search
Deze hilarische topserie met een 8,0 op IMDb is een kroonjuweel van Apple TV+
Series / Specials

Deze hilarische topserie met een 8,0 op IMDb is een kroonjuweel van Apple TV+

'Shrinking' werd zo goed ontvangen dat het snel vernieuwd werd voor een tweede seizoen.

In 2023 kwam de comedy-dramaserie Shrinking uit op Apple TV+. Het is gemaakt door Bill Lawrence, Jason Segel en Brett Goldstein met Segel, die ook de hoofdrol speelt van therapeut Jimmy Laird. Harrison Ford, Jessica Williams, Christa Miller, Michael Urie, Luke Tennie en Lukita Maxwell spelen ook mee.

Shrinking bestaat uit 10 afleveringen en werd positief ontvangen door zowel de critici als het publiek. Door het succes van de serie werd het al snel vernieuwd voor een tweede seizoen, dat sinds eind januari 2024 in productie is.

Verhaal


Shrinking volgt therapeut Jimmy Laird (Segel), die worstelt met het verwerken van het verlies van zijn vrouw, terwijl hij ook moet zorgen voor zijn tienerdochter en verder moet werken als therapeut. Hij besluit een nieuwe benadering te proberen met iedereen die hij tegenkomt: ongefilterde, genadeloze eerlijkheid. Jimmy begint hierbij ethische grenzen te overschrijden door zijn patiënten te vertellen wat hij echt denkt, wat leidt tot enorme veranderingen in zowel zijn leven als dat van hen.

Een van de personages in de serie is die van Dr. Paul Rhoades, een therapeut en collega van Jimmy bij het Cognitive Behavioral Therapy Center die de ziekte van Parkinson heeft. Paul wordt gespeeld door Ford en is gebaseerd op een echte therapeut, Phil Stutz, die het onderwerp was van de Netflix-documentaire Stutz (2022), geregisseerd door Jonah Hill.

Harrison Ford


Toen de makers van Shrinking werden gevraagd hoe ze Ford in de serie hebben gekregen, zei Segel dat Goldstein oorspronkelijk een "Harrison Ford-type" wilde en van plan was om mensen te laten auditie doen die op Ford leken. Segel vertelde Goldstein dat ze het op zijn minst eerst aan Ford moesten voorleggen, in de veronderstelling dat hij het meteen zou afwijzen, maar dat op zijn minst andere mensen zouden horen dat Ford bij het project betrokken was, wat interesse zou wekken bij andere bekende acteurs.


Uiteindelijk sprak Goldstein met Ford en wist hem te overtuigen van de rol. Goldstein begrijpt nog steeds niet helemaal wat hem overtuigde, maar was desondanks opgetogen. Net als bij zijn rol in 1923 accepteerde Ford de rol ondanks dat er op dat moment geen scenario was, in de hoop dat de makers hem een goed scenario zouden bezorgen.

Positief ontvangen


Shrinking werd positief ontvangen en kreeg veel lof voor de acteerprestaties, het schrijven, de humor en de behandeling van rouw. Het werd al snel vernieuwd voor een tweede seizoen. Op IMDb heeft de serie dan ook een hoge score van 8 op 10.


De serie ontving twee nominaties bij de Emmy Awards: voor Beste Acteur in een hoofdrol in een Komedieserie voor Segel en Beste Actrice in een Bijrol in een Komedieserie voor Williams. Het ontving ook drie nominaties bij zowel de Critics' Choice Awards als de TCA Awards, waarbij Ford door beide groepen werd erkend voor zijn optreden.

Kijken?


In afwachting van het tweede seizoen van Shrinking kan je alle tien afleveringen van het eerste seizoen bekijken op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Shrinking: top of flop?

  • Top

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Flop

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen