search
Hoe ziet 'Piper' uit 'Orange is the New Black' er tegenwoordig eigenlijk, en acteert ze nog?
Series / Specials

Hoe ziet 'Piper' uit 'Orange is the New Black' er tegenwoordig eigenlijk, en acteert ze nog?

Taylor Schilling speelde gedurende de zeven seizoenen van 'Orange is the New Black' de hoofdrol van Piper Chapman.

Orange is the New Black was een van de eerste grote Netflix-series die uitkwam op de streamingdienst. Het liep van 2013 tot 2019 gedurende zeven seizoenen. De serie is gemaakt door Jenji Kohan en is gebaseerd op de memoires van Piper Kerman, getiteld Orange Is the New Black: My Year in a Women's Prison, die gaat over haar ervaringen in FCI Danbury, een federale gevangenis met een minimumbeveiliging.

In de serie speelde Taylor Schilling de rol van Piper, wat een van haar grootste rollen is. Daarvoor speelde ze al in een aantal films en series en na haar succes in Orange is the New Black bleef ze ook acteren. Maar wat doet Schilling nu eigenlijk?

Debuut


Schilling was een grote fan van de medische dramaserie ER in haar jeugd, waardoor ze op jonge leeftijd begon met acteren. Ze was actief in het theaterprogramma van haar middelbare school waar ze meedeed aan de productie van het toneelstuk Fiddler on the Roof, wat haar eerste optreden als actrice was. Haar filmdebuut maakte ze in Dark Matter uit 2007. Daarna maakte ze haar debuut op televisie in de serie Mercy, die liep van 2009 tot 2010.

In deze serie speelde ze de hoofdrol van Veronica Flanagan Callahan, een voormalige militaire verpleegster die terugkeert naar huis na een tournee in Irak. Toen Schilling auditie deed voor de rol via een videoband vanuit New York City, maakte ze indruk op de bedenker en uitvoerend producent van de serie, Liz Heldens, die haar naar Los Angeles liet komen om auditie te doen.

Orange is the New Black


Na Mercy speelde Schilling in de films Atlas Shrugged: Part I (2011) en de romantische dramafilm The Lucky One (2012) naast Zac Efron. In 2013 had ze een bijrol in Argo, geregisseerd door Ben Affleck, maar het merendeel van haar scènes werden eruit geknipt.Maar toch zou in 2013 alles veranderen voor Schilling. Vanaf dan was ze te zien als Piper in Orange is the New Black. Ze speelde deze rol tot het laatste seizoen dat uitkwam in 2019. Voor deze rol was ze genomineerd voor heel wat prijzen, waaronder de Golden Globe voor Beste Actrice in een Dramaserie en de Emmy voor Beste Hoofdrolspeelster in een Komedieserie.

Ander werk


Tijdens haar tijd in Orange Is the New Black, speelde Schilling ook in verschillende films. Ze speelde de hoofdrol in de Canadese romantische dramafilm Stay uit 2013, in 2015 speelde ze samen met Adam Scott in de sekskomedie The Overnight, in 2017 kon je haar zien in de komische film Take Me en dat jaar verscheen ze ook in de komische dramafilm Phil.Schilling speelde ook samen met Emilio Estevez in de dramafilm The Public, die in première ging op het internationaal filmfestival van Toronto in 2018. Dat jaar speelde ze ook samen met Sam Worthington in de sciencefiction-thrillerfilm The Titan en speelde ze de hoofdrol in de komediefilm Family. In 2019 speelde Schilling in de horrorfilm The Prodigy.

Verdere carrière


Na Orange is the New Black is Schilling niet stil blijven zitten en speelde ze vooral mee in series. Haar eerste rol na Orange is the New Black was in 2020 in een aflevering van de horror-anthologieserie Monsterland. Het volgende jaar speelde ze samen met Audra McDonald in de satirische sciencefiction-horrorserie The Bite, gemaakt door Robert King en Michelle King, en in 2022 was ze te zien als Erica Boyer in de miniserie Pam & Tommy. Je kan Schilling ook horen in de animatieserie Pantheon waarin ze voor de stem zorgde van Renee.De voorlopig laatste projecten waarin Schilling speelde kwamen uit in 2023. Toen kon je haar zien in de dramaserie Dear Edward op Apple TV+ waarin ze de hoofdrol speelde van Lacey Curtis en ze speelde ook opnieuw in een film, namelijk de horror-thrillerfilm Queen of Bones, geregisseerd door Robert Budreau. Deze film ging in première op het internationaal filmfestival van Toronto in 2023 en werd ook getoond op verschillende filmfestivals in de Verenigde Staten eerder dit jaar.

Theater


Dit is voorlopig de laatste serie en film waarin ze te zien was en er staan voorlopig geen nieuwe films of series gepland waarin Schilling zal spelen, behalve Queen of Bones, die nog officieel moet uitkomen. Maar toch is ze nog aan het werk als actrice. Zo maakte Schilling dit jaar haar terugkeer op het podium door de hoofdrol te spelen in de productie van het toneelstuk The Apiary van het Second Stage Theater.


Foto: Apple TV+

Zin om Schilling te zien als Piper in Orange is the New Black? Je kan de volledige serie bekijken op Netflix.

Bekijk op instagram
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Baal jij ervan dat Orange is the New Black is afgerond?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen