search
'Heartbreak High' seizoen 2: voortzetting en verbetering van de razend populaire Australische tienerserie
Recensie

'Heartbreak High' seizoen 2: voortzetting en verbetering van de razend populaire Australische tienerserie

Een voorzichtig gespannen web van intrigerende verhaallijnen, goede acteurs en integere momenten.

Regie: Gracie Otto, Neil Sharma, e.a. | Cast: Ayesha Madon (Amerie), Thomas Weatherall (Malakai), Sam Rechner (Rowen), Asher Yasbincek (Harper), Chloe Hayden (Quinni), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 46-53 minuten | Jaar: 2024

Tijd om terug te keren naar Hartley High en te zien wat de geliefde groep middelbare scholieren ditmaal uitspookt. Welke driehoeksrelaties houden stand en hoe loopt het af met Ca$h, die vorig seizoen in de gevangenis eindigde? Ook seizoen twee van Heartbreak High behandelt alle onderwerpen die tieners vandaag de dag bezighouden door ze te hullen in een roze glitterjasje met matchende pumps en rugzak. Want deze tieners kunnen het leven enkel aan met de meest extravagante outfits die op een normale school nooit het daglicht zouden zien.

De eerste van de acht nieuwe afleveringen opent met veel drama: het schoolgebouw staat in de hens en de conrector schreeuwt of iemand (publieksfavorieten) Harper en Amerie heeft gezien. De serie springt vervolgens een paar maanden terug in de tijd, waarmee de rode draad wordt gespannen die nu enkel hoeft te worden gevolgd. Hierlangs komen alle personages van het vorige seizoen met hun eigen problemen aan bod en leren zij wijze levenslessen. Ook komt een nieuwe scholier de boel opschudden.

Dit tweede seizoen voelt eerlijker verdeeld dan zijn voorloper. Waar het eerste seizoen zich voornamelijk richtte op Harpers traumatische ervaring en hoe de hele school hiermee te maken had, gaat het ditmaal vooral om de vraag wie de hele school stalkt. Door het plot op deze vorm te geven, krijgt elk personage evenveel aandacht en passen ieders eigen problemen logisch binnen het grotere verhaal.

Vergeleken met het vorige seizoen is Heartbreak High nog verder de dramatische kant op gegaan. Er worden ditmaal nog grotere levensvragen opgeworpen en de personages krijgen alsmaar meer voorgeschoteld. Toch weet dit seizoen ook de geliefde luchtigheid goed vast te houden. Dankzij deze afwisseling blijft het amusement hoog terwijl ook enige substantie wordt toegevoegd. De serie profileert zich zo haast als een Australische Euphoria-light, wat geweldig goed werkt voor liefhebbers van het tienerdramagenre.

De middelbareschoolsetting komt de geloofwaardigheid ten goede, want sommige besluiten en ontwikkelingen kunnen werkelijk alleen worden verklaard door tienernaïviteit. Zo is een nieuw personage ervan overtuigd dat de school een onveilige plek is geworden voor 'echte mannen', waarop hij een mannelijkheidscursus start. Daarmee transformeert hij in sneltreinvaart jongens die hun plek nog niet hebben gevonden in egocentrische vrouwenhaters. Daarmee weet de serie een groter probleem binnen de maatschappij aan te snijden, maar wel op een komische manier die de absurditeit van de situatie benadrukt. Zo gaat het met vrijwel elke kwestie; het blijven immers tieners die niet beter weten.

Heartbreak High is een duidelijke voortzetting van het Netflix-tienerseriestijltje, maar dan met een volledig Australische cast die zijn eigen sociaalmaatschappelijke bagage meebrengt. Hoewel deze problematiek aankaarten niet altijd even subtiel gaat, weet dit tweede seizoen elk verhaal toch een bijzonder integere afronding te geven. Ook excelleert de serie in haar absurdistische creativiteit. Voor elk plotpunt wordt gekeken welke stijl er het beste bij past, dus kan er ineens worden omgeslagen naar film noir of zijn er kleurrijke hallucinaties omdat er leerlingen aan de paddo's zijn. Deze creatieve uitspattingen geven Heartbreak High wat meer kleur dan de gemiddelde tienerserie.

Maar uiteindelijk blijft dit een ultieme Gen Z-serie. Voor mensen van andere generaties kan dat een verwarrende zit zijn, maar wel een die een (extreem overdreven) inkijkje geeft in de problemen die jongeren vandaag de dag bezighouden. Dat alles is gemaakt in de huidige tijdsgeest (van de bizarre kostuums tot het TikTok-taalbruik) betekent waarschijnlijk wel dat de serie niet veel langer dan een paar jaar relevant blijft. Daarna zal Heartbreak High waarschijnlijk vooral om nostalgische redenen opnieuw worden bekeken.

★★★★☆

Heartbreak High is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Heartbreak High seizoen 2 te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen