search

Ons nieuws van dinsdag 30 april 2024

'Dead Boy Detectives': komt pas op gang wanneer zwak uitgevoerd persoonlijk drama minder aandacht krijgt
Recensie

'Dead Boy Detectives': komt pas op gang wanneer zwak uitgevoerd persoonlijk drama minder aandacht krijgt

Dat er maar weinig 'boy' is aan deze volwassen mannen, blijkt iedere keer dat ze 'kids' worden genoemd.

Regie: Glen Winter, Andi Armaganian, Pete Chatmon, e.a. | Cast: George Rexstrew (Edwin), Jayden Revri (Charles), Kassius Nelson (Crystal), Yuyu Kitamura (Niko), Jenn Lyon (Esther), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 52-57 minuten | Jaar: 2024

Voor het spelen van tieners worden vaak volwassen acteurs gecast, zodat de opnames niet hoeven te worden onderbroken voor lessen aan leerplichtige kinderen. Maar soms maakt men het wel heel erg bont. De acteurs uit Dead Boy Detectives zijn allerminst de zestienjarigen die ze moeten voorstellen, maar doordat volwassen personages regelmatig opmerken dat zij slechts kinderen zijn benadrukt de serie alleen maar de te hoge leeftijd van deze acteurs.

Edwin en Charles zijn twee jonge speurneuzen in Londen. Alleen zijn hun cliënten geesten, net als zijzelf. Op een dag vertelt een meisje hen dat ze contact heeft met een levende die haar kan zien, maar dat deze zich de laatste tijd vreemd gedraagt. De jongens leren zo Crystal kennen. Het oplossen van haar mysterie leidt ze naar een Amerikaans dorpje waar heel wat raadsels hun aandacht vragen.

De titelfiguren van Dead Boy Detectives verschenen voor het eerst in de Sandman-strips van Neil Gaiman en kregen daarna hun eigen reeks. Van de eerstgenoemde heeft Netflix al een serie, waar Dead Boy Detectives bij thuis lijkt te horen. De enige bekende uit The Sandman, de Dood, duikt uitsluitend in de eerste paar minuten op en daarna is het wel gedaan met gastoptredens. Maar als serie is dit eigenlijk een spin-off van Doom Patrol. Een personage uit die HBO Max-serie, de door Ruth Connell gespeelde Night Nurse, duikt hier op in een vaste rol.

Toch hoeft niemand met ook maar iets van het bovenstaande bekend te zijn om deze serie te kunnen volgen. De opzet is in een handomdraai duidelijk en alle bovennatuurlijke elementen passen prima in de fantasybubbel van dit Neil Gaiman-universum. Minder logisch is hoe snel de twee hoofdpersonen omschakelen van opgekropte emoties naar het hart op de tong.

Terwijl het hele seizoen draait om het helpen van Crystal heeft elke aflevering ook een eigen kleinere zaak die het team moet oplossen. Maar met name in afleveringen twee tot en met vijf ligt vaak alles stil zodat er onsubtiele gesprekken kunnen worden gevoerd over gevoelens. Aangezien dit een eerste seizoen is en we deze mensen net pas leren kennen, is het eerder vermoeiend dan meeslepend dat alles zo direct wordt uitgesproken.

Dat het hele seizoen zich in hetzelfde dorpje afspeelt komt doordat Edwin wordt vervloekt door de Kattenkoning. In menselijke gedaante flirt deze figuur met hem, waardoor het voor Edwin duidelijk wordt dat hij op mannen valt. De serie speelt zich af in 2024 en Edwin is 123 jaar oud; erg ongeloofwaardig dat iemand zo lang in de kast heeft gezeten. Dat hij nu ineens uit de kast springt is een onderdeel van dat persoonlijke gezever.

De losse verhaaltjes zijn best aardig. Vooral in latere afleveringen wanneer het emotionele geneuzel wat afneemt wordt duidelijk dat dit de grootste kracht van de serie is. Meer dan het doorlopend verhaal van Crystal, maar dat is dan weer het overkoepelende thema: ongezonde liefdesrelaties en de schade die ze kunnen aanrichten.

Maar er is meer. In de eerste aflevering halen de helden zich de woede op de hals van een lokale heks en zij blijft tot het einde in beeld met een wraakplan. Op een paar clichématige uitschieters na speelt Jenn Lyon daarmee een heel vermakelijke slechterik. Ook het merendeel van de rest van de cast levert goed werk, zoals de eerdergenoemde Connell, die eerder in Supernatural een verademing was tussen de overwegend nietszeggende vrouwelijke personages. Minder sterk is Briana Cuoco (de zus van Kaley) die een vaste maar kleinere rol heeft als huurbaas en slachter.

Het was een slimme zet om dit seizoen voornamelijk in één dorp te laten afspelen. Dat bespaart een hoop op het budget, zodat er genoeg beschikbaar is voor fatsoenlijk camerawerk en speciale effecten. De set van de maagwand van een reuzenvis is de enige die goedkoop oogt, maar de rest, inclusief wat er allemaal uit de computer is komen rollen, is dik in orde.

Dead Boy Detectives heeft de potentie voor een leuke serie van meerdere seizoenen, maar de waardering voor dit seizoen wordt flink naar beneden getrokken door de lange onderbrekingen waarbij zo goed als onbekende mensen op oninteressante wijze spreken over hun sores. Gelukkig hebben de makers aan het einde alle open wonden gehecht, zodat de serie vanaf nu verder kan met meer focus op bovennatuurlijk speurwerk. Hopelijk gaan ze dat ook doen.

★★★☆☆

Dead Boy Detectives is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
4 steengoede series op NPO Plus: deze series scoren sterk op Rotten Tomatoes
Series / Specials

4 steengoede series op NPO Plus: deze series scoren sterk op Rotten Tomatoes

Stream deze vier fantastische series, met Rotten Tomatoes scores oplopend tot 98%, gewoon op NPO Plus en NPO Start.

natuurlijk staan er heel veel goede films en series op grote streamingdiensten zoals Netflix en HBO Max, maar ook onze eigen Nederlandse NPO Plus heeft een hele lijst aan goede titels. Met deze vier series zul je de dienst niet meer over het hoofd zien.

The TouristWist je dat de mega populaire The Tourist gewoon te zien is op NPO Start? De serie krijgt op Rotten Tomatoes een ijzersterke score van 96%.

In The Tourist wordt een man wakker in een Australisch ziekenhuis. Hij is zijn geheugen verloren en weet zelfs niet meer wie hij is. Het is een race tegen de tijd om zijn identiteit te ontdekken, terwijl zijn mysterieuze verleden en keuzes hem op de hielen zitten.RampvluchtWie denkt dat Nederlandse series niet goed zijn, heeft nog nooit Rampvlucht op NPO Plus gekeken. De thriller is beloond met een Gouden Kalf en zal je gegarandeerd op het puntje van je stoel krijgen.

Rampvlucht gaat over de gebeurtenissen na de waargebeurde vliegramp in de Amsterdamse Bijlmer. Bewoner Asha Willems en journalisten Vincent Dekker en Pierre Heijboer besluiten de ramp te onderzoeken. Zij zijn ervan overtuigd dat er meer aan de hand is dan hen wordt verteld.Happy ValleyKan je geen genoeg krijgen van misdaadseries? Dan is Happy Valley, beloond met een fantastische score van 98% op Rotten Tomatoes, de perfecte serie voor jou. Alle drie de seizoenen zijn te streamen op NPO Plus.

Het leven van detective Catherine Cawood is ongelooflijk ingewikkeld. Ze kan geen afstand nemen van haar verleden en wordt geconfronteerd met haar keuzes. Toch moet ze ervoor zorgen dat haar district Yorkshire veilig blijft.All Creatures Great & SmallBen je toch meer van een goede komedie? Dan is All Creatures Great & Small een goede aanrader. De serie is gebaseerd op het boek en het leven van dierenarts James Herriot (beter bekend als James Wight). De BAFTA Award-genomineerde Samuel West schittert in de hoofdrol.

De hartverwarmende serie volgt de avonturen van de jonge dierenarts Siegfried Farnon in de jaren 30. Hij werkt samen met zijn jongere broer Tristan en dierenchirurg James Herriot.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De gloednieuwe 'Sugar' neemt kijkers mee naar het oude Hollywood: "een verrassend goed misdaaddrama"
Series / Nieuws

De gloednieuwe 'Sugar' neemt kijkers mee naar het oude Hollywood: "een verrassend goed misdaaddrama"

Sugar verrast alle kijkers en critici en bewijst zichzelf als een goed misdaaddrama.

Misdaad, detectives en een neo-noir sfeer: De nieuwe Sugar op Apple TV+ is een ervaring die je niet mag missen. Het lijkt alsof alle klassieke Hollywood films bij elkaar komen in deze serie. Delen de critici op Rotten Tomatoes eigenlijk deze mening?

Het eerste seizoen van Sugar is gemaakt door Mark Protosevich. De Tony-Award genomineerde Adam Arkin heeft samen met Fernando Meirelles de taak van regisseur op zich genomen.

Sugar


Sugar volgt John Sugar, een privédetective, die de verdwijning van Olivia Siegels moet onderzoeken. Zij is de kleindochter van Jonathan Siegels, een legendarische filmproducent. Het onderzoek wordt pas echt gevaarlijk nadat John niet meer kan ontsnappen aan de achterdocht van Olivia's vader en halfbroer.

Critici belonen Sugar met een goede score van 81% (op het moment van schrijven) op Rotten Tomatoes. Wat is eigenlijk de voornaamste reden voor het succes van de serie? "Sugar combineert stijl met spanning", aldus Firstpost.

Rotten Tomatoes recensies


Volgens Firstpost zijn het de snelle montages in combinatie met de achtergrondmuziek die de serie "naar een hoger niveau tillen". Volgens PopMatters is het "idealistische, maar koppige" karakter van Sugar de reden voor het grote succes.Topcriticus Sophia Gilbert van The Atlantic is iets kritischer op de serie. Volgens haar probeert de serie te veel genres door elkaar te halen, waardoor het net te veel probeert te doen. Desondanks noemt ze Sugar een "verrassend goed misdaaddrama."

Apple Tv+


Sugar is te streamen op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Spierballenserie 'S.W.A.T.' is vanaf deze woensdag in zijn geheel te zien op Netflix
Series / Specials

Spierballenserie 'S.W.A.T.' is vanaf deze woensdag in zijn geheel te zien op Netflix

Fans van politieseries opgelet: 5 belangrijke dingen om te weten voordat je naar S.W.A.T. kijkt.

Fans van politieseries opgelet. Ben je van plan om S.W.A.T. te gaan kijken? Voordat je jezelf in deze spannende serie stort, zijn hier 5 belangrijke dingen om te weten voordat je gaat kijken.

Waar gaat de serie over?


S.W.A.T. volgt de avonturen van een Special Weapons and Tactics (S.W.A.T.)-team in Los Angeles. Ze worden geconfronteerd met gevaarlijke situaties, van gijzelingen tot terroristische dreigingen, en moeten alles op alles zetten om de stad veilig te houden.

Waar is de serie op gebaseerd?


Het is geïnspireerd op de gelijknamige film uit 2003 en de gelijknamige serie uit 1970, maar is zelf geen directe adaptatie. Het neemt het concept en de essentie van het S.W.A.T.-team over, maar creëert zijn eigen verhalen en personages. Voor fans van een andere politieserie The Shield is het ook interessant te benoemen dat doordat de showrunner van die serie ook de showrunner van S.W.A.T. is, dat deze twee series in hetzelfde universum plaatsvinden.

Wie spelen er in de serie?


Shemar Moore speelt Daniel "Hondo" Harrelson, de charismatische leider van het S.W.A.T.-team. Alex Russell als Jim Street, een jonge en gedreven agent die zich wil bewijzen. Lina Esco als Christina "Chris" Alonso, een doortastende en moedige S.W.A.T.-officier. Je zou Shemar Moore kunnen herkennen van zijn rol als Derek Morgan in Criminal Minds, Alex Russell van zijn optredens in films als Chronicle en Carrie, en Lina Esco van haar rol in de film Free the Nipple.

Voor wie is deze serie?


deze serie is voor liefhebbers van actie, spanning en politiedrama's. Als je houdt van snelle wendingen, intense actiescènes en intrigerende personages, dan is deze serie zeker iets voor jou. Natuurlijk zullen fans van The Shield en de eerdere gelijknamige film ook deze serie zeker kunnen waarderen.

Is de serie te bingen?


Met de 8 seizoenen die beschikbaar zijn om te streamen, kun je S.W.A.T. zeker bingen. Elke aflevering duurt ongeveer 40-45 minuten, dus heb je bijna 2 volle dagen aan kijkplezier.S.W.A.T. is te zien op Netflix vanaf woensdag 1 mei.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Queen of Tears': gissen naar de waarheid over een ingewikkelde relatie
Recensie

'Queen of Tears': gissen naar de waarheid over een ingewikkelde relatie

Wat begint als een sprookjeshuwelijk ontwikkelt zich tot een kille relatie vol geheimen.

Regie: Hui-won Kim, Young-woo Jang | Cast: Soo-hyun Kim (Hyeon-woo Baek), Ji-won Kim (Hae-in Hong), Young-hee Na (Seon-hwa Kim), Jin-young Jung (Beom-joon Hong), Sebastian Roché (Dr. Braun), e.a. | Afleveringen: 16 | Speelduur: 77-93 minuten| Jaar: 2024

Een liefdesrelatie met eindeloos veel ups en down vormt de rode draad in het Zuid-Koreaanse Queen of Tears. Het huwelijk van Hyun-woo en Hae-in voelt direct kil en afstandelijk, ondanks de terminale ziekte van laatstgenoemde. Dat zij uit een rijke familie komt wekt de suggestie dat haar partner het huwelijk enkel in stand houdt voor financieel gewin, maar al snel wordt duidelijk dat er veel meer achter deze ingewikkelde relatie schuilt.

Vanaf het eerste moment is het gissen naar de waarheid. De relatie tussen Hyun-woo en Hae-in wordt geduid door om en om hun eigen versies van bepaalde gebeurtenissen te laten zien. Dat deze nauwelijks met elkaar overeenkomen zorgt voor spanning, maar ook voor verwarring. Weliswaar bewust ingezette verwarring, maar die maakt het moeilijk om als kijker een ingang te vinden in het verhaal. Voor sommige plotlijnen wordt enorm veel tijd uitgetrokken, maar in het begin is er nauwelijks tijd om de hoofdpersonages te leren kennen en ermee te identificeren.

Wanneer je uiteindelijk toch voldoende bent meegetrokken in het verhaal komen deze onbetrouwbare personages alsnog goed tot hun recht. Doordat je het ene moment Hyun-woo meer vertrouwt en het andere moment Hae-in, word je steeds nieuwsgieriger gemaakt naar wiens perspectief van de relatie op waarheid is gebaseerd. Deze vorm wordt tot het einde gehandhaafd; zelfs in de slotaflevering zijn er flashbacks vanuit beide perspectieven, waarmee nieuwe geheimen over de relatie worden onthuld.

Die afwisseling in perspectieven is ook merkbaar in de cameravoering. Wanneer we vanuit Hae-in naar een gebeurtenis terugkijken beweegt de camera wat wilder door de scène, wat aansluit op haar impulsieve karakter. Hyun-woo's perspectief is terug te zien in statisch camerawerk. De cameravoering heeft daarmee een psychologisch effect dat goed aansluit bij de eigenschappen van de personages. Een goed voorbeeld van hoe iedere productionele keuze invloed heeft op de kijkervaring.

Het veelvuldig heen en weer schakelen tussen heden en verleden zorgt in het begin nog voor spanning en roept vragen op, maar gaandeweg verliest de serie hierdoor haar focus op het verhaal. Na verloop van tijd heb je zo veel vragen en zo weinig antwoorden dat je als kijker heel weinig houvast hebt, waardoor de betrokkenheid met de personages afneemt. Die antwoorden komen uiteindelijk wel, maar eigenlijk te laat. De behoefte aan opheldering wordt weliswaar bevredigd, maar er is veel geduld voor nodig om deze behoefte tot de laatste aflevering in stand te houden.

De onmogelijkheid van gespeelde liefde lijkt de thematiek te vormen in Queen of Tears. Niet alleen in het koppel dat centraal staat, ook andere personages vormen relaties die niet bepaald gebaseerd zijn op ware liefde. Is het niet voor financieel gewin of status, dan wel om aan de familieverwachtingen te voldoen. De serie is niet terughoudend met het vellen van een oordeel over dit thema en komt dan ook met een bitterharde eindconclusie.

★★★☆☆

Queen of Tears is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Ontdek alle 35 nieuwe series en seizoenen die in mei op Netflix verschijnen
Series / Nieuws

Ontdek alle 35 nieuwe series en seizoenen die in mei op Netflix verschijnen

Het wordt een maand met boordevol nieuwe hits van over de hele wereld.

Een nieuwe maand staat voor de deur en Netflix heeft alvast genoeg klaarstaan om in mei voor voldoende entertainment te zorgen. Hieronder vind je een lijst van van alle nieuwe series die in mei op de streamingdienst verschijnen.

Eerder plaatsten we al het overzicht van wat kijkers in mei kunnen verwachten op Netflix. Hierin zijn de grootste series uitgelicht die de kijkers komende maand kunnen verwachten. Lees hiervoor ook het artikel: Deze maand op Netflix: 8 opvallende series om in de gaten te houden in mei.


1 mei
Dinner Time Live with David Chang (seizoen 1 - aflevering 13)
Frankly Speaking (seizoen 1)
Heeramandi: The Diamond Bazaar (seizoen 1)
Don't Hate the Player (seizoen 1 - aflevering 7-9)
Psych (seizoen 1)
S.W.A.T. (seizoen 1)
The Circle (seizoen 6 - aflevering 9-12)


2 mei
A Man in Full (seizoen 1)
Costa!! de serie (seizoen 1)
Delicious in Dungeon (seizoen 1 - aflevering 18)
T.P. Bon (seizoen 1)


3 mei
Postcards (seizoen 1)
Selling the OC (seizoen 3)


4 mei
The Atypical Family (seizoen 1 - aflevering 1)
The Great Indian Kapil Show (seizoen 1 - aflevering 6)


6 mei
Teasing Master Takagi-san (seizoen 1 - aflevering 8)

7 mei
Super Rich in Korea (seizoen 1)

8 mei
The Circle (seizoen 6 - aflevering 13)
The Final: Attack on Wembley (seizoen 1)


9 mei
Blood of Zeus (seizoen 2)
Bodkin (seizoen 1)
Delicious in Dungeon (seizoen 1 - aflevering 19)
Thank You, Next (seizoen 1)


10 mei
El Rey del Cachopo (seizoen 1)
The Ultimatum: South Africa (seizoen 1)


11 mei
The Great Indian Kapil Show (seizoen 1 - aflevering 7)

13 mei
Teasing Master Takagi-san (seizoen 1 - aflevering 9)

15 mei
Vanderpump Rules (seizoen 1)

16 mei
Bridgerton (seizoen 3 - aflevering 1-4)
Delicious in Dungeon (seizoen 1 - aflevering 20)
Maestro in Blue (seizoen 2)


17 mei
The 8 Show (seizoen 1)

18 mei
The Great Indian Kapil Show (seizoen 1 - aflevering 8)

20 mei
The Parisian Agency: Exclusive Properties (seizoen 4)
Teasing Master Takagi-san (seizoen 1 - aflevering 10)


22 mei
Garouden: The Way of the Lone Wolf (seizoen 1)

23 mei
Delicious in Dungeon (seizoen 1 - aflevering 21)
Tires (seizoen 1)


24 mei
Jurassic World: Chaos Theory (seizoen 1)
Mulligan (seizoen 2)


25 mei
The Great Indian Kapil Show (seizoen 1 - aflevering 9)

30 mei
Delicious in Dungeon (seizoen 1 - aflevering 22)
Eric (seizoen 1)
Geek Girl (seizoen 1)


31 mei
Ni una más (seizoen 1)


Let op: dit overzicht is voorlopig. De streamingdienst kan te allen tijde beslissen om bepaalde titels toe te voegen, te annuleren of uit te stellen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nieuwe miniserie op Netflix kan hoge ogen gaan gooien: Jeff Daniels als krachtige zakenman
Series / Nieuws

Nieuwe miniserie op Netflix kan hoge ogen gaan gooien: Jeff Daniels als krachtige zakenman

Bekijk eerst deze vijf vragen voordat je de langverwachte serie "A Man in Full" op Netflix gaat kijken.

Netflix brengt binnenkort de langverwachte serie A Man in Full uit, en voordat je gaat kijken, zijn hier vijf vragen die je beantwoord moet hebben.

Waar gaat de serie over?


A Man in Full draait om de val van machtige vastgoedmagnaat Charlie Croker, wiens imperium wordt bedreigd door een plotselinge faillissement, belangenconflicten en vijanden die genieten van zijn ondergang. De serie belicht de wereld van politiek en zaken, waarin machtige figuren worstelen met hun eigen ego's en de realiteit van hun situatie.

Waar is de serie op gebaseerd?


Enthousiaste lezers herkennen de serie mogelijk van de bestsellerroman van Tom Wolfe uit 1998, met dezelfde naam. Het verhaal speelt zich af in Atlanta, Georgia, te midden van een mix van rassen, welvaart en politieke intriges.

Wie spelen er in de serie?


De drie hoofdpersonages zijn Jeff Daniels als Charlie Croker, die je wellicht kent van de soortgelijke serie The Newsroom. Diane Lane, bekend van onder andere Man of Steel speelt Martha, Charlie's ex-vrouw die opkomt uit zijn schaduw terwijl zijn imperium begint te wankelen. Lucy Liu, bekend van onder andere Charlie's Angels als de oprichter van een schoonheidsbedrijf. Andere opmerkelijke castleden zijn onder meer Tom Pelphrey, Jerrika Hinton, en William Jackson Harper.

Voor wie is deze serie?


De serie zal aantrekkelijk zijn voor liefhebbers van complexe politieke drama's en verhaallijnen. Het belooft een meeslepende kijkervaring te bieden voor kijkers die houden van intriges, machtsspelletjes en karakterontwikkeling. Als je net het laatste seizoen van Succession hebt gekeken, dan is deze serie een goede opvolger.

Is de serie te bingen?


Ja, A Man in Full is een miniserie met in totaal zes afleveringen van elk een uur. Het zou dus mogelijk zijn om de hele serie in één zit te bekijken, met een totale kijktijd van ongeveer zes uur.De serie is vanaf woensdag 1 mei te zien op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit wist je niet: superster Rihanna speelde iconisch filmpersonage in de enige serie waar ze ooit in speelde
Series / Specials

Dit wist je niet: superster Rihanna speelde iconisch filmpersonage in de enige serie waar ze ooit in speelde

Rihanna is naast een grote zangeres ook soms bezig met acteren en was te zien in 'Bates Motel'.

Iedereen kent Rihanna als zangeres. Ze heeft in haar carrière al heel wat hits gemaakt. Maar wist je dat ze daarnaast ook al geacteerd heeft? Zo was ze te zien in een aantal films zoals Battleship uit 2012 en Ocean's 8 uit 2018. Maar ze heeft ook al eens een rol gehad in een serie.

Rihanna speelde in het vijfde en laatste seizoen van Bates Motel de rol van Marion Crane. Deze horror-dramaserie is ontwikkeld door Carlton Cuse, Kerry Ehrin en Anthony Cipriano en is gebaseerd op de personages uit de film Psycho uit 1960 van Alfred Hitchcock, die zelf gebaseerd is op het gelijknamige boek van Robert Bloch.

Norman Bates


Bates Motel is een hedendaagse prequel van Psycho en belicht het leven van Norman Bates (Freddie Highmore) en zijn moeder Norma (Vera Farmiga) voorafgaand aan de gebeurtenissen die in Hitchcocks film aan bod komen. De serie speelt zich in een andere fictieve plaats af (White Pine Bay, Oregon) dan de oorspronkelijk fictieve plaats in de film (Fairvale, Californië).

Verder is het tienerleven van Norman Bates in de serie totaal anders dan hoe het werd voorgesteld in de film Psycho IV: The Beginning. Ook is de setting naar de moderne tijd verplaatst, al zitten er wel typische jaren-zestig elementen in, zoals de auto van Norma en de kledingstijl van moeder en zoon Bates.

Verhaal


De serie begint in Arizona met de dood van Norma's echtgenoot, die door Norman wordt gedood als hij zijn moeder bij een ruzie met zijn vader wil verdedigen. Norma wil dit verbergen en zet een dodelijk ongeluk in scène. Norma en Norman verhuizen dan naar Oregon waar Norma het Seafairer motel aankoopt dat zich bevindt in een kustplaats in Oregon, zodat zij en Norman een nieuw leven kunnen beginnen.In de volgende seizoenen volgen we Norman terwijl zijn geestesziekte gevaarlijk wordt en Norma terwijl ze worstelt om haar zoon en de mensen om hem heen te beschermen tegen hemzelf. Het laatste seizoen is losjes gebaseerd op het verhaal van de roman Psycho. Bates Motel ging in de VS in première op 18 maart 2013 en in Nederland begin 2014. Het liep vijf seizoenen en bestaat uit 50 afleveringen.

Marion Crane


In het vijfde en laatste seizoen maken we kennis met Marion Crane, het iconische filmpersonage dat in de versie uit 1960 van Psycho gespeeld werd door Janet Leigh. Ze kreeg voor deze rol een nominatie voor de Oscar van Beste Actrice in een Bijrol en ze won de Golden Globe voor Beste Actrice in een Bijrol. Vooral de douchescène in de film is legendarisch.In de serie werd ze gespeeld door Rihanna. Deze versie van het personage is een eigentijdse interpretatie van de rol. In Bates Motel is ze een notaris die in Seattle, Washington woont. Ze heeft een langeafstandsrelatie met Sam Loomis (Austin Nichols), die, zonder dat ze het weet, getrouwd is. Ze ontmoet hem bij het Bates Motel voor een afspraakje, waar ze kennismaakt met de eigenaar Norman Bates.

Kijken?


Wil je Rihanna zien in Bates Motel? Je kan alle vijf seizoenen bekijken op SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
95% op Rotten Tomatoes: je krijgt geheid spijt als je deze topserie op HBO Max aan je voorbij laat gaan
Series / Specials

95% op Rotten Tomatoes: je krijgt geheid spijt als je deze topserie op HBO Max aan je voorbij laat gaan

De serie 'Irma Vep' is gebaseerd op Olivier Assayas' gelijknamige film uit 1996.

In 1996 bracht Franse regisseur Olivier Assayas de film Irma Vep uit. 26 jaar later kwam hij met een remake van de film in de vorm van een miniserie, die ook de titel Irma Vep kreeg. Assayas heeft de serie gemaakt, geschreven en geregisseerd.

Net als de film ging de serie Irma Vep in première op het filmfestival van Cannes. Alicia Vikander speelt de hoofdrol als Mira, een Amerikaanse filmster die naar Frankrijk komt om te schitteren als Irma Vep in een televisieserie-adaptatie van de Franse stomme filmreeks Les Vampires. Vincent Macaigne is te zien als René, de regisseur van de adaptatie. Zijn geschiedenis van angststoornissen, onsamenhangende artistieke visie en voortdurende conflicten met de cast, crew en producenten dreigen allemaal het project te ontsporen.

Verhaal


De cast van Irma Vep bestaat ook uit heel wat andere acteurs zoals Adria Arjona, Byron Bowers, Jeanne Balibar, Vincent Lacoste, Nora Hamzawi, Hippolyte Girardot, Devon Ross, Alex Descas, Antoine Reinartz en Lars Eidinger. En onder andere Kristen Stewart doet een cameo in de laatste aflevering van de serie.

Irma Vep draait om Mira, een Amerikaanse filmster die vastbesloten is om de richting van haar carrière te veranderen en een recente roddelschandaal van zich af te schudden. Ze reist naar Frankrijk om te schitteren als Irma Vep in een televisieserie-adaptatie van de Franse stomme filmreeks Les Vampires. Tegen de achtergrond van een duistere misdaadthriller worstelt Mira wanneer de grenzen tussen haarzelf en het personage dat ze speelt beginnen te vervagen en samensmelten.

Hoge score


Irma Vep kreeg veel positieve reacties van critici, die Vikanders optreden en de regie van Assayas prezen. De serie kreeg een hoge score van 95% op Rotten Tomatoes. De kritische consensus van de site luidt: "Onweerstaanbaar voor cinefielen en een welkome schijnwerper voor de betoverende Alicia Vikander, Irma Vep is een waardevolle uitbreiding van het cinematografische oeuvre van schrijver-regisseur Olivier Assayas."Na de première op het filmfestival van Cannes beschreef Daniel Fienberg van The Hollywood Reporter de serie als "losjes en intellectueel warrig, breed en grappig het ene moment en zich vervolgens wentelend in trieste zelfabsorptie" en vond hij Vikanders optreden "prachtig licht en open."

Kijken?


Alle acht afleveringen van Irma Vep kan je bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Hoe ziet 'Piper' uit 'Orange is the New Black' er tegenwoordig eigenlijk, en acteert ze nog?
Series / Specials

Hoe ziet 'Piper' uit 'Orange is the New Black' er tegenwoordig eigenlijk, en acteert ze nog?

Taylor Schilling speelde gedurende de zeven seizoenen van 'Orange is the New Black' de hoofdrol van Piper Chapman.

Orange is the New Black was een van de eerste grote Netflix-series die uitkwam op de streamingdienst. Het liep van 2013 tot 2019 gedurende zeven seizoenen. De serie is gemaakt door Jenji Kohan en is gebaseerd op de memoires van Piper Kerman, getiteld Orange Is the New Black: My Year in a Women's Prison, die gaat over haar ervaringen in FCI Danbury, een federale gevangenis met een minimumbeveiliging.

In de serie speelde Taylor Schilling de rol van Piper, wat een van haar grootste rollen is. Daarvoor speelde ze al in een aantal films en series en na haar succes in Orange is the New Black bleef ze ook acteren. Maar wat doet Schilling nu eigenlijk?

Debuut


Schilling was een grote fan van de medische dramaserie ER in haar jeugd, waardoor ze op jonge leeftijd begon met acteren. Ze was actief in het theaterprogramma van haar middelbare school waar ze meedeed aan de productie van het toneelstuk Fiddler on the Roof, wat haar eerste optreden als actrice was. Haar filmdebuut maakte ze in Dark Matter uit 2007. Daarna maakte ze haar debuut op televisie in de serie Mercy, die liep van 2009 tot 2010.

In deze serie speelde ze de hoofdrol van Veronica Flanagan Callahan, een voormalige militaire verpleegster die terugkeert naar huis na een tournee in Irak. Toen Schilling auditie deed voor de rol via een videoband vanuit New York City, maakte ze indruk op de bedenker en uitvoerend producent van de serie, Liz Heldens, die haar naar Los Angeles liet komen om auditie te doen.

Orange is the New Black


Na Mercy speelde Schilling in de films Atlas Shrugged: Part I (2011) en de romantische dramafilm The Lucky One (2012) naast Zac Efron. In 2013 had ze een bijrol in Argo, geregisseerd door Ben Affleck, maar het merendeel van haar scènes werden eruit geknipt.Maar toch zou in 2013 alles veranderen voor Schilling. Vanaf dan was ze te zien als Piper in Orange is the New Black. Ze speelde deze rol tot het laatste seizoen dat uitkwam in 2019. Voor deze rol was ze genomineerd voor heel wat prijzen, waaronder de Golden Globe voor Beste Actrice in een Dramaserie en de Emmy voor Beste Hoofdrolspeelster in een Komedieserie.

Ander werk


Tijdens haar tijd in Orange Is the New Black, speelde Schilling ook in verschillende films. Ze speelde de hoofdrol in de Canadese romantische dramafilm Stay uit 2013, in 2015 speelde ze samen met Adam Scott in de sekskomedie The Overnight, in 2017 kon je haar zien in de komische film Take Me en dat jaar verscheen ze ook in de komische dramafilm Phil.Schilling speelde ook samen met Emilio Estevez in de dramafilm The Public, die in première ging op het internationaal filmfestival van Toronto in 2018. Dat jaar speelde ze ook samen met Sam Worthington in de sciencefiction-thrillerfilm The Titan en speelde ze de hoofdrol in de komediefilm Family. In 2019 speelde Schilling in de horrorfilm The Prodigy.

Verdere carrière


Na Orange is the New Black is Schilling niet stil blijven zitten en speelde ze vooral mee in series. Haar eerste rol na Orange is the New Black was in 2020 in een aflevering van de horror-anthologieserie Monsterland. Het volgende jaar speelde ze samen met Audra McDonald in de satirische sciencefiction-horrorserie The Bite, gemaakt door Robert King en Michelle King, en in 2022 was ze te zien als Erica Boyer in de miniserie Pam & Tommy. Je kan Schilling ook horen in de animatieserie Pantheon waarin ze voor de stem zorgde van Renee.De voorlopig laatste projecten waarin Schilling speelde kwamen uit in 2023. Toen kon je haar zien in de dramaserie Dear Edward op Apple TV+ waarin ze de hoofdrol speelde van Lacey Curtis en ze speelde ook opnieuw in een film, namelijk de horror-thrillerfilm Queen of Bones, geregisseerd door Robert Budreau. Deze film ging in première op het internationaal filmfestival van Toronto in 2023 en werd ook getoond op verschillende filmfestivals in de Verenigde Staten eerder dit jaar.

Theater


Dit is voorlopig de laatste serie en film waarin ze te zien was en er staan voorlopig geen nieuwe films of series gepland waarin Schilling zal spelen, behalve Queen of Bones, die nog officieel moet uitkomen. Maar toch is ze nog aan het werk als actrice. Zo maakte Schilling dit jaar haar terugkeer op het podium door de hoofdrol te spelen in de productie van het toneelstuk The Apiary van het Second Stage Theater.


Foto: Apple TV+

Zin om Schilling te zien als Piper in Orange is the New Black? Je kan de volledige serie bekijken op Netflix.

Bekijk op instagram
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Critici postief verrast met nieuwe 'Knuckles': "zeker de moeite waard"
Series / Nieuws

Critici postief verrast met nieuwe 'Knuckles': "zeker de moeite waard"

Idris Elba keert terug als Knuckles in spannende nieuwe live-action serie.

Idris Elba keert terug om zijn iconische rol als Knuckles weer op zich te nemen. De nieuwe serie Knuckles gooit echter wel de hele franchise over een andere boeg. Was dit een slimme keuze of hadden ze beter bij het originele format kunnen blijven? Critici geven hun mening over de nieuwe serie op Rotten Tomatoes.

Knuckles is een spin-off van de film Sonic the Hedgehog en is de eerste live-action serie van de franchise. De gloednieuwe serie speelt zich af tussen Sonic the Hedgehog 2 uit 2022 en Sonic the Hedgehog 3 uit 2024.

Rotten Tomatoes


De serie volgt de avonturen van Knuckles (Idris Elba) en Wade (Adam Pally) terwijl ze aan het trainen zijn als Echnidna-krijgers. Dit plot viel blijkbaar goed in de smaak bij critici, want Kuckles werd beloond met een nette score van 70% op Rotten Tomatoes (op het moment van schrijven).

Volgens But Why Tho? A Greek Community is Knuckles geen "must-watch om je voor te bereiden op Hedgehog 3". Toch is het voor fans van "Idris Elba [...] en feelgood-series zeker de moeite waard."

"Serieus en energiek"


"[...] als [Knuckles] echt aan de gang is, levert de Paramount Plus-serie een serieus en energiek mini-filmavontuur op", aldus Total Film.Hoewel sommige critici de eentonigheid van de serie bekritiseren, is Mama's Geeky het daar totaal niet mee eens: "Deze serie is ontzettend leuk en zorgt voor een goede lach, maar ook voor enkele echt emotionele momenten."

Paramount Plus


Op het moment van schrijven is Knuckles uitsluitend te streamen in de Verenigde Staten. In Nederland is de serie te koop op verschillende webwinkels.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.