search

Ons nieuws van woensdag 17 april 2024

'A Gentleman in Moscow': Ewan McGregor als Russische Rapunzel
Recensie

'A Gentleman in Moscow': Ewan McGregor als Russische Rapunzel

Dit huisarrest is meer een culinaire vakantie dan een straf.

Regie: Sam Miller, Sarah O'Gorman | Cast: Ewan McGregor (Count Alexander Ilyich Rostov), Mary Elizabeth Winstead (Anna Urbanova), Fehinti Balogun (Mikhail 'Mishka' Fyodorovich Mindich), Johnny Harris (Osip Glebnikov), Björn Hlynur Haraldsson (Emile Zhukovsky), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 42-55 minuten | Jaar: 2024

Voor een audiovisuele vertaling van Amor Towles' lijvige succesroman A Gentleman in Moscow is een miniserie is het ideale medium. Maar wat showrunner Ben Vanstone daarvan heeft gebakken is een melodramatische cartoonversie met clichés en anachronismen. Wie van een voortkabbelend, tragikomisch sprookje houdt, zal de serie nog wel uitkijken. Maar wie zich gemakkelijk ergert aan historische fictie, bizarre casting, irrelevante plotlijnen en eendimensionale personages zal het bijltje er snel bij neergooien.

Net zoals in de roman volgen we de Russische hertog Alexander Rostov, die zoals veel aristocraten in 1917 wordt gearresteerd door de bolsjewieken. Maar omdat een van zijn gedichten de communisten inspireerde ontsnapt hij aan de doodstraf en krijgt in plaats daarvan levenslang huisarrest. Gelukkig voor hem is zijn Rapunzeldomicilie Hotel Metropol is het meest luxueuze pand van Moskou.

Echt eenzaam wordt Rostov nooit. Zo raakt hij bevriend met het personeel, heeft hij een af-en-aan-relatie met een filmster en krijgt hij onverwacht een pleegkind onder zijn hoede. Zelfs een agent van de Tsjeka die er zijn levenswerk van maakt om de apolitieke dissident in het oog te houden, brengt hem regelmatig bezoekjes omdat hij graag met hem keuvelt. Maar zal Rostov ooit zijn gouden gevangenis kunnen verlaten?

In zijn roman weidde Towles kundig uit over geschiedenis, filosofie, exuberante gerechten en klassewijnen. Omdat het onmogelijk is dat allemaal in de serie te stoppen, beperkt Vanstone zich tot het vertellen van de kleine avonturen van Rostov in zijn beperkte omgeving, gekruid met lichte komedie en melodrama. Heel spectaculair is dat niet. Van de terreur onder Lenin en Stalin valt niet veel te merken en over het lijden van de Moskovieten tijdens de Tweede Wereldoorlog kom je niets te weten. Hotel Metropol geldt als een oase in de harde wereld waar Rostov aan ontsnapt. Zou Towles dat zo bedoeld hebben?

Vanstone stopt de serie ook vol clichés. Je afvragen of er in de volgende scène dwarrelende sneeuw te zien is, wordt een running gag. Want uiteraard sneeuwt het altijd in Rusland! Weeskinderen zijn perfect opgevoed, slimmer dan volwassenen, behept met uitzonderlijke talenten en klagen nooit. Agenten van de staat tonen nooit hun emoties en filmsterren zijn excentriek. Dat past wel binnen de cartooneske opzet, maar getuigt van weinig respect voor de roman.

Een ander probleem is de casting. Ewan McGregor als Russische hertog met Schots accent valt nog wel te verdragen, maar waarom is er besloten om zo veel mogelijk acteurs van Afrikaanse origine te casten? Er waren heus wel zwarte Amerikanen die als gasten van het antiracistische proletariaat tijdelijk goed werden ontvangen, maar een zwarte bolsjewiekminister? Een zwarte jeugdvriend van de hertog die in de Russische aristocratie opgroeide? En waarom bestaat het keukenpersoneel van het hotel uit diverse etnische groepen terwijl Aziatische mensen extreem ondervertegenwoordigd zijn? Je waant je eerder in New Orleans dan in Moskou.

Misschien dacht Vanstone dat hij zich alles kon permitteren omdat de roman toch fictief is. Of stond hij onder druk? Diversiteit in casting is tegenwoordig meer een verplichting dan een nobele daad en een groot deel van het Amerikaanse publiek heeft toch geen idee van hoe het er destijds in de Sovjet-Unie aan toeging. Waarom dan niet meteen de hoofdrol geven aan John David Washington? Dan weet je pas echt dat realiteit en historiciteit overboord zijn gegooid.

Tussen de vele uitstekende series die momenteel op ons afkomen maakt A Gentleman in Moscow niet zo'n goede beurt. Uit een zeer gewaardeerd boek het tragikomische neefje van Giuseppe Tornatores The Legend of 1900 voor een heel breed publiek persen, blijkt geen goed idee. Ben Vanstone en zijn coscenarist zondigen zich bovendien aan een elementaire regel van het schrijven: ze tasten nooit de limieten van hun protagonist af. Het is een serie die vooral uitnodigt om toch maar het boek te lezen. Of misschien nog wel erger: om dat juist niet te doen.

★★★☆☆

A Gentleman in Moscow is te zien bij SkyShowtime.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De bioscoophit van dit moment zie je nu ook thuis op de buis: maar op welke dienst?
Films / Specials

De bioscoophit van dit moment zie je nu ook thuis op de buis: maar op welke dienst?

Bekijk nu thuis het tweede deel van de epische Dune-filmreeks waarin Paul Artreides op wraak jaagt.

Momenteel draait hij nog in de bioscoop, maar sinds gisteren 16 april kan je ook thuis het tweede deel van de Dune-filmreeks bekijken. In Dune: Part Two zet de reis van Paul Atreides voort, terwijl hij broedt op wraak tegen degenen die zijn familie te gronde hebben gericht.

Ook het tweede deel van de Amerikaanse sciencefiction film is geregisseerd door Denis Villeneuve, een Canadees filmregisseur en scenarioschrijver. De eerste film van de Dune-filmreeks kwam al uit in 2021, en na drie jaar is ook eindelijk het tweede deel te bekijken.

Woestijnplaneet


In deze film volgen we Paul Atreides terwijl hij zijn lot als de legendarische leider Muad'Dib omarmt op de woestijnplaneet Arrakis. Terwijl Paul zijn banden met de Fremen verdiept en zijn krachten ontwikkelt, ontvouwt zich een episch conflict tussen de machten van het Keizerrijk en de opkomende krachten van de woestijn.

De cast van deze film bestaat uit grote namen als Timothée Chalamet, die overigens de hoofdrol van Paul vertolkt. Naast hem wordt de rol van Chani gespeeld door niemand minder dan Zendaya. Naast hen zijn ook Rebecca Ferguson en Josh Brolin weer te zien.

Nieuwe gezichten


Het vervolg op Dune voegt een leuke reeks nieuwe namen toe aan de cast, waardoor het ensemble nog meer schittert op het grote scherm. Onder deze bekende namen bevinden zich Austin Butler, Florence Pugh, Christopher Walken, Léa Seydoux en Souheila Yacoub.Dune: Part Two speelt al sinds 29 februari in de bioscoop en is ook meteen goed ontvangen door het publiek. Momenteel met een 9.4 op IMDb is het de hoogst beoordeelde film op het platform. Op de Tomato Meter scoort hij met 93%.

Thuisbioscoop


Mocht je de film nog niet hebben gezien in de bios en ben je wel benieuwd, vanaf 16 april kun je hem thuis bekijken op Pathé Thuis
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze vrij recente topserie met een 8,6 op IMDb bekijk je gewoon op Disney+
Series / Nieuws

Deze vrij recente topserie met een 8,6 op IMDb bekijk je gewoon op Disney+

De geweldige serie 'Atlanta' wordt vaak de beste serie van de afgelopen 10 jaar genoemd.

Hij is bekend door zijn muziek onder de artiestennaam Childish Gambino, maar Donald Glover is daarnaast ook een succesvol acteur en regisseur. In 2016 creëerde hij de serie Atlanta, die enorm goed beoordeeld wordt.

De serie Atlanta begon in 2016. Daarna verschenen er nog drie seizoenen, tot de serie in 2022 tot zijn einde kwam. De serie is deels een anthologieserie, wat betekent dat de hoofdverhaallijn met de bekende personages soms wordt afgewisseld met losstaande afleveringen.

Dagelijks leven in Atlanta


Atlanta volgt Earn (Donald Glover) tijdens zijn dagelijkse leven in de Amerikaanse stad Atlanta. Hij wil zijn leven verbeteren, vooral in de ogen van zijn ex-vriendin Van (Zazie Beetz) met wie hij een kind heeft.

Atlanta is een van de belangrijkste steden voor beginnende rappers die een naam voor zichzelf willen maken. Een van die beginnende artiesten in de serie is Alfred (Brian Tyree Henry), de neef van Earn.

Beste serie


Wanneer Earn doorheeft dat Alfred op het randje van beroemdheid zit, besluit hij bij zijn carrière betrokken te raken. Lukt het hem om zijn eigen leven en daarmee dat van zijn dochter te verbeteren?Atlanta was meteen een grote hit en wordt zelfs vaak bestempeld als de beste serie van de afgelopen 10 jaar. De serie won meerdere Golden Globes en Primetime Emmy Awards. Op IMDb krijgt de serie ook een indrukwekkende score van 8,6/10.

Terugkerende thema's


Van alle Amerikaanse series die op kabel worden uitgezonden, is Atlanta een van de enige met een team dat volledig bestaat uit zwarte schrijvers. Huidskleur, klasse, existentialisme, identiteit en de Amerikaanse droom zijn terugkerende thema's in de serie.

Bekijk Atlanta op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Heartbreak High' seizoen 2: voortzetting en verbetering van de razend populaire Australische tienerserie
Recensie

'Heartbreak High' seizoen 2: voortzetting en verbetering van de razend populaire Australische tienerserie

Een voorzichtig gespannen web van intrigerende verhaallijnen, goede acteurs en integere momenten.

Regie: Gracie Otto, Neil Sharma, e.a. | Cast: Ayesha Madon (Amerie), Thomas Weatherall (Malakai), Sam Rechner (Rowen), Asher Yasbincek (Harper), Chloe Hayden (Quinni), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 46-53 minuten | Jaar: 2024

Tijd om terug te keren naar Hartley High en te zien wat de geliefde groep middelbare scholieren ditmaal uitspookt. Welke driehoeksrelaties houden stand en hoe loopt het af met Ca$h, die vorig seizoen in de gevangenis eindigde? Ook seizoen twee van Heartbreak High behandelt alle onderwerpen die tieners vandaag de dag bezighouden door ze te hullen in een roze glitterjasje met matchende pumps en rugzak. Want deze tieners kunnen het leven enkel aan met de meest extravagante outfits die op een normale school nooit het daglicht zouden zien.

De eerste van de acht nieuwe afleveringen opent met veel drama: het schoolgebouw staat in de hens en de conrector schreeuwt of iemand (publieksfavorieten) Harper en Amerie heeft gezien. De serie springt vervolgens een paar maanden terug in de tijd, waarmee de rode draad wordt gespannen die nu enkel hoeft te worden gevolgd. Hierlangs komen alle personages van het vorige seizoen met hun eigen problemen aan bod en leren zij wijze levenslessen. Ook komt een nieuwe scholier de boel opschudden.

Dit tweede seizoen voelt eerlijker verdeeld dan zijn voorloper. Waar het eerste seizoen zich voornamelijk richtte op Harpers traumatische ervaring en hoe de hele school hiermee te maken had, gaat het ditmaal vooral om de vraag wie de hele school stalkt. Door het plot op deze vorm te geven, krijgt elk personage evenveel aandacht en passen ieders eigen problemen logisch binnen het grotere verhaal.

Vergeleken met het vorige seizoen is Heartbreak High nog verder de dramatische kant op gegaan. Er worden ditmaal nog grotere levensvragen opgeworpen en de personages krijgen alsmaar meer voorgeschoteld. Toch weet dit seizoen ook de geliefde luchtigheid goed vast te houden. Dankzij deze afwisseling blijft het amusement hoog terwijl ook enige substantie wordt toegevoegd. De serie profileert zich zo haast als een Australische Euphoria-light, wat geweldig goed werkt voor liefhebbers van het tienerdramagenre.

De middelbareschoolsetting komt de geloofwaardigheid ten goede, want sommige besluiten en ontwikkelingen kunnen werkelijk alleen worden verklaard door tienernaïviteit. Zo is een nieuw personage ervan overtuigd dat de school een onveilige plek is geworden voor 'echte mannen', waarop hij een mannelijkheidscursus start. Daarmee transformeert hij in sneltreinvaart jongens die hun plek nog niet hebben gevonden in egocentrische vrouwenhaters. Daarmee weet de serie een groter probleem binnen de maatschappij aan te snijden, maar wel op een komische manier die de absurditeit van de situatie benadrukt. Zo gaat het met vrijwel elke kwestie; het blijven immers tieners die niet beter weten.

Heartbreak High is een duidelijke voortzetting van het Netflix-tienerseriestijltje, maar dan met een volledig Australische cast die zijn eigen sociaalmaatschappelijke bagage meebrengt. Hoewel deze problematiek aankaarten niet altijd even subtiel gaat, weet dit tweede seizoen elk verhaal toch een bijzonder integere afronding te geven. Ook excelleert de serie in haar absurdistische creativiteit. Voor elk plotpunt wordt gekeken welke stijl er het beste bij past, dus kan er ineens worden omgeslagen naar film noir of zijn er kleurrijke hallucinaties omdat er leerlingen aan de paddo's zijn. Deze creatieve uitspattingen geven Heartbreak High wat meer kleur dan de gemiddelde tienerserie.

Maar uiteindelijk blijft dit een ultieme Gen Z-serie. Voor mensen van andere generaties kan dat een verwarrende zit zijn, maar wel een die een (extreem overdreven) inkijkje geeft in de problemen die jongeren vandaag de dag bezighouden. Dat alles is gemaakt in de huidige tijdsgeest (van de bizarre kostuums tot het TikTok-taalbruik) betekent waarschijnlijk wel dat de serie niet veel langer dan een paar jaar relevant blijft. Daarna zal Heartbreak High waarschijnlijk vooral om nostalgische redenen opnieuw worden bekeken.

★★★★☆

Heartbreak High is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Baby Reindeer': waargebeurd verhaal over iemand die op een bizarre manier omgaat met zijn stalker
Recensie

'Baby Reindeer': waargebeurd verhaal over iemand die op een bizarre manier omgaat met zijn stalker

Een rauwe blik op iemand die niet gezond bezig is. En daarmee wordt niet de stalker bedoeld...

Regie: Weronika Tofilska, Josephine Bornebush | Cast: Richard Gadd (Donny), Jessica Gunning (Martha), Nava Mau (Teri), Shalom Brune-Franklin (Keeley), Tom Goodman-Hill (Darrien), e.a. | Afleveringen: 7 | Speelduur: 27-45 minuten | Jaar: 2024

De opening van Baby Reindeer toont hoe Donnie na zes maanden te zijn gestalkt daar eindelijk aangifte van doet. De dienstdoende politieagent vraagt waarom hij dat nu pas doet en de kijker vraagt zich al snel hetzelfde af. Het antwoord daarop komt aan het einde van aflevering vier, waarmee een open wond wordt getoond die daarvoor nog verborgen werd gehouden.

Tot dat moment biedt de serie een rappe en intrigerende escalatie. Het verhaal begint vrij onschuldig wanneer Martha huilend de kroeg binnenloopt waar aspirerend stand-upcomedian Donnie werkt. Ze heeft geen geld voor een drankje, dus biedt hij haar gratis een kopje thee aan. De alarmbellen gaan al meteen af, want hoe kan een vrouw die beweert advocaat te zijn nou geen geld hebben? Toch legt hij contact met haar en voor hij het weet heeft hij een stalker.

Jessica Gunning is perfect gecast als Martha, ook al is de actrice zelf een frisse dertiger en haar personage een verlepte en psychisch gestoorde dreiging. De momenten waarop helder doorschemert dat Martha een sneue figuur is, heeft niet alleen Donnie sympathie voor haar, maar ook de kijker. Zelfs op het einde, na alle nare dingen die deze gek heeft uitgevreten.

Donnie wordt gespeeld door Richard Gadd, die de serie ook heeft geschreven en zich daarvoor baseerde op zijn eigen leven. Ja, Gadd heeft geruime tijd moeten leven met een stalker. Betekent dat een eenzijdig verhaal over een dader en een slachtoffer? Nee, en daarin schuilt de kracht van Baby Reindeer.

Gadd is vanaf het begin eerlijk tegen zichzelf en de wereld. In de eerste instantie lijkt Martha degene die Donnies drang naar aandacht voedt en hem het drama levert waaraan hij verslaafd is, zoals zijn ex-vriendin treffend opmerkt. Donnie zoekt Martha gewoon op omdat hij niet kan zonder gezeik in zijn leven. Ook zijn sommige handelingen van Donnie wat onduidelijk: een vluchtige opmerking over erectieproblemen, onder een valse naam zoeken naar dates op een datingwebsite voor transvrouwen... Wat gebeurt hier allemaal?

Dan komt de middelste aflevering, die volledig bestaat uit een flashback. Wat bij aanvang aanvoelt als rekwerk blijkt gaandeweg een intrigerende kijk in Donnies psyche. Tegen het einde wordt duidelijk wat de connectie is tussen zijn huidige gedrag en wat hem in het verleden is overkomen. Zelden gooide een serie iemands psyche zo open en bloot op tafel om deze vervolgens zo bruut te analyseren.

De vraag waarom Donnie niet eerder aangifte deed, leidt tot een besef maar nog geen directe verbetering van zijn gedrag. Dat komt doordat hij het probleem wel ziet maar de harde conclusies nog niet trekt. Dat gebeurt later, tijdens een optreden in een comedyclub. Het is niet enorm krachtig dat daarbij in dialoog wordt herhaald wat een eerdere aflevering al toonde, maar Gadds conclusie wat betreft zijn eigen gedrag is ijzersterk. En mogelijk is dit niet eens de eindconclusie. Het kan best dat hij ongeacht al zijn sores simpelweg is geboren met een drang naar drama. Zo werkt verslaving.

Ondanks al haar kwaliteiten begaat Baby Reindeer één gevaarlijke fout: Gadd insinueert dat iemand homoseksueel kan worden door contact te hebben met een homo. Niet alleen een achterhaalde maar ook een gevaarlijke gedachte. Gadd is duidelijk iemand die worstelt met zijn gevoelens en het is goed dat hij dit zo openlijk doet, maar dat hij niet begrijpt waar een gevoel vandaan komt betekent niet dat hij daar zomaar zijn eigen conclusies over kan trekken.

Desondanks is Baby Reindeer een kilometers diepe blootlegging van emoties verpakt als onderhoudend verhaal over de bizarre manier waarop iemand omgaat met zijn stalker. Niet alleen Gunning levert goed werk, ook Gadd en Nava Mau als zijn vriendin Teri zijn goed op dreef. En het is lekker om een serie te hebben die een heel andere kant op gaat dan je op basis van de omschrijving zou verwachten.

★★★★☆

Baby Reindeer is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Monarch: Legacy of Monsters' had naast de waanzinnige monsters nog een enorme uitdaging
Series / Nieuws

'Monarch: Legacy of Monsters' had naast de waanzinnige monsters nog een enorme uitdaging

De veteraan-acteur zag zich voor een wel erg onverwachte uitdaging geplaatst.

Kurt Russell acteerde in Monarch: Legacy of Monsters samen met zijn zoon Wyatt, maar niet op de gebruikelijke manier. De acteurs speelden namelijk een en hetzelfde personage.

De Amerikaanse kolonel Lee Shaw speelt in de geschiedenis van Godzilla en de andere titanen een belangrijke rol. Het vader-en-zoon duo filmde hun scènes gescheiden van elkaar. In een interview met Deadline onthult Russell dat het kijken naar de opnames van zoonlief hem deed beseffen dat hij een geduchte concurrent aan hem had.

Jongere versie


De scènes betreffende Lee's verleden (zoon Wyatt) en de tegenwoordige tijd (vader Kurt) hadden naast verschillende schema's ook nog eens verschillende teams. Door de gescheiden opnames had Russell de gelegenheid om te zien hoe zijn zoon de jongere versie van Lee neerzette.

Russell: "Ik zat naar hem [Wyatt] te kijken en dacht bij mezelf 'verdraaid, hij is echt goed'. Ik moet maar eens een tandje bijzetten zodat straks mijn deel van Lee niet het slechtste deel is".

Vriendelijke competitie


De vriendelijke competitie heeft de productie uiteindelijk alleen maar goed gedaan. Beide Russells gingen om de tafel zitten om het personage van Lee goed uit te werken. Russell: "Lee was tot de serie voornamelijk een bijfiguur. En voor Wyatt en mij was het belangrijk om hem zo neer te zetten dat je als kijker snapt wat zijn verhaal nu toevoegt aan 'Monarch'".Dat dit goed gelukt is, blijkt uit het feit dat de serie een tweede seizoen krijgt. Monarch: Legacy of Monsters is te streamen op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De toekomst van de sciencefiction-topper 'Silo' ziet er goed uit
Series / Nieuws

De toekomst van de sciencefiction-topper 'Silo' ziet er goed uit

Hoofdrolspeelster Rebecca Ferguson onthult de toekomst van de succesvolle serie.

De Dune-hoofdrolspeelster Rebecca Ferguson gaf onlangs een update over Silo in haar interview met Collider. Nu het tweede seizoen een feit is, gaf Ferguson aan dat de makers al druk bezig zijn met verder kijken.

De actrice gaf aan dat er een duidelijk uitgezette lijn is die de makers in vier seizoenen op het scherm willen brengen. Als Apple TV+ dit goedkeurt, is dit een uitstekend bericht voor het verhaal zelf."

Structuur bronmateriaal


Hugh Howeys scifi-boeken bestaan uit een trilogie en diverse korte verhalen die zich stuk voor stuk afspelen in het Silo-universum. Door de structuur van Howeys trilogie hebben de makers echter meer dan drie seizoenen nodig.

Dit is niet gek wanneer je bedenkt dat het tempo van de serie lager ligt dan dat van de boeken. De makers willen zonder twijfel de tijd nemen om het verhaal voor de tijd van de apocalypse goed te vertellen. Om dit element van Howeys werk goed te verfilmen moet je een en ander van tevoren plannen.

Geen geheim


Ferguson is duideijk dat dit precies is wat de makers hebben gedaan. Ferguson: "Het is geen geheim. De boeken zijn de boeken, en de drie boeken zijn over vier seizoenen verdeeld. Tenzij iemand van Apple anders beslist, zijn we nu bezig om akkoord te krijgen voor het derde en het vierde seizoen. Dan heb je het verhaal wel verteld".

Bekijk op instagram


Je kunt Silo streamen op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Wednesday' seizoen 2 komt met een fijne update
Series / Nieuws

'Wednesday' seizoen 2 komt met een fijne update

Gwendoline Christie krijgt een waardige vervanger als het hoofd van Nevermore.

Variety heeft vandaag bekend gemaakt dat niemand minder dan rasacteur Steve Buscemi (Boardwalk Empire, Reservoir Dogs) is toegevoegd aan de cast van Wednesday seizoen 2.

Volgens bronnen zal Buscemi in het tweede seizoen van de Netflix-serie het hoofd van de Nevermore Academy spelen. Hij vervangt daarmee Gwendoline Christie, die in het eerste seizoen de rol van Larissa Weems speelde.

Topacteur, toprol


Details over de rol van Buscemi worden nog geheimgehouden, maar we kunnen erop rekenen dat het op zijn minst een vreemd figuur met bovennatuurlijke krachten zal zijn.

Afgezien van de toevoeging van Buscemi weten we nog maar angstvallig weinig over het tweede seizoen van Wednesday. Natuurlijk is het wel zo dat ster-actrice Jenna Ortega opnieuw de hoofdrol van Wednesday Addams speelt.

Nieuwe uitdagingen


In de laatste aflevering van het eerste seizoen zagen we hoe Wednesday zowel een reeks gruwelijke moorden oploste en een poging om Nevermore en haar studenten uit te schakelen tegenging.Dat er een tweede seizoen komt, is niet meer dan logisch. Wednesday geldt als een van de meest bekeken Netflix-serie ooit en won wel vier Emmy Awards.

Tim Burton terug in de regiestoel?


Alfred Gough en Miles Millar zijn co-showrunners van de serie, en produceren samen met Tim Burton. Het is nog onduidelijk of Burton ook nu weer afleveringen zal regisseren.

De opnames van het tweede seizoen zullen plaatsvinden in Ierland. Bij seizoen 1 vonden ze plaats in Roemenië. De opnames moeten deze maand nog beginnen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Zal de laatste aflevering van 'Shōgun' alle eindjes aan elkaar knopen?
Series / Nieuws

Zal de laatste aflevering van 'Shōgun' alle eindjes aan elkaar knopen?

Heeft Shōgun een tweede seizoen nodig of komt de serie tot een goed einde in de finale van seizoen 1?

Het is natuurlijk niet de vraag of Shōgun het eerste seizoen tot een einde kan brengen, maar of de serie tot een goed einde gebracht kan worden. Er is namelijk een heel groot verschil tussen een laatste aflevering en een ijzersterke finale.

Shōgun is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1975 en volgt William Adams, de eerste Engelsman die naar Japan is gevaren, en zijn ontmoeting met Tokugawa.

De grote finale


Shōgun is een brute en gruwelijke serie en aflevering 9 heeft een grote indruk achtergelaten bij fans. Door een grote wending zijn er een aantal brandende vragen en mysteries die opgelost moeten worden.

De grote vraag is nu dan ook of dit allemaal opgelost kan worden in aflevering 10. Het originele plan was namelijk dat alle gebeurtenissen in het boek verfilmd zouden worden in het eerste seizoen.

Seizoen 2?


Er waren volgens redacteur Maria Gonzales geen serieuze plannen voor een tweede seizoen. Als dat werkelijk het geval is, zal de serie alles op alles moeten zetten om seizoen 1 het einde te geven dat het verdient.Natuurlijk kan Shōgun afgerond worden in aflevering 10. Kijkers zijn echter zo geïntrigeerd in de personages dat er genoeg mogelijkeden zijn voor een tweede seizoen. Bovendien hoeft de serie niet precies hetzelfde te zijn als het boek. De verhaallijn van de serie kan bijvoorbeeld afwijken van het boek om een breder publiek aan te spreken.

Stream op Disney+


Stream Shōgun op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Kijkers flink verdeeld over de Britse misdaadserie 'Vera'
Series / Nieuws

Kijkers flink verdeeld over de Britse misdaadserie 'Vera'

Kijken of skippen? Kijkers zijn het niet met elkaar eens.

Britse detective- en misdaadseries vallen al heel lang goed in de smaak bij kijkers. Denk maar aan Peaky Blinders of Sherlock. Deze Britse misdaadserie heeft maar liefst 13 seizoenen, maar is het de moeite waard?

Ann Cleeves is de schrijfster van de boekenreeks waar de Britse misdaadserie Vera op gebaseerd is. De serie volgt Detective Chief Inspector Vera Stanhope (Brenda Blethyn). Ze is geobsedeerd door haar werk en kijkt met een bittere blik naar haar eenzame leven.

Rotten Tomatoes


Hoewel de serie al in 2011 in première ging, is er op het moment van schrijven alleen een kijkersscore op Rotten Tomatoes beschikbaar. De serie krijgt een goede score van 81%

Opvallend is wel dat de recensies die geplaatst zijn door kijkers niet de meest positieve zijn. Er wordt beweerd dat het eerste seizoen "onrealistisch" is en sommige kijkers vinden het geconstrueerde accent van het hoofdpersonage "irritant".

Andere seizoenen


Grappig genoeg is kijker Kelly F juist positief over het accent van Vera in seizoen 2. Wel laat de kijker weten dat "Vera absoluut ondraaglijk is". Ze is namelijk "over-the-top" en straalt geen gevoel van "autoriteit" uit.Wel krijgt de serie positieve feedback op het verhaal door dezelfde kijker: "Dit is ongetwijfeld een geweldig Brits misdaaddrama. Het schrijfwerk, acteerwerk en het verhaal is allemaal goed. Geweldige Geordie accenten [...]"

NPO Start


Al met al is Vera dus helemaal geen slechte serie. Zeker niet als je de score van 81% in je achterhoofd houdt. Ben je benieuwd geworden naar Vera en haar misdaadavonturen? Stream Vera dan op NPO Start en vanaf 21 april op Videoland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nederlandse dramaserie 'Maxima' nu al vernieuwd voor 2e seizoen op Videoland
Series / Nieuws

Nederlandse dramaserie 'Maxima' nu al vernieuwd voor 2e seizoen op Videoland

Het publiek moet hun oordeel nog vellen, maar de studiobazen zijn al om.

Het komt niet vaak voor dat een serie vernieuwd wordt voor een tweede seizoen nog vóór het eerste uit moet komen. De koninklijke dramaserie Maxima is blijkbaar zo veelbelovend gebleken dat een vervolg al gepland staat.

Tijdens het London TV Screenings-evenement stond Maxima centraal in de catalogus van de Duitse film- en televisiegroep Beta Film, en bleek zo overtuigend dat naast een tweede seizoen ook meerdere verkoopdeals werden gesloten.

Internationaal succes


Eerder schreven we al dat de serie de wereld overgaat. Seizoen één werd aan meerdere televisienetwerken over de wereld verkocht, en nu blijkt de serie ook verkocht te zijn aan de Italiaanse publieke omroep Rai.

Net zoals The Crown in het Verenigd Koninkrijk, hebben wij nu een eigen serie over ons koninklijke huis. We zijn allemaal bekend met Maxima zelf, maar waar de serie precies over gaat zijn we onlangs op ingegaan.

Wat te verwachten van seizoen 2?


In de hoofdrol zien we de Argentijnse actrice Delfina Chaves als koningin Máxima Zorreguieta. Maxima vertelt het verhaal van de Nederlandse koningin en is een van de weinige series die een levende royal als onderwerp heeft.In het tweede seizoen ontdekt Máxima dat de liefde van het Nederlandse volk behouden niet zo makkelijk is als het winnen ervan. Als energieke Argentijnse moet ze haar carrière-ambities en familiedynamiek zien te balanceren om haar positie binnen het strakke kader en de strikte protocollen van het koninklijk huis te vestigen.

Nog een paar dagen wachten


Bekijk vanaf aanstaande zaterdag alle afleveringen van Maxima op Videoland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoe ziet Major Hotlips van de iconische oorlogsserie 'M*A*S*H' er tegenwoordig eigenlijk uit?
Series / Specials

Hoe ziet Major Hotlips van de iconische oorlogsserie 'M*A*S*H' er tegenwoordig eigenlijk uit?

Hoe gaat het nu met Loretta Swit, die Margaret speelde in 'M*A*S*H'?

Het is alweer meer dan 50 (!) jaar geleden dan de iconsiche serie M*A*S*H uitkwam. De cast is uiteraard een stuk ouder geworden. De meeste van hen zijn zelfs al ver in de 80.

De serie M*A*S*H was te zien van 1972 tot 1983. Het is een spin-off van de gelijknamige film uit 1970 en gaat over het personeel van het United States Army Mobile Army Surgical Hospital (MASH) in de Koreaanse oorlog.

Margaret


Misschien wel het meest bekende personage en één van de enige vrouwen in de serie was Margaret "Hot Lips" Houlihan, gespeeld door Loretta Swit. Zij was de hoofdzuster in het veldhospitaal.

Margaret begint als een streng personage dat goed op de regels let. Later in de serie wordt ze echter wat meer ontspannen en minder gedisciplineerd. Haar bijnaam slaat op haar gepassioneerde karakter. Swit won twee Emmy Awards voor haar rol als Hot Lips.

Verdere carrière


Na M*A*S*H was ze nog te zien in een aantal projecten, vooral tv-films. Tegenwoordig is Swit niet meer erg actief in de acteerwereld, maar dat is ook niet zo gek. De actrice is namelijk al 86. Dit is hoe ze er nu uitziet (midden):

Bekijk op instagram


Haar meest recente rol was in de Christelijke film Play the Flute uit 2019. Daarnaast heeft Swit door de jaren heen ook veel aan theater gedaan. Haar laatste verschijning op het podium was in 2017, in het toneelstuk Six Dance Lessons in Six Weeks.

Boek


Ook bracht Swit in 2017 een kunstzinnig boek uit. Het boek gaat over haar aquarellen en activisme, en heet SwitHeart: The Watercolour Artistry & Animal Activism of Loretta Swit.

M*A*S*H is momenteel helaas nergens te streamen. Wel is de dvd op verschillende sites te bestellen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze vlijmscherpe serie op Apple TV+ heeft 100% op Rotten Tomatoes en is je tijd meer dan waard
Series / Specials

Deze vlijmscherpe serie op Apple TV+ heeft 100% op Rotten Tomatoes en is je tijd meer dan waard

In 'Drops of God' gaat Camille de strijd aan voor de wijncollectie die haar vader haar naliet.

Apple TV+ staat vol met onontdekte pareltjes die absoluut het kijken waard zijn. Een daarvan is de dramaserie Drops of Jupiter uit 2023.

Drops of God is een Frans-Amerikaans-Japanse dramaserie, gemaakt door Quoc Da Tran. De serie ging vrijwel precies een jaar geleden in première, op 21 april 2023. De inspiratie voor de serie was de gelijknamige mangaserie van Tadashi Agi en Shu Okimoto.

Wijn


De serie begint wanneer de beroemde wijnkenner en oprichter van Léger Wine Guide Alexandre Léger op 60-jarige leeftijd sterft in Tokio. Hij laat een dochter na genaamd Camille (Fleur Geffrier), die in Frankrijk woont en haar vader al jaren niet gezien heeft.

Camille reist naar Tokio en komt er daar achter dat haar vader haar een enorme wijncollectie heeft nagelaten. Volgens experts is het zelfs de meest bijzondere collectie aan wijn ter wereld. Er is echter één probleem.

Strijd


Er is namelijk de briljante jonge wijnkenner Issei (Tomohisa Yamashita), die door haar vader onder zijn hoede werd genomen en wie hij zelfs zijn "spirituele zoon" noemde. Camille moet de strijd met hem aangaan voor de erfenis. Maar is de connectie tussen Issei en haar vader wel enkel spiritueel?Drops of God bestaat in totaal uit acht afleveringen. Hoewel de serie goed ontvangen werd, is er nog niets bekend over een tweede seizoen.

Rotten Tomatoes


Op Rotten Tomatoes krijgt de serie de perfecte score van 100%. De critics consensus: "Drops of God, een verhaal over moordende concurrentie met tonen van koele intelligentie, is gestroomlijnd entertainment dat verfijnde smaakpapillen zeker zal prikkelen."

Bekijk Drops of God op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Kijktip: Succesvolle en aangrijpende ziekenhuisserie nu in zijn geheel te zien op Netflix
Series / Nieuws

Kijktip: Succesvolle en aangrijpende ziekenhuisserie nu in zijn geheel te zien op Netflix

Ontdek wat je moet weten voordat je begint met het bekijken van de medische dramaserie The Good Doctor.

Ben je klaar om je onder te dompelen in de wereld van The Good Doctor? Voordat je begint met bingen, zijn er een paar dingen die je moet weten over deze populaire medische dramaserie. Hier beantwoorden we vijf vragen die je moet stellen voordat je aan je kijkavontuur begint.

Waar gaat de serie over?


In The Good Doctor volg je het leven van Dr. Shaun Murphy, een jonge chirurg met het savantsyndroom en het syndroom van Asperger. Ondanks zijn sociale uitdagingen heeft Shaun een uitzonderlijk medisch talent en een uniek vermogen om complexe diagnoses te stellen. De serie verkent zijn professionele en persoonlijke reis terwijl hij werkt in het prestigieuze San Jose St. Bonaventure Hospital en worstelt met vooroordelen en scepsis van zijn collega's.

Waar is de serie op gebaseerd?


Het is gebaseerd op een gelijknamige Zuid-Koreaanse serie. Acteur Daniel Dae Kim (bekend als Jin-Soo Kwon van Lost) zag deze serie en besloot de rechten te kopen voor zijn eigen productiebedrijf.

Wie spelen er in de serie?


De drie hoofdpersonages worden vertolkt door Freddie Highmore (Dr. Shaun Murphy), Antonia Thomas (Dr. Claire Browne) en Hill Harper (Dr. Marcus Andrews). Freddie Highmore is vooral bekend van zijn rol als Norman Bates in de serie Bates Motel, Antonia Thomas is bekend van haar rol in Misfits, en Hill Harper is bekend van zijn rollen in CSI: NY en Limitless.Voor wie is deze serie?


Het is geschikt voor liefhebbers van medische drama's die op zoek zijn naar boeiende verhalen en diepgaande personages. Het biedt ook inzicht in de uitdagingen waarmee mensen met autisme worden geconfronteerd. Fans van House zullen er waarschijnlijk veel kijkplezier aan beleven.Is de serie te bingen?


Momenteel zijn er vijf seizoenen uitgebracht, met in totaal meer dan 80 afleveringen. Met afleveringen van ongeveer 40 minuten zou het bekijken van de hele serie tot nu toe meer dan 60 uur in beslag nemen. En als het je bevalt; Goed nieuws, want de serie is nog steeds bezig.The Good Doctor is te zien op Netflix vanaf 21 april.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze hilarische en ijzersterke HBO-serie hebben waarschijnlijk maar weinig mensen gezien: 'Veep'
Series / Specials

Deze hilarische en ijzersterke HBO-serie hebben waarschijnlijk maar weinig mensen gezien: 'Veep'

Dolkomische momenten op het kantoor van de de Amerikaanse-Vice President Selina Meyer

Heb jij Veep gezien? Nee? Wel, dan kunnen we je alleen maar de tip geven dit alsnog te doen. De serie werd bedacht door Armando Lannucci, bekend van de politieke BBC-serie The thick of it en van de Oscar-genomineerde film In the Loop.

De serie Veep is een Amerikaanse komische serie door HBO uitgezonden. Het decor is het kantoor van de de Amerikaanse-Vice President Selina Meyer (Julia louis-Dreyfus)

Emmy Award


Bij de Primetime Emmy Awards won Julia Louis-Dreyfus in 2012 de trofee voor beste vrouwelijk hoofdrol in een komische serie, en in 2013 bij de 3e Critics’ Choice Television Awards ook de prijs voor bese vrouwelijk hoofdrol.

Veep is in Amerika de afkorting voor Vice-President. De serie kent zeven seizoenen en 65 afleveringen. Ze werden achter elkaar uitgezonden van 2012 tot en met 2019. De serie scoort een 8,4 op IMDb.

Senator


Als senator heeft Selina veel succes met haar motto: ‘politiek gaat over mensen’. Echter wanneer ze uiteindelijk dé vice-president wordt wil ze zich daar ook mee profileren. Maar alles wat ze probeert er komt maar weinig van terecht en komt ze op zeer gespannen voet te staan met de president.Natuurlijk ontstaan er hilarische en komische situaties omdat ze toch probeert haar kleine projecten van de grond te krijgen. Dit doet ze samen met haar assistenten de stafchef Amy (Anna Schlumsky) , woordvoerder Mike (Matt Walsch), secretaris Sue (Sufe Bradshaw) en rechterhand Gary (Tony Hale).

Alleenstaande moeder


Tussendoor is ze ook druk met het opvoeden van haar dochter als alleenstaande moeder. Ergens is er chaos maar ergens is die er ook weer niet omdat elke aflevering perfect gelardeerd wordt met goed gewogen humor.Zin in wat luchtigheid en komische hoogstandjes op politiek niveau? De serie is nog steeds te zien op HBO Max. Kijken dus.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.