search
De Britse komedieserie die je na één keer gelijk opnieuw wil kijken: 'Bottom'
Series / Specials

De Britse komedieserie die je na één keer gelijk opnieuw wil kijken: 'Bottom'

Rik Mayall en Adrian Edmondson schreven en speelden in de hilarische komedieserie Bottom uit de jaren negentig.

Als je de Young Ones nog kent vanuit de jaren 80, dan zal je je waarschijnlijk ook de komedieserie Bottom uit de jaren 90 herinneren. Rik Mayall en Adrian Edmondson zijn de sterren in deze twee series en zij zijn ook de schrijvers van Bottom, wat uiteraard 'achterwerk' betekent.

Hilarisch en komisch zijn twee woorden die men op hun 'achterwerk' zou kunnen tatoeëren. Het publiek kreeg er maar geen genoeg van. Met een 8,3 op de IMDb scoort deze dan behoorlijk goed.

Laag allooi


Er zijn drie seizoenen met elk zes afleveringen. Bottom werd gemaakt voor de BBC. In Nederland was het natuurlijk de VPRO die deze heeft uitgezonden. Het zijn vooral grappen en grollen van zeer laag allooi.

Mayall en Edmondson kenden elkaar al in de jaren 70 toen ze samen drama studeerden aan de Manchester University. Later speelden ze samen in Young Ones en in de jaren 90 zaten ze samen in Filthy Rich and Catflap. Deze laatste sitcom was min of meer de definitieve voorbereiding op Bottom die net als Young Ones behoorlijk populair werd.

Haat-Liefde


In Bottom leven de mannen hun leven aan de onderkant van de maatschappij. Alles draait om televisie, drank en het gebrek aan vrouwen en geld. Ze zijn dom en amoreel, en hebben een haat-liefde verhouding.



Ondanks hun vele meningsverschillen en fysieke confrontaties, lijkt elke aflevering een filosofische boodschap te brengen over de zinloosheid van het bestaan. Ze gaan vrij regelmatig met elkaar op de vuist.

Absurde situaties


De serie staat bol van de absurde situaties. Zoals die keer dat in de aflevering Holy wanneer Rich per ongeluk zijn vinger afsnijdt en Eddy deze er weer aan zet met een nietpistool.



Er stond nog een vierde seizoen gepland. Dat is er niet meer van gekomen. Wel hebben de twee nog een film gemaakt: Guest House Paradiso, en zijn met hun succesvolle shows de theaters in gegaan. Deze zal de BBC een documentaire over deze twee uitzenden.

Kijken?


Bottom lijkt niet beschikbaar op een streamingdienst in Nederland. Gelukkig zijn er voldoende webwinkels die de serie aanbieden op Dvd.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Je moet kiezen: kijk je dan Bottom of Young Ones?

  • Bottom

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Young Ones

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen