search
Voor 'American Psycho' en 'Suicide Squad' brak Jared Leto door in deze 90s-serie
Series / Specials

Voor 'American Psycho' en 'Suicide Squad' brak Jared Leto door in deze 90s-serie

Jared Leto maakte zijn grote doorbraak in de dramaserie 'My So Called Life' uit de jaren 90.

Jared Leto is zowel artiest als acteur. Hij is de zanger van de band Thirty Seconds to Mars, die hij opgestart heeft in 1998 samen met zijn broer Shannon Leto. Als acteur is hij vooral bekend door films als American Psycho en Requiem for a Dream (2000). Ook Dallas Buyers Club (2013) was een grote film voor Leto, die de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol won voor zijn rol in de film. Maar voordat hij dit allemaal deed, maakte hij zijn acteerdebuut in de tienerdramaserie My So Called Life.

My So Called Life liep voor één seizoen die uitkwam in 1994-1995. Leto speelde in de serie de rol van Jordan Catalano, het liefje van Angela Chase, gespeeld door Claire Danes. Na kleine gastrollen te spelen in series zoals Camp Wilder en Almost Home, was deze rol in My So Called Life de doorbraak voor Leto.

Verhaal


My So Called Life speelt zich af in een fictieve buitenwijk nabij Pittsburgh, Pennsylvania, genaamd Three Rivers. Het volgt de emotionele beproevingen van verschillende tieners in de sociale kring van het hoofdpersonage Angela Chase (Danes), een 15-jarige middelbare scholier die samen met haar moeder Patty (Bess Armstrong), vader Graham (Tom Irwin) en jongere zus Danielle (Lisa Wilhoit) woont.

In elke aflevering, die meestal verteld wordt door Angela zelf, volgen we haar beproevingen en ervaringen terwijl ze omgaat met vrienden, ouders, jongens en school. Een van die mensen is Jordan, waarop ze verliefd wordt en uiteindelijk ook haar vriendje wordt. Leto zou oorspronkelijk enkel verschijnen in de eerste aflevering, maar zijn acteerwerk en chemie met Danes maakten indruk op de producenten waardoor hij werd gepromoveerd tot de hoofdcast.

Taboe


My So Called Life was van korte duur, want het werd na één seizoen geannuleerd ondanks de goede ontvangst. Omdat niet alle afleveringen al gemaakt waren voordat het geannuleerd werd - 19 van de 22 geplande afleveringen kwamen uit - eindigde de laatste aflevering met een grote cliffhanger, die nooit is opgelost.De serie werd geprezen om zijn weergave van adolescentie en bracht thema's naar voren die tot dan toe taboe waren in familie-series. Zo kwamen onder andere zaken als kindermishandeling, homofobie, alcoholisme onder tieners, geweld op scholen, kinky seks en drugsgebruik aan de orde.

Cultaanhang


My So Called Life kreeg ondanks zijn annulering na één seizoen een sterke cultaanhang. Het wordt beschouwd als een van de beste tienerdrama's aller tijden. De fans wilden heel graag dat er een vervolgserie kwam, zo graag dat er serieuze plannen werden gemaakt voor een vervolg. Deze plannen eindigden toen Danes aangaf niet meer beschikbaar te zijn in verband met haar filmplannen.De serie was voor Leto de springplank naar groter succes. Sindsdien heeft hij een mooie carrière opgebouwd, zowel als artiest als acteur. Wil je Leto als Jordan zien in My So Called Life? Alle 19 afleveringen kan je bekijken op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Stelling: Jared Leto is overrated

 • Eens

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Oneens

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen