search
De nieuwe Netflix-thriller 'Stöld' vanaf vandaag te zien: is het iets voor mij?
Films / Specials

De nieuwe Netflix-thriller 'Stöld' vanaf vandaag te zien: is het iets voor mij?

In bloedstollende Zweedse thriller Stöld probeert een vrouw uit de Sámi-gemeenschap een moordenaar op te sporen.

Vanaf vandaag staat er een gloednieuwe film op je te wachten: Stöld. Deze bloedstollende, Zweedse thriller laat je kennis maken met de Sámi-gemeenschap en neemt je mee op een tocht die als doel heeft een moordenaar op te sporen.

De film is geregisseerd door Elle Márjá Eira, een Noorse componist, kunstenaar, producent en dus regisseur. In 2021 heeft ze al een documentaire geregisseerd, maar Stöld vormt haar debuut als regisseur voor een speelfilm.

Verhaal


De thriller volgt een jonge vrouw die niets liever wil dan haar inheemse erfgoed behouden, en voor dit doel tot veel in staat is. Zo probeert de vrouw uit de Sámi-gemeenschap een moordenaar op te sporen.

In Stöld worden zware thema’s zoals vreemdelingenhaat en klimaatverandering aangesneden. En wat doe je wanneer jongeren voor zelfmoord kiezen uit wanhoop?

Waargebeurd?


De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, met als grote inspiratiebron het werk van Ann-Helén Laestadius. Laestadius is een Zweedse auteur en Sámi-journalist. Haar roman Slechts een Diefstal werd goed ontvangen en zelfs genomineerd voor vele Zweedse prijzen.



De productie betrok de Sàmi nauw bij de film. Inheemse Sámi-acteurs Elin Kristina Oskal, Magnus Kuhmunen en Lars-Ánte Wasara spelen de hoofdrollen in deze Zweedse thriller. Naast hen spelen onder andere ook Pávva Pittja (bekend van Midnattsol) en Martin Wallström die je mogelijk kent uit Mr. Robot een rol in de film.

Streamen


Zin in een spannende film en benieuwd hoe het afloopt met de Sámi? Vanaf vandaag staat de Zweedse thriller op Netflix en kun je hem vanaf de bank thuis bekijken.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Stöld: spreekt deze film jou aan, of laat je deze schieten?

  • Pak ik wel even mee, denk ik

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee, niets voor, laat ik schieten

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen