search

Ons nieuws van vrijdag 12 april 2024

'Curb Your Enthusiasm' seizoen 12: wordt Larry David gestraft voor zijn muggenzifterijen?
Recensie

'Curb Your Enthusiasm' seizoen 12: wordt Larry David gestraft voor zijn muggenzifterijen?

Larry David trekt een mooie streep onder zijn geniale serie.

Regie: Jeff Schaffer, Robert B. Weide | Cast: Larry David (Larry David), Jeff Garlin (Jeff Greene), Cheryl Hines (Cheryl David), Susie Essman (Susie Greene), J.B. Smoove (Leon Black), Richard Lewis (Richard Lewis), Ted Danson (Ted Danson), Jerry Seinfeld (Jerry Seinfeld), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 30-50 minuten | Jaar: 2024

Er zijn bitter weinig komieken die zichzelf als pispaal gebruiken. Robin Williams durfde het. Ricky Gervais durft het ook. Maar Larry David putte er een hele carrière uit. Eerst via zijn alter ego vertolkt door Jason Alexander in Seinfeld, de hitsitcom die hij samen met Jerry Seinfeld schreef, en vervolgens via een versie van zichzelf in Curb Your Enthusiasm. In het twaalfde en allerlaatste seizoen van de serie maakt hij het proces op van zijn fictieve onhebbelijkheden en voegt hij nog een laatste coda toe aan Seinfeld. Moeten we ons enthousiasme intomen? Nope!

Larry David is intussen 76 jaar oud. Volgens hem heeft het publiek geen zin in een tachtigjarige die over alles en nog wat vit. Na vijfentwintig jaar – of zesentwintig als je de losstaande special van een uur erbij rekent – van de fictieve Larry is het voor hem genoeg geweest. Maar dat betekende wel dat hij met een heel sterk eindseizoen op de proppen moest komen, wat een quasi-onmogelijke opdracht lijkt. Vernieuwing en originaliteit moet je hier niet meer verwachten, maar David geeft zijn fans toch wat ze wensen en de slotaflevering is een hoogtepunt in de serie.

Het leukste aan dit laatste seizoen is de opzet. Larry is voor een gastoptreden in Atlanta en ziet daar Leons tante in een lange rij van mensen die hun stem willen uitbrengen. Omdat het snikheet is, brengt hij haar een flesje water. Larry wordt direct gearresteerd. In de staat Georgia is het immers verboden geld of geschenken te geven aan mensen die gaan stemmen. Dat verbod geldt ook voor het aanbieden van een drankje. Overtreding van deze absurde regel kan resulteren in een jaar gevangenisstraf.

De rest van het seizoen is de aanloop naar het proces waarin Larry de beklaagde is. Je weet op voorhand dat dit proces over meer zal gaan dan alleen een wetsovertreding. De hele persoonlijkheid van Larry met al zijn onhebbelijkheden en kritische opmerkingen staat ter discussie en kan het oordeel van jury en rechter beïnvloeden.

Dit geweldige concept laat David niet alleen herinneringen ophalen aan de vorige seizoenen, maar ook een connectie maken met het einde van Seinfeld. Een beter afscheid was haast ondenkbaar. Maar verwacht geen uitzonderlijk nieuwe dingen. De humor borduurt voort op de gekke situaties waarmee je al tweeënhalf decennia vertrouwd bent, met nog meer overdrijvingen en absurditeiten. Het cinéma vérité-realisme van de special, die de inspiratie vormde voor deze serie, behoort al lang tot het verleden.

Maar het plezier van Larry als kop van Jut blijft overeind. Hij schept er zelf een enorm genoegen in om zich te laten uitkafferen door Jeff Greenes heetgebakerde vrouw, de Japanse eigenaar van zijn golfclub, gechoqueerde dames die de intenties van Larry niet begrijpen en zelfs wereldsterren die al dan niet onder hun eigen naam zich uitleven in improvisaties. Na Martin Scorsese, Rob Reiner en Ben Stiller worden opnieuw heel bekende namen opgetrommeld om de antiheld terecht te wijzen.

Toch heeft Larry vaak een punt wanneer hij de ridicule beleefdheidsregels in Los Angeles aanvecht. Zo mag je een bekend iemand, de presentator van een avondshow bijvoorbeeld, niet aanspreken als je hem niet kent. Je moet eerst 'clearance' krijgen via een vriend. Je mag ook geen autosleutels gooien naar een hotelbediende; je moet ze volgens de regels geven. En je moet vooral opletten wat je zegt. Zeg nooit dat je nog een toetje wil na een massage.

Uiteindelijk gaat de hele serie terug naar de humor die Woody Allen vooral in de jaren zeventig en tachtig bezigde: de neurotische Jood uit New York die zich moeilijk elders kan aanpassen. Alleen heeft Allen zich nooit ingelaten met vulgariteiten. Larry gaat er echter helemaal voor, zeker met de steun van de vuilbekkende J.B. Smoove. De man moet zijn mond maar opendoen of hij heeft het over het likken van je eigen ballen. Voor één seizoen is dat best leuk, maar op de duur wordt het wel wat saai. Ook in een geweldig seizoen.

★★★★☆

Curb Your Enthusiasm is te zien bij HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nieuwe sciencefictionserie 'Dark Matter' geeft spectaculaire eerste beelden prijs
Series / Trailer

Nieuwe sciencefictionserie 'Dark Matter' geeft spectaculaire eerste beelden prijs

Het streamingplatform heeft opnieuw een scifi-bestseller verfilmd die binnenkort van start gaat.

Blake Crouchs gelijknamige boek is binnenkort op het scherm te zien. Apple TV+ heeft de trailer online gedropt en lijkt hiermee een nieuwe kwaliteitsproductie toe te voegen aan hun lijst van scifi-verfilmingen.

De hoofdrollen in het verhaal worden gespeeld door Joel Edgerton en Jennifer Connelly als de natuurkundige Jason en zijn vrouw Daniela. Op een avond wordt Jason echter ontvoerd.

Grootste vijand


Wanneer Jason bij kennis komt bevindt hij zich in een totaal andere realiteit. Zijn droomleven met Daniela blijkt vervangen door een ander bestaan, geleefd door een 'alternatieve Jason'.

Bizar genoeg blijkt Jasons ontvoerder een alternatieve versie van hemzelf te zijn. Hij moet terug zien te keren naar zijn eigen realiteit waarbij hijzelf letterlijk zijn grootste vijand is.

Thrillerelement


De beelden van Jasons uitvinding, een zwarte doos die je naar alternatieve levens leidt, zijn bepaald spectaculair te noemen. Dark Matter, gecombineerd met een stevig thrillerelement, is meer dan de moeite van het bekijken waard.Dark Matter is vanaf 8 mei te bekijken op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Gecancelde actieserie 'S.W.A.T.' krijgt een onverwachte update: Dit zag niemand aankomen!
Series / Nieuws

Gecancelde actieserie 'S.W.A.T.' krijgt een onverwachte update: Dit zag niemand aankomen!

De zender CBS komt met een officiële aankondiging die fans ongetwijfeld met gejuich zullen ontvangen.

S.W.A.T. houdt sinds 2017 al menig kijker aan de buis gekluisterd. De kijkcijfers zijn consequent prima gebleken en dit gold ook voor het meest recente zevende seizoen.

Sinds maart vorig jaar is er nogal wat te doen geweest over S.W.A.T.. De serie werd gecanceld in verband met gedeelde uitzendrechten, maar nu komt CBS met een 'plottwist': er komt een achtste seizoen!

Draagvlak


Nadat de serie in eerste instantie gecanceld werd besloot men, letterlijk drie dagen later, om er toch nog een zevende seizoen aan vast te plakken.

TVLine bericht dat ook seizoen 7 goed scoorde en dat er wat dat betreft genoeg draagvlak bestond om door te gaan met de popoulaire actieserie.

Amy Reisenbach, Hoofd Entertainment bij CBS, zei hierover het volgende: "Hier bij CBS houden we wel van een dramatische omslag, helemaal wanneer deze tot een nieuw seizoen van 'S.W.A.T.' leidt". Veel kijkers zullen zich hier van harte bij aansluiten.

Bekijk op instagram


Je kunt alle zeven seizoenen van S.W.A.T. streamen op PIrme Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Uitstekend nieuws voor 'The Night Manager' met 'Loki'-ster Tom Hiddleston
Series / Nieuws

Uitstekend nieuws voor 'The Night Manager' met 'Loki'-ster Tom Hiddleston

Tom Hiddleston krijgt een nieuwe kans met zijn serie The Night Manager.

Loki is op dit moment één van de meest populaire personages in het MCU en dat komt allemaal door de getalenteerde Tom Hiddleston. Hoewel hij fantastisch is als Loki, mogen zijn andere rollen niet worden vergeten.

In 2016 speelde Hiddleston in de serie The Night Manager. De Britse miniserie werd geregisseerd door Susanne Bier en is gebaseerd op het gelijknamige boek van John la Carré.

The Night Manager


Hiddleston speelde de ex-soldaat Jonathan Pine. Hij wordt gerekruteerd door Angela Burr (Olivia Colman) van de Britse inlichtingendienst om een uiterst gevaarlijke organisatie van wapenhandelaar Richard Roper (Hugh Laurie) te infiltreren.

De serie was enorm populair en won in 2017 zelfs 3 Golden Globes. Helaas werd de serie nooit vernieuwd voor een tweede seizoen. Tot nu.

Het vervolg


Acht jaar na het eerste seizoen kwam er verrassend nieuws van de BBC en Amazon: The Night Manager krijgt niet alleen een tweede, maar ook een derde seizoen! Hoewel er nog geen officiële verschijningsdatum bekend is, is al wel onthuld dat de opnames later dit jaar zullen beginnen.Het tweede seizoen zal zich in het heden afspelen met nog meer uitdagende en gevaarlijke missies voor Pine. Hiddleston zal zijn oude rol weer op zich nemen en ook uitvoerend producent Hugh Laurie keert terug. Het is vooralsnog onbekend of zijn personage Richard Roper ook terug zal keren.

Stream The Night Manager op Prime Video


Stream The Night Manager op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoe ziet Hilary, het mooie nichtje van Will Smith in 'The Fresh Prince of Bel-Air', er tegenwoordig uit en acteert ze nog?
Series / Specials

Hoe ziet Hilary, het mooie nichtje van Will Smith in 'The Fresh Prince of Bel-Air', er tegenwoordig uit en acteert ze nog?

Karyn Parsons werd bekend als Hilary in 'The Fresh Prince of Bel-Air', maar wat doet ze nu?

In The Fresh Prince of Bel-Air kregen we Karyn Parsons te zien als Hilary, het verwend nichtje van Will Smith. Deze rol was de grote doorbraak voor Parsons, die vooral bekend blijft voor deze rol. Maar hoe ziet Parsons er tegenwoordig uit en acteert ze nog?

Karyn Parsons besloot op 13-jarige leeftijd actrice te worden. Ze kreeg haar eerste tv-rol in de dramaserie The Bronx Zoo (1987), waarin ze in twee afleveringen te zien was. Een jaar later was ze te zien in een aflevering van Hunter en CBS Summer Playhouse om daarna haar filmdebuut te maken in de slasher film Death Spa.

Hilary


In het voorjaar van 1990 kreeg Parsons het scenario van The Fresh Prince of Bel-Air in handen. Ze was verrast te weten dat ze auditie zou doen voor Quincy Jones, die tevreden was met wat hij had gezien en vroeg Parsons drie keer auditie te doen. De uiteindelijke cast filmde de pilotaflevering in de zomer van 1990. NBC pikte de pilot op en Parsons' carrière en leven zou helemaal anders zijn.

Haar rol als de nicht van Will Smith, Hilary Banks, in The Fresh Prince of Bel-Air was haar grote doorbraak. Parsons speelde de rol in alle zes seizoenen van de sitcom tot het eindigde in 1996. Ze deed ook een gastoptreden als Hilary in een aflevering van de serie Blossoms en was te zien als Hilary in een aflevering van Out All Night, een sitcom die deel uitmaakte van een gedeeld universum met The Fresh Prince of Bel-Air.

Verdere carrière


Tijdens de zes jaar dat The Fresh Prince of Bel-Air liep, speelde ze ook in films zoals Class Act (1992) en Major Payne (1995) naast Damon Wayans. Na The Fresh Prince of Bel-Air speelde ze in de kortstondige sitcom Lush Life (1996), samen met Lori Petty, die slechts vier afleveringen duurde voordat het werd geannuleerd. Er waren zeven afleveringen gepland, maar de laatste drie zijn nooit op televisie verschenen.Maar ze bleef verder werken en had talrijke rollen in films en series. Zo speelde ze in 1998 de hoofdrol in de bekroonde film Mixing Nia, in 2000 was ze te zien in de comedyfilm The Ladies Man, in 2001 speelde ze de hoofdrol in de kritisch geprezen maar kortstondige televisieserie The Job met Denis Leary en in 2002 speelde ze mee in de film 13 Moons, waar ze haar echtgenoot, regisseur Alexandre Rockwell, ontmoette, met wie ze in 2003 trouwde.

Boeken schrijven


Na haar huwelijk met Rockwell, kregen ze een kind en gingen ze wonen in New York, waar ze nu nog steeds wonen met hun twee kinderen. De film 13 Moons uit 2002 was toen haar laatste project. Ze stopte dan met acteren om haar kinderen op te voeden en om zich bezig te houden met andere projecten.Parsons heeft sindsdien de Sweet Blackberry Foundation opgericht, een non-profitorganisatie die zich toelegt op het educeren van kinderen over de belangrijke historische rollen van minder bekende Afro-Amerikanen. Parsons heeft ook boeken voor kinderen gepubliceerd: een roman voor jongeren, getiteld How High the Moon (2019), losjes geïnspireerd op verhalen over de jeugd van haar moeder in het Jim Crow-zuiden, en twee Sweet Blackberry prentenboekbiografieën over zwarte historische figuren, geïllustreerd door R. Gregory Christie: Flying Free (2020) over pionierende aviateur Bessie Coleman en Saving the Day (2021) over uitvinder Garrett Morgan.

Terugkeer


In 2019 kwam Parsons even terug in de filmwereld. Zo was ze te zien in de kortfilm On Monday of Last Week uit 2019 en in de film Sweet Thing uit 2020. Dat jaar was ze ook te zien in de reünie-aflevering van The Fresh Prince of Bel-Air. Maar of ze echt een terugkeer zal doen in de film- en televisiewereld, is niet helemaal zeker. Parsons heeft in de zomer van 2023 wel een nieuw boek uitgebracht, genaamd Clouds over California.

Bekijk op instagram


Bekijk op instagram


Bekijk op instagram


Parsons is nu dus vooral bezig met haar organisatie en boeken, maar je weet natuurlijk nooit wat de toekomst zal brengen. Je kan wel nog steeds genieten van Parsons als Hilary in The Fresh Prince of Bel-Air die te zien is op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Onverwacht: President Joe Biden verscheen in meerdere afleveringen van een heel bekende sitcom
Series / Specials

Onverwacht: President Joe Biden verscheen in meerdere afleveringen van een heel bekende sitcom

Huidig president van de Verenigde Staten Joe Biden was te zien in twee afleveringen van de sitcom 'Parks and Recreation'.

Joe Biden is vooral bekend om zijn politieke carrière. Zo was hij eerst de vicepresident onder Barack Obama van 2009 tot 2017 en is hij nu sinds 20 januari 2021 de president van de Verenigde Staten. Tijdens zijn periode als vicepresident was Biden ook te zien op televisie in twee afleveringen van een heel bekende sitcom.

Biden verscheen in twee afleveringen van Parks and Recreation. In de sitcom, die liep van 2009 tot 2015, was hoofdpersonage Leslie Knope, gespeeld door Amy Poehler, een grote fan van de politicus. En Biden hield erg van de serie. Zo vertelde maker van de serie Michael Schur in een interview: "Zijn staf houdt echt van de serie en hij had de serie blijkbaar met zijn familie gekeken en zijn familie vond het leuk."

The Office


Parks and Recreation is bedacht door Greg Daniels en Shur, de bedenkers, schrijvers en producenten van die andere bekende sitcom The Office US. De serie zou oorspronkelijk een spin-off van The Office worden, maar dit idee is later losgelaten. Parks and Recreation gebruikt wel dezelfde mockumentary-opnametechniek als The Office.

In Parks and Recreation volgen we het dagelijks leven van de werknemers van het Parkendepartement van de fictieve stad Pawnee, Indiana, maar de serie richt zich voornamelijk op Leslie (Poehler), een gepassioneerde en toegewijde ambtenaar die zich onvermoeibaar inzet om haar gemeenschap te verbeteren, ondanks talloze obstakels en bureaucratische uitdagingen.

Biden


Leslie maakte gedurende de zeven seizoenen van Parks and Recreation veel referenties naar president Biden. Ze vertrouwde ooit haar beste vriendin Ann (Rashida Jones) toe dat haar ideale man het brein van George Clooney en het lichaam van Biden had. Ze gaf ook toe voor haar echtgenoot dat Biden op haar lijst stond van beroemdheden waarmee ze seks zou willen hebben.Wanneer de echte Biden dan voor haar staat, is Leslie heel verrast. De eerste keer dat Biden in Parks and Rec verscheen was in de aflevering Leslie vs. April uit seizoen vijf. Ben (Adam Scott) verraste Leslie toen met een ontmoeting met Biden als een verlovingsgeschenk. Biden dook daarna opnieuw op in de laatste aflevering van de serie. In deze scène komt hij bevestigen dat Leslie spelavonden had met de Bidens.

First Lady


President Biden was niet de enige bekende politicus die in Parks and Rec verscheen. Zo was ook zijn vrouw en first lady van de Verenigde Staten Jill Biden te zien. Ze dook op in de laatste aflevering van de serie, samen met haar echtgenoot, om te klagen over Leslie's obsessie met spelavonden en competitiviteit.Jill is ook niet de enige first lady die te zien was in Parks and Rec. Zo verscheen ook toenmalige first lady Michelle Obama in de serie. Leslie ontmoette Michelle in de seizoensfinale van seizoen zes. Tijdens de aflevering, getiteld Moving Up, werd Leslie aan Obama voorgesteld door Grant, een medewerker van de National Parks Service die Leslie probeert over te halen om een baan bij hen te accepteren en Pawnee achter zich te laten. Leslie was, begrijpelijk, onder de indruk.

Kijken?


Wil je Joe Biden, en zijn vrouw Jill en Michelle Obama, zien in Parks and Recreation? Je kan de serie bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Marvel sloeg de plank echt volledig mis met zijn geflopte scifi-serie: 11% op Rotten Tomatoes
Series / Specials

Marvel sloeg de plank echt volledig mis met zijn geflopte scifi-serie: 11% op Rotten Tomatoes

De serie 'Inhumans' was een grote flop en werd na één seizoen geannuleerd.

Marvel bracht in 2017 de serie Inhumans uit, gebaseerd op de gelijknamige Marvel Comics-ras. Het is gemaakt door Scott Buck, die ook als showrunner voor de serie fungeerde. Inhumans was medegefinancierd door IMAX Entertainment in een deal die de serie een bioscooppremière gaf voordat het op televisie te zien was.

Inhumans stond eerst gepland als een film, als onderdeel van fase drie in het Marvel Cinematic Universe, waarbij de soort voor het eerst werd geïntroduceerd in de serie Agents of SH.I.E.L.D. De film werd in april 2016 uit het schema van Marvel Studios verwijderd en de serie Inhumans werd aangekondigd in november van dat jaar.

Verhaal


De serie draait om Black Bolt, gespeeld door Anson Mount, en andere leden van de koninklijke familie der Inhumans. Serinda Swan, Ken Leung, Eme Ikwuakor, Isabelle Cornish, Ellen Woglom en Iwan Rheon spelen ook mee. Na een militaire staatsgreep vlucht de koninklijke familie der Inhumans naar Hawaï, waar ze zichzelf en de wereld moeten redden. De familie bestaat uit Black Bolt, zijn vrouw Medusa, zijn broer en rivaal Maximus, zijn neven Karnak, Gorgon en Triton, en Medusa's zus, Crystal.

Black Bolt, de leider van de koninklijke familie, heeft een stem die met het zachtste gefluister vernietiging kan veroorzaken. Showrunner Buck noemde Black Bolt raadselachtig en fascinerend omdat "we vaak niet weten waar hij aan denkt", en merkte op hoe moeilijk het is om een personage te schrijven dat "niet spreekt, maar toch onze held is en het middelpunt van de show".

Risico


Dit project werd over het algemeen beschouwd als Marvel's grootste risico, omdat de Inhumans lang niet zo bekend of populair waren als de X-Men of de Avengers, wat de reden was dat Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. zijn hele tweede en derde seizoen besteedde aan het ontwikkelen en vestigen van de Inhumans in het MCU, enkele jaren voordat de Inhuman Royal Family debuteerde.De serie werd uiteindelijk een grote flop en werd na één seizoen geannuleerd, terwijl Buck plannen had voor drie seizoenen. Mount mocht wel nog eens zijn rol hernemen als een alternatieve versie van Black Bolt in de MCU-film Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022).

Negatieve reacties


Inhumans kreeg veel negatieve reacties en heeft een score van amper 11% op Rotten Tomatoes. Het oordeel van de website luidt: "Marvel's Inhumans stelt een nieuw laag standaard voor het MCU met een ongeïnspireerd verhaal, saai ontwerpwerk, zwakke personages en afstandelijke zeepachtige melodrama."Het maken van Inhumans was dus een flink risico en uiteindelijk eindigde de serie als een flop. Er zijn wel nog steeds plannen om in de toekomst een film of serie te maken over de Inhumans. Maar voorlopig moeten we het met deze serie doen. Heb je zin om Inhumans te kijken? Je kan alle acht afleveringen streamen op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Seizoen 2 van 'Monarch: Legacy of Monsters' officieel bevestigd door Apple TV+
Series / Nieuws

Seizoen 2 van 'Monarch: Legacy of Monsters' officieel bevestigd door Apple TV+

Godzilla en zijn kornuiten luiden weer een nieuw hoofdstuk van actie en rampspoed in.

De uitbreiding van het MonsterVerse is weer een stap verder nu Apple officieel het tweede seizoen van Monarch: Legacy of Monsters heeft aangekondigd, en alsof dat nog niet genoeg is worden er meer spin-offs uit de wereld van Godzilla verwacht.

Na het succes van het eerste seizoen van Monarch kon je er eigenlijk wel van uitgaan dat de serie een tweede seizoen op Apple TV+ zou krijgen, alleen bleef de bevestiging lang uit. Een vervolg leek zelfs even op losse schroeven te staan.

Nog meer series in het MonsterVerse?


Apple TV+ is een nieuwe overeenkomst aangegaan met Legendary, waarmee een nieuw seizoen Monarch: Legacy of Monsters beloofd is, maar ook de verwachting van meer spin-offs. Hoofd internationale ontwikkeling bij Apple TV+, Morgan Wandell, vertelt hierover:

"Monarch heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op de harten, geesten en verbeelding van het publiek wereldwijd. We zijn enorm enthousiast dat kijkers niet alleen meer spanning kunnen verwachten in het tweede seizoen, maar ook nieuwe epische reizen in de franchise kunnen beleven, terwijl we het Monsterverse van Legendary uitbreiden.”

Meer monsters of meer mensen?


Het eerste seizoen van Monarch dook wat dieper in de menselijke kant van de franchise en bood een uitgebreider achtergrondverhaal over de geschiedenis van de Monarch-organisatie. De vraag is of dat volgend seizoen ook zo zal zijn.Kijk alle afleveringen van Monarch: Legacy of Monsters op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Mysterie en moord in nieuwe misdaadserie op Netflix: gelijk in de top 10
Series / Netflix Kijktip

Mysterie en moord in nieuwe misdaadserie op Netflix: gelijk in de top 10

De nieuwe Franse misdaadserie Anthracite staat sinds woensdag op Netflix.

De Netflix Top 10 heeft alweer een nieuwkomer en dit keer is het een Franse Netflix Original. De serie heet Anthracite en komt binnen op de tiende plaats. Is het iets?

Anthracite heeft rollen voor Camille Lou (Versailles), Noémie Schmidt en Jean-Marc Barr en wordt door de streamingdienst omschreven met de volgende drie woorden: soapachtig, offbeat en mysterie.

Massazelfmoord


De serie laat zien hoe een oude moordzaak wordt heropend wanneer een journalist verdwijnt. Online speurwerk leidt de dochter van de journalist naar een bergdorpje dat wordt beheerst door een geheimzinnige sekte.

Op Netflix staat een wat andere beschrijving: 1994: een bergdorp wordt bruut opgeschrikt door een massazelfmoord en een gruwelijke moord. 2024: een cold case vlamt op wanneer een lang vergeten ritueel de kop opsteekt.

Nu op Netflix


De serie Anthracite bestaat uit zes afleveringen en werd geschreven door Fanny Robert, bekend van de eerdere misdaadserie Profilage. Als de serie jou interessant lijkt, dan kijk je deze nu hier op Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De nieuwe Netflix-thriller 'Stöld' vanaf vandaag te zien: is het iets voor mij?
Films / Specials

De nieuwe Netflix-thriller 'Stöld' vanaf vandaag te zien: is het iets voor mij?

In bloedstollende Zweedse thriller Stöld probeert een vrouw uit de Sámi-gemeenschap een moordenaar op te sporen.

Vanaf vandaag staat er een gloednieuwe film op je te wachten: Stöld. Deze bloedstollende, Zweedse thriller laat je kennis maken met de Sámi-gemeenschap en neemt je mee op een tocht die als doel heeft een moordenaar op te sporen.

De film is geregisseerd door Elle Márjá Eira, een Noorse componist, kunstenaar, producent en dus regisseur. In 2021 heeft ze al een documentaire geregisseerd, maar Stöld vormt haar debuut als regisseur voor een speelfilm.

Verhaal


De thriller volgt een jonge vrouw die niets liever wil dan haar inheemse erfgoed behouden, en voor dit doel tot veel in staat is. Zo probeert de vrouw uit de Sámi-gemeenschap een moordenaar op te sporen.

In Stöld worden zware thema’s zoals vreemdelingenhaat en klimaatverandering aangesneden. En wat doe je wanneer jongeren voor zelfmoord kiezen uit wanhoop?

Waargebeurd?


De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, met als grote inspiratiebron het werk van Ann-Helén Laestadius. Laestadius is een Zweedse auteur en Sámi-journalist. Haar roman Slechts een Diefstal werd goed ontvangen en zelfs genomineerd voor vele Zweedse prijzen.De productie betrok de Sàmi nauw bij de film. Inheemse Sámi-acteurs Elin Kristina Oskal, Magnus Kuhmunen en Lars-Ánte Wasara spelen de hoofdrollen in deze Zweedse thriller. Naast hen spelen onder andere ook Pávva Pittja (bekend van Midnattsol) en Martin Wallström die je mogelijk kent uit Mr. Robot een rol in de film.

Streamen


Zin in een spannende film en benieuwd hoe het afloopt met de Sámi? Vanaf vandaag staat de Zweedse thriller op Netflix en kun je hem vanaf de bank thuis bekijken.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Videoland komt met serie over Koningin Máxima: wat je vooraf moet weten over 'Máxima'
Series / Specials

Videoland komt met serie over Koningin Máxima: wat je vooraf moet weten over 'Máxima'

Kijk vooraf naar 5 belangrijke vragen over de nieuwe serie op Videoland over Koningin Máxima.

Binnenkort komt de nieuwe serie op Videoland over Máxima, online. Daarom stellen we 5 vragen waar je het antwoord op moet weten voordat je de serie gaat kijken.

Waar gaat de serie over?
Máxima volgt het levensverhaal van Koningin Máxima, van haar vroege jaren in Argentinië en New York tot haar toekomst als koningin van Nederland. Het begint bij haar ontmoeting met Willem-Alexander in Sevilla in 1999 en belicht haar reis in de schijnwerpers, inclusief de controverse rondom haar vaders politieke verleden tijdens het Videla regime. De serie onderzoekt hoe Máxima trouw kan blijven aan zichzelf zonder haar familie op te geven.

Is de serie gebaseerd op een boek?
Het is een adaptatie van het boek Moederland: de jonge jaren van Máxima Zorreguieta van Marcia Luyten. Het boek belicht specifiek de geschiedenis van Argentinië en de invloed ervan op het leven van Koningin Máxima.

Wie spelen er in de serie?
In de serie spelen Martijn Lakemeier en de Argentijnse Delfina Chaves de hoofdrollen als Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Delfina Chaves is bekend van onder andere series zoals Ringo en The Secret of the Greco Family, terwijl Martijn Lakemeier bekend is van zijn optredens in Nederlandse films zoals Oorlogswinter en Alles is Familie. Sebastiaan Koch, bekend van de Nederlandse film Zwartboek, speelt Claus.Is de serie iets voor mij?
Uiteraard is de serie perfect voor liefhebbers van recente Nederlandse geschiedenis en voor fans van het koningshuis. Als je altijd al meer hebt willen weten over Máxima, dan is deze serie een aanrader.Krezip?
De Nederlandse band Krezip heeft de titelsong gemaakt en heeft voor elk van de zes verschillende afleveringen een nieuw nummer geschreven.Máxima is vanaf 20 april te zien op Videoland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Met een ijzersterke 8,7 op IMDb blijft deze topserie nog steeds een kroonjuweel van Prime Video
Series / Specials

Met een ijzersterke 8,7 op IMDb blijft deze topserie nog steeds een kroonjuweel van Prime Video

In 'The Marvelous Mrs. Maisel' neemt het perfect geplande leven van hoofdpersonage Midge ineens een compleet andere wending.

Prime Video is inmiddels een van de bekendste streamingdiensten in Nederland. Er zijn veel goede series te bekijken op het platform, maar de comedyserie The Marvelous Mrs. Maisel is nog steeds een van de beste die je er vindt.

The Marvelous Mrs. Maisel is gecreëerd door Amy Sherman-Palladino en het eerste seizoen kwam uit in 2017. Inmiddels zijn er in totaal 5 seizoenen, waarvan het laatste vorig jaar verscheen.

Huisvrouw


De serie begint in de jaren 50 en loopt tot begin jaren 60, met een aantal flashbacks naar latere decennia in het laatste seizoen. Miriam "Midge" Maisel is een vrolijke en energieke Joods-Amerikaanse huisvrouw.

Ze had haar hele leven gepland: studeren, een man vinden en kinderen krijgen. Dat is allemaal gelukt en Midge is de perfecte echtgenote, die haar man aanmoedigt in zijn poging om stand-up comedian te worden. Totdat hij haar opeens verlaat voor een andere vrouw.

Talent


Midge moet haar hele leven opnieuw vormgeven. Wanneer ze op een avond terechtkomt op een podium in een nachtclub, ontdekt ze haar eigen komische talent. Ze besluit om dit talent te gebruiken om haar leven opnieuw uit te vinden.De rol van Midge wordt gespeeld door Rachel Brosnahan, die je onder andere kunt kennen van House of Cards. Daarnaast zien we Michael Zegen (Boardwalk Empire) als haar ex-man Joel en Alex Borstein (Family Guy) als haar manager Susie.

Unieke score


The Marvelous Mrs. Maisel krijgt een unieke score op IMDb van 8,7/10. Op Rotten Tomatoes scoort de serie een indrukwekkende 90% op de tomatometer.

Bekijk The Marvelous Mrs. Maisel op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.