search
Het Sith-perspectief komt in 'Star Wars: The Acolyte' uitgebreid aan bod
Series / Specials

Het Sith-perspectief komt in 'Star Wars: The Acolyte' uitgebreid aan bod

De nieuwste serie in de franchise belicht de antagnostisten vanuit een andere hoek.

De iconische Star Wars-franchise heeft een schat aan films, series, boeken, verhalen en games opgeleverd. De 'acolyte', afkomstig uit Star Wars Legends, is een rang binnen de Sith-orde. Hoewel de verzameling aan verhalen in Star Wars Legends niet langer tot de officiële mythologie behoort, weerhoudt dit makers niet om deze te gebruiken voor inspiratie. Dit geldt ook voor Leslye Headland, de bedenker van Star Wars: Acolyte.

De maker van Russian Doll levert met Star Wars: The Acolyte een nieuw mysterie af en doet er ook nog eens een schepje bovenop. De kijker krijgt namelijk een verhaal voorgeschoteld waarin de duistere en lugubere Sith nu eens niet als "standaard slechteriken" worden neergezet. Headland wil benadrukken dat op het hoogtepunt van zijn macht de Jedi Order tekenen van verval begon te vertonen. De Sith waren weliswaar kwaadaardig, maar stelden ook een type underdog voor.

Amorele personages


In een interview met IGN doet Headland uit de doeken waarom ze juist voor deze ongebruikelijke invalshoek heeft gekozen. In de tijd van de High Republic is het duidelijk wie de dienst uitmaakt, en dat zijn de Jedi. In een periode waarin er veel meer Jedi waren dan Sith is de dynamiek automatisch anders dan wat je in andere Star Wars-verhalen ziet. Headland: "De Jedi Order is een goedaardig instituut, maar doordat de Order zo gevestigd is, is het evenwicht automatisch anders".

Wanneer je het zo bekijkt dan ontkom je er eigenlijk niet aan om de Sith op een meer genuanceerde manier neer te zetten. Headland bevestigt inderdaad dat Star Wars: The Acolyte in zekere zin een serie is over de "slechteriken". In een gesprek met Empire was de maker behoorlijk uitgesproken: "Ik voelde me geroepen om een verhaal te maken dat feitelijk over de schurken gaat. Ik voel me altijd aangetrokken tot amorele, of immorele, personages en wil hun menselijke kant graag verkennen".

Gladstrijken


Headlands kijk is zeker boeiend te noemen, er bestaat echter ook een risico dat je door het vermenselijken van de Sith hun dreiging wegneemt. Hun geheimzinnige acties en filosofie vormen een deel van de intrige. In dit verband is de trilogie over Darth Bane echter een goed voorbeeld hoe je een dergelijk effect kunt voorkomen.De boeken beschrijven namelijk hoe en waarom iemand een Sith kan worden. Dit gebeurt echter zonder de kwaadaardigheid van de Sith glad te strijken. In Star Wars: The Acolyte zal zeer waarschijnlijk onthuld worden welke Sith uiteindelijk de rang van 'acolyte' vervult waarmee de eerste stappen richting de ultieme macht gezet worden.

Waar en wanneer te zien?


De eerste twee afleveringen van Star Wars: The Acolyte zijn vanaf 4 juni te streamen op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Kijk jij al uit naar Star Wars: The Acolyte?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen