search
'Vikings'-koning Bjorn Ironside en de vrouwen in zijn leven
Series / Specials

'Vikings'-koning Bjorn Ironside en de vrouwen in zijn leven

Voor Ragnars zoon waren de vrouwen in zijn leven iets waar hij duidelijk niet buiten kon.

De serie Vikings laat Bjorns (Alexander Ludwig) ontwikkeling zien van kind tot inspirerende leider. De relaties met de vrouwen in zijn leven vertellen minstens zoveel over hem als zijn veroveringstochten dit doen.

Bjorn houdt duidelijk van mooie vrouwen en wordt vaak verliefd, ongeacht of hij op dat moment een relatie heeft of niet. Hij laat zich vooral leiden door zijn hart. Dit blijkt mede uit het feit dat hij minstens zo vaak verliefd wordt op een slaaf als op een koninklijke vrouw. Hij heeft vanaf jongsafaan weinig op met vreemdgaan en hoewel hij zeker struikelt in dat opzicht probeert hij trouw te blijven aan zijn principe.

Avontuurlijke insteek


Wanneer Bjorns vader Ragnar (Travis Fimmel) vreemdgaat dan neemt zijn zoon, die op dat moment nog een kind is, hem dit kwalijk. Lagertha (Katheryn Winnick) vertrekt na de scheiding van Ragnar uit Kattegat. De twaalfjarige Bjorn (Nathan O'Toole) wil in eerste instantie bij zijn vader blijven. Hij verandert op het laatste moment van gedachten en gaat met zijn moeder mee. Gedurende de rest van zijn leven blijft hij sterk verbonden met Lagertha en vecht hij meer dan eens zij aan zij met zijn moeder

Bjorn heeft een avontuurlijke insteek, net zoals zijn vader Ragnar. Zijn eerste grote liefde is een slavin genaamd Þórunn (Thorunn, gespeeld door Gaia Weiss). Bjorns stiefmoeder Aslaug (Alyssa Sutherland) geeft Thorunn haar vrijheid zodat het tweetal kan trouwen. Dit huwelijk is geen lang leven beschoren. Thorunn gaat weliswaar mee op de veroveringstochten van Ragnars krijgers maar uiteindelijk verlaat ze Bjorn en hun dochtertje Siggy. De peuter heeft een van de meest tragische verhaalijnen in de serie. Siggy wordt na het vertrek van haar moeder ernstig verwaarloosd en komt om bij een ongeluk.

Impulsieve actie


De relatie die de Noorman vervolgens met Torvi (Georgia Hirst) krijgt blijkt wél bestendig. Torvi heeft als weduwe van de gruwelijk geëxecuteerde jarl Borg (Thorbjørn Harr) al het nodige meegemaakt. Haar zoon Guthrum (Ben Roe) heeft in Bjorn een stiefvader gevonden. Er volgen nog twee kinderen, Hali (Ryan Henson)en Asa (Elodie Curry). Door de jaren heen merk je echter dat de klad in de relatie komt. Torvi is een stabiele vrouw terwijl Bjorn nu eenmaal een zucht heeft naar opwinding. Het tweetal gaat uit elkaar en als vrijgezel heeft Bjorn een aantal losse avontuurtjes. Hiervan is de eenmalige uitspatting met Astrid (Josefin Asplund) een impulsieve actie van zijn kant, aangezien Astrid ook de vriendin van zijn moeder is.De ontmoeting met prinses Snæfrid (Dagny Backer Johnsen) betekent een nieuw huwelijk voor de Viking-koning. Hij voelt zich sterk aangetrokken tot de Saami-prinses, wier vader ook een bondgenoot is in de strijd tegen zijn broer Ivar (Alex Høgh Andersen) en koning Harald (Peter Franzén). De passie is echter van korte duur aangezien de prinses al snel omkomt in de strijd, waarna Bjorn weer alleen is.

Op het slagveld


Zijn vierde huwelijk valt te vergelijken met zijn tijd met Torvi. Net zoals Torvi is koningin Gunnhild (Ragga Ragnars) een schildmaagd en een stabiele en loyale vrouw. Gunnhild is een formidabele strijder die er in slaagt om Bjorn te verwonden op het slagveld. In de strijd om Wessex vecht Gunnhild aan de kant van koning Harald terwijl Bjorn en zijn mannen strijden aan de kant van koning Alfred (Ferdia Walsh-Peelo). Gunnhild wordt Bjorns koningin maar na verloop van tijd is er weer spanning op het romantische vlak.Gunnhild weet dat haar man een verhouding heeft gekregen met haar dienstmeisje Ingrid (Lucy Martin). Net zoals Thorunn destijds is ook Ingrid een slavin en Bjorn kan de verleiding niet weerstaan. Gunnhilds reactie is behoorlijk onverwacht, zij stelt namelijk voor dat Ingrid de tweede echtgenote wordt van Bjorn. De koningin heeft een scherp inzicht in het karakter van haar man en beseft dat ze Bjorn anders kwijtraakt. Gunnhild laat niks van haar innerlijke worsteling merken over de situatie en gedraagt zich waardig. Op deze manier eindigt de Viking-koning in een positie die zijn vader Ragnar ooit probeerde te realiseren: met twee echtgenotes.Je kunt Vikings streamen op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij Vikings meer dan een keer gezien?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen