in stijl af te ronden.

De nieuwste trailer kun je hieronder bekijken en de poster kun je hier zien. Het vierde seizoen van de serie start op 23 mei in de VS.

Allergrootste horror


De extra afleveringen zijn ook wel nodig want er komt een baby aan en die eisen nogal veel aandacht. De slechterik Leland (Michael Emerson) gaat uit zijn dak, aangezien het namelijk een echt duivelskind betreft.

Hoe huiveringwekkend dit gegeven ook is, Kristen vertelt Leland doodleuk dat "het geen wonder [is] dat 'The Omen' [de filmklassieker over de zoon van Satan] de kindertijd oversloeg, dag in dag uit een baby moeten verzorgen is namelijk de allergrootste horror".

Voornaamste taak


Het vertrouwde drietal Kristen (Katja Herbers), Mike (David Acosta) en Ben (Aasif Mandvi) zullen zich in het slotseizoen echter niet van hun voornaamste taak laten afleiden. Die taak is nog steeds het onderzoeken van bovennatuurlijk getinte zaken, waarbij zuster Andrea (Andrea Martin) ze weer zal bijstaan.



Het laatste seizoen van Evil gaat in de Verenigde Staten van start op 23 mei. In Nederland kun je de eerste twee seizoenen van Evil streamen op Videoland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'I Woke Up a Vampire' seizoen 2: vleerkind Carmie gaat naar high school
Recensie

'I Woke Up a Vampire' seizoen 2: vleerkind Carmie gaat naar high school

Logica en verhaalopbouw zijn niet nodig in deze aandoenlijk amateuristische tienerserie.

Regie: Michael McGowan, Jesse Shamata, Warren P. Sonoda, e.a. | Cast: Kaileen Chang (Carmie Henley), Niko Ceci (Kev Gardner), Zebastin Borjeau (Dylan Helsing), Ana Aurajo (Leanna Timmons), Kris Siddiqi (de Verzamelaar), Will Coombs (Tristan), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 25-27 minuten | Jaar: 2024

I Woke Up a Vampire eindigde vorig jaar met de onthulling dat ook Rick Astley een wezen van de nacht is. Elke serie die de bekendheid van deze popster bij het jonge publiek weet uit te buiten met een rickroll, verdient een tweede seizoen. Dit jaar volgen we de avonturen van het vleerkind Carmie en haar vrienden tijdens hun eerste jaar op – jawel – Stoker High School.

Carmie is een gemengde: half mens, half mythisch wezen. Sinds haar dertiende verjaardag ontwikkelt ze bovennatuurlijke krachten en krijgt ze schattige, scherpe hoektandjes wanneer het script daarom vraagt. Die tanden zijn overigens niet om bloed te zuigen; in dit verhaal zijn vampiers, weerwolven en kobolden eerder superhelden dan gevaarlijke monsters. Er zijn natuurlijk kwaadwillenden, maar over het algemeen geven de mythischen en gemengden gewoon een beetje kleur aan de wereld.

Carmie verzucht bij aanvang van haar 'freshman year' dat ze dit jaar geen gemengdendrama wil. Dat is natuurlijk een ijdele hoop, want zij is nog steeds de voorspelde leider van de mythische wezens die de mensheid zal onderwerpen. Zware kost, maar er zijn gelukkig ook gewonere tienerzaken die haar leven nu invulling geven, met name sportprestaties, romantiek en stripboeken. Op Stoker High School wordt verdacht weinig tijd doorgebracht met schoolwerk.

Het tempo ligt ditmaal iets lager dan in het wel erg hysterische openingsseizoen, maar het regent nog steeds plotwendingen en onaangekondigde gebeurtenissen. Dat is ook de charme van deze serie: als de makers vinden dat het verhaal een bepaalde kant op moet, dan gebeurt dat gewoon door een simpele ingeving van een van de personages, een mythologisch feit dat ineens uit de lucht komt vallen of een draai van honderdtachtig graden in het gedrag van deze of gene. Wie heeft logica of opbouw nodig?

Deze charmante knulligheid komt ook terug in de andere aspecten. De CGI lijkt te zijn gemaakt in iemands garage, de figuranten spelen allemaal dubbelrollen en voor de hoofdrollen is een blik acteurs opengetrokken dat waarschijnlijk barstte van enthousiasme, maar niet van kunde. Kaileen Chang als Carmie is een wervelwind van emoties. Ze is irritant overdreven en vreselijk innemend tegelijk, zoals eigenlijk iedereen. Het past uitstekend bij het campy karakter van deze serie.

Voor de middelbare scholieren in de leeftijdscategorie van de protagonisten (freshman year valt te vergelijken met de derde klas in het Nederlands onderwijssysteem) is I Woke Up a Vampire wel iets te kinderachtig. Deze serie lijkt eerder gericht op basisscholieren voor wie de wereld van populariteitswedstrijdjes en tienerromantiek om de hoek ligt, maar nog geen realiteit is. De jonge kijkers zullen ook een stuk vergevingsgezinder zijn ten opzichte van het amateurisme dat deze serie ademt.

I Woke Up a Vampire biedt vooral heel veel lol. De zwaardere thema's (de macht van sociale media, adoptie versus biologische ouders, speciësisme) worden allemaal met een luchtigheid en vluchtigheid in de verhaallijnen verweven dat geen kind er wakker van zal liggen. Carmie wordt over twee jaar zestien en zal dan moeten kiezen of ze de rest van haar leven als mens of als mythische door wil gaan. Dit levert waarschijnlijk nog een paar amusante seizoenen van I Woke Up a Vampire op. Hopelijk keert daarin de rickroll weer terug.

★★★☆☆

I Woke Up a Vampire is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit is een van de beste waargebeurde misdaadseries van de laatste jaren: 'Black Bird'
Series / Specials

Dit is een van de beste waargebeurde misdaadseries van de laatste jaren: 'Black Bird'

Black Bird, gebaseerd op waargebeurde misdaadverhalen, scoort hoog op IMDb; een must-see misdaadserie.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Waargebeurde misdaadverhalen spreken altijd tot de verbeelding. De serie Black Bird scoort een 8,1 op IMDb en dat is niet voor niets. Het is gebaseerd op de autobiografische roman In with the devil: a Falle Hero, a Serial Killer en a Dangerous Bargain for Remdemption uit 2010 van James Keene met Hillel Levin.

Voor Apple TV+ werd er door Dennis Lahane een zesdelige miniserie gemaakt van dit waargebeurde drama. De serie kreeg enorm veel waardering voor een perfecte casting en het originele verhaal van Jimmy Keene zelf.

Gevangenisstraf


Jimmy Keene, gespeeld door Taron Egerton, kreeg een tienjarige gevangenisstraf. Samen met zijn vader (Ray Liotta) bespreekt hij mogelijkheden om onder zijn straf uit te komen. Want dit was niet het leven dat hij voor ogen had. Keene is charmant en weet zich overal goed uit te praten.

Hij krijgt via via contact bij de FBI en zou hij volledig vrij kunnen worden gesproken mits hij hen helpt een bekentenis los te krijgen bij een zwaar veroordeelde seriemoordenaar Larry Dewayne Hall. Voortreffelijk gespeeld door Paul Walter Hauser.

FBI


De FBI heeft te weinig bewijs en weet bijna zeker dat Hall meer dan 14 vrouwen om het leven heeft gebracht. Keene weigert in eerste instantie maar volledig vrijgesproken te worden laat hem niet los. Hij besluit zich te laten opsluiten in de maximaal beveiligde gevangenis voor crimineel gestoorden.



Black Bird heeft negen prijzen gewonnen, waaronder 2 Emmy’s, en kreeg zo'n 30 nominaties. Er zijn zes afleveringen van een uur. De serie is het zeker waard om te bingen, misschien wel in een dag of avond.

Emmy


Voor Ray Liotta was de serie een van de laatste rollen die hij speelde. Hij kreeg postuum een Emmy-nominatie voor de rol van Big Jim, Keene’s vader.



Deze thrillerserie is dramatisch, misdadig en rauw. Een van de beste misdaadseries die waargebeurd zijn. Black Bird kun je nog steeds kijken op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze hilarische serie vol toptalent heeft een 8,5 op IMDb en kun je nog altijd bingen op Netflix
Series / Specials

Deze hilarische serie vol toptalent heeft een 8,5 op IMDb en kun je nog altijd bingen op Netflix

De serie 'Shameless' gaat over een arme en disfunctionele familie, waarin de kinderen hun eigen problemen moeten oplossen.

Remakes van geliefde series vallen niet altijd in de smaak, maar soms worden ze zelfs nog succesvoller dan het origineel. Dat is het geval bij Shameless U.S.

Shameless liep van 2011 tot 2021 en heeft in totaal 11 seizoenen. Het is een remake van de gelijknamige Britse serie, die liep van 2004 tot 2013 en ook 11 seizoenen heeft. Daarnaast zijn er ook een Russische en Turkse variant.

Disfunctionele familie


De Amerikaanse versie is inmiddels misschien wel bekender dan de Britse. Bij het Amerikaanse netwerk Showtime brak de serie meerdere kijkrecords. Het werd uiteindelijk zelfs de langstlopende gescripte originele serie van het netwerk.

Shameless gaat over het leven van de arme en disfunctionele familie van de nalatige en alcoholverslaafde vader Frank Gallagher. Hij heeft zes kinderen: Fiona, Philip, Ian, Debbie, Carl en Liam. Frank is de hele dag dronken, terwijl zijn kinderen zichzelf staande moeten houden.

Bekende acteurs


Het zorgen voor het gezin komt vooral neer op oudste dochter Fiona, die dit moet zien te combineren met haar eigen leven. Iedere aflevering vindt er een nieuwe bizarre situatie plaats waarin een van de Gallagher-kinderen terecht is gekomen.



In de serie zijn meerdere (inmiddels) bekende acteurs te zien. De rol van Philip, of wel Lip, wordt gespeeld door Jeremy Allen White, die je kunt kennen van The Bear en The Iron Claw. De rol van Fiona wordt gespeeld door Emmy Rossum, bekend van The Phantom of the Opera en The Day after Tomorrow.

IMDb


Op IMDb krijgt de serie een geweldige score van 8,5/10. Shameless staat ook in de top 250 series van die site, namelijk op nummer 218.

Bekijk Shameless op Shameless.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Tweede seizoen voor 'Shōgun': hoe groot is de kans dat deze verschijnt?
Series / Nieuws

Tweede seizoen voor 'Shōgun': hoe groot is de kans dat deze verschijnt?

Redacteuren Maria Gonzales en Aika Miyake vertellen alles wat zij weten over seizoen 2 van Shōgun.

Shōgun is één van de meest populaire series van dit moment. De grote vraag is nu dan ook of de serie vernieuwd gaat worden voor een tweede seizoen. Redacteuren Maria Gonzales en Aika Miyake geven hier antwoord op.

Er is geen twijfel over mogelijk dat Shōgun met een score van 99% op Rotten Tomatoes een tweede seizoen heeft verdiend. Het knelpunt ligt echter bij het bronmateriaal.

Seizoen 2


Shōgun is namelijk gebaseerd op een roman uit 1975 en seizoen 1 behandelt al het bronmateriaal. De grote vraag is dus of FX en Disney-Hulu door willen gaan zonder bronmateriaal.

Er zijn een heleboel series die dit geprobeerd hebben, maar vervolgens een grote flop zijn geworden. Denk bijvoorbeeld aan Game of Thrones.

Gonzales en Miyake


Gonzales en Miyake spraken onlangs met Comicbook.com. "Toen we klaar waren, was er niet echt sprake van serieuze plannen voor seizoen 2. En deze zijn er nog steeds niet. Ik weet niet zeker of het zal gebeuren. Het ligt duidelijk buiten onze macht," aldus Gonzales.



Miyake voegde hieraan toe: "Ik wil seizoen 2 zien!" Ook legt ze uit dat de personages goed uitgedacht zijn, waardoor er genoeg is om op voort te bouwen.

Stream op Disney+


Stream Shōgun op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Grote onthulling en meevaller voor 'Fallout' van Prime Video
Series / Nieuws

Grote onthulling en meevaller voor 'Fallout' van Prime Video

En dat lijkt ook te bevestigen dat er echt wordt gewerkt aan een tweede seizoen.

Hoewel Amazon Prime Video nog niet officieel heeft aangekondigd dat er een tweede seizoen van Fallout komt, lijkt een financieel nieuwtje dit onofficieel te hebben onthuld.

Die onthulling kwam via een nogal vreemde weg naar buiten. Het is namelijk zo dat de staat Californië via een bepaalde belastingregel voor grote producties zo'n 152 miljoen dollar aan voordelen heeft vrijgegeven, waarvan Fallout profiteert met een waarde van zo'n 25 miljoen dollar.

California dreaming


Het eerste seizoen werd gefilmd in de staten New York, Utah, New Jersey, maar ook Namibië. Maar nu is er dus ook gekozen voor Californië, wat tot groot belastingvoordeel voor de serie leidt.

Door dit nieuwtje lijkt het allesbehalve een formaliteit dat een tweede seizoen van Fallout in de maak is.

Groot voordeel


Gouverneur Gavin Newsom deelde het volgende over dit nieuws in een verklaring:



"We brengen Fallout naar huis en houden klassiekers in Californië met dit programma, dat zorgt voor duizenden banen in Californië en miljarden dollars genereert voor de inwoners van onze staat."

Meer series profiteren


Andere series die profiteren van dit belastingvoordeel zijn prequel-spinoff NCIS: Origins, het door Noah Wyle aangevoerde The Pitt, het door Joshua Jackson aangevoerde Dr. Odyssey en Grotesquerie met Niecy Nash.

Het eerste seizoen van Fallout beleeft op 11 april zijn première op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Lionel Messi onthult zijn favoriete tv-serie: "meer dan één keer gezien"
Series / Nieuws

Lionel Messi onthult zijn favoriete tv-serie: "meer dan één keer gezien"

Eén van de grootste series uit de moderne tijd heeft in Messi een hele grote fan.

Als je Lionel Messi zegt, denk je aan voetbal, FC Barcelona, wellicht Argentinië. Maar je legt waarschijnlijk niet direct de link met bekende series. Het blijkt dus dat 'La Pulga' enorm fan is van HBO's Game of Thrones.

Het zijn twee grootheden in hun eigen veld. Jarenlang domineerde Messi de voetbalvelden en Game of Thrones het televisie- en streaminglandschap. Onlangs sprak Messi in een interview zijn liefde voor de serie uit.

Snel op de foto


Toen Messi in 2022 voor voetbalclub Paris Saint-Germain uitkwam, kon hij vanwege een blessure niet meedoen aan de Champions League-wedstrijd tegen Benfica in Parijs. Desondanks waren hij en zijn echtgenote Antonella Roccuzzo aanwezig in het Parc des Princes-stadion om de wedstrijd bij te wonen.

Messi kwam er al snel achter dat een van de hoofdrolspelers uit Game of Thrones ook aanwezig was. Op de tribune zat niemand minder dan acteur Kit Harington, die in de serie de rol van Jon Snow speelde, en al snel konden beiden het niet laten om met elkaar op de foto te gaan.

Serie voor herhaling vatbaar


Inmiddels zit Messi in de winter van zijn carrière, en maakt steeds meer tijd voor andere dingen. Over Game of Thrones zei hij dat het veruit zijn favoriete serie is en dat hij de serie al meerdere keren heeft bekeken.



Ben jij ook zo fan van Game of Thrones? Kijk nog eens alle afleveringen op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze markante fantasyserie van Netflix wist de gelijknamige film ultiem te overtreffen
Series / Specials

Deze markante fantasyserie van Netflix wist de gelijknamige film ultiem te overtreffen

'A Series of Unfortunate Events' wist zelfs fans van de gelijknamige film te overtuigen.

Er worden regelmatig series gemaakt naar aanleiding van een populaire film. Maar het is zeldzaam dat deze series de film dan ook daadwerkelijk overtreffen. Dat was wel het geval bij de Netflix-serie A Series of Unfortunate Events.

Het eerste seizoen van A Series of Unfortunate Events kwam uit in 2017. De serie is gebaseerd op de bekende gelijknamige boekenserie van Lemony Snicket. In 2004 werd er al een film gemaakt van deze boekenserie, met Jim Carrey in de hoofdrol.

Geheimzinnig verleden


A Series of Unfortunate Events vertelt het verhaal van de drie Baudelaire-kinderen: Violet, Klaus en Sunny. Wanneer hun ouders omkomen in een mysterieuze woningbrand, wordt de zorg over hen overgedragen aan hun verre familielid Count Olaf.

Olaf blijkt een sinistere man te zijn, die het familiefortuin graag voor zichzelf wil hebben. De Baudelaire-kinderen moeten hem en zijn volgers koste wat het kost ontlopen, terwijl ze op zoek gaan naar het geheimzinnige verleden van hun ouders.

Neil Patrick Harris


De rol van Count Olaf wordt gespeeld door Neil Patrick Harris (How I Met Your Mother, Gone Girl). Daarnaast zien we Patrick Warburton (Get Smart, Men in Black II) als Lemony Snicket zelf, Malina Weissman als Violet, Louis Hynes als Klaus en Presley Smith als Sunny.



A Series of Unfortunate Events was na zijn release een succes en kreeg in totaal 3 seizoenen. Op Rotten Tomatoes krijgt de serie een geweldige score van 96%. Dat is een stuk hoger dan de film uit 2004, die 72% scoort.

Aangenaam donker


De critics consensus: "A Series of Unfortunate Events is aangenaam donker en past zowel bij het verhaal als bij de toon van het bronmateriaal, waardoor de kijkers een heerlijk vreemde, droge, gothic comedy krijgen".

Bekijk A Series of Unfortunate Events op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.