search
Phoebe uit 'Friends': zo ziet ze er nu uit en dit doet ze allemaal
Series / Specials

Phoebe uit 'Friends': zo ziet ze er nu uit en dit doet ze allemaal

Lisa Kudrow werd internationaal bekend door haar rol als Phoebe Buffay in 'Friends'.

De sitcom Friends was toen het uitkwam van 1994 tot 2004 een grote hit en is nu nog steeds heel populair. De serie die een groep vrienden volgt wordt nu nog steeds heel veel bekeken. Een van die vrienden is Phoebe Buffay, die gespeeld wordt door Lisa Kudrow. Hoe ziet Kudrow er nu eigenlijk uit en acteert ze nog? Kom het hier te weten.

Kudrow wilde oorspronkelijk dokter worden, net als haar vader. Ze was echter sinds haar kinderjaren bevriend met Jon Lovitz, die in Saturday Night Live beroemd werd. Ze werd lid van The Groundings, een toneelgroep voor improvisatie, en begon daar haar komische carrière. Ze heeft Cynthia Szigeti, haar improvisatieleraar bij The Groundlings, gecrediteerd voor het veranderen van haar perspectief op acteren en noemde haar "het beste wat me op zoveel niveaus is overkomen."

Eerste rollen


Voordat Kudrow haar legendarische rol zou spelen in Friends, speelde ze in een aantal andere series. Zo was haar eerste rol in een aflevering van de sitcom Cheers. Ze deed ook auditie voor Saturday Night Live in 1990, maar de show koos in plaats daarvan voor Julia Sweeney. Voor Friends verscheen ze in ten minste twee pilots die door het netwerk waren geproduceerd: Just Temporary (ook bekend als Temporarily Yours) in 1989, waarin ze Nicole speelde, en Close Encounters (ook bekend als Matchmaker) in 1990, waarin ze een Valley girl speelde.

Kudrow werd gecast als Roz Doyle in Frasier, maar de rol werd opnieuw gecast met Peri Gilpin tijdens de opname van de pilotaflevering. In 2000 legde Kudrow uit dat toen de repetities begonnen: "Ik wist dat het niet werkte. Ik voelde alles wegglijden en ik raakte in paniek, wat de dingen alleen maar erger maakte." Haar eerste terugkerende televisierol was Ursula Buffay, de excentrieke serveerster in de sitcom Mad About You.

Phoebe in Friends


Haar rol als Ursula in Mad About You leidde tot haar rol als Phoebe in Friends en van Phoebe's tweelingzus Ursula, die ook in Friends regelmatig opdook. Phoebe zou de grootste rol zijn in haar carrière en zou haar wereldberoemd maken. Kudrow was de eerste castlid van Friends die een Emmy Award won voor haar hoofdrol als Phoebe in de serie.


Kudrow ontving lovende kritieken voor haar vertolking van Phoebe. Volgens het Guinness Book of World Records (2005) werden Kudrow en mede-sterren Jennifer Aniston en Courteney Cox de best betaalde tv-actrices aller tijden met een salaris van 1 miljoen dollar per aflevering voor het negende en tiende seizoen van Friends. Phoebe is sindsdien uitgeroepen tot een van de beste televisiepersonages aller tijden.

Na Friends


Kudrow speelde Phoebe tot het einde van Friends in 2004. Tijdens haar periode in Friends verscheen ze ook in verschillende komische films zoals Romy and Michele's High School Reunion, Hanging Up, Marci X, Dr. Dolittle 2, Analyze This en de sequel Analyze That, en dramafilms zoals Wonderland en The Opposite of Sex. Ze trad ook op als gast in tal van televisieseries tijdens Friends, waaronder [/i]The Simpsons[/i], Hope and Gloria en King of the Hill, en ze presenteerde Saturday Night Live.


Na Friends bleef Kudrow acteren. Ze speelde de hoofdrol in de HBO-serie The Comeback over een voormalige sitcomster die een comeback probeert te maken. Ze diende ook als mede-bedenker, schrijver en uitvoerend producent. Negen jaar na het originele seizoen, dat uitkwam in 2005, bracht HBO de serie in 2014 terug voor een verkort tweede seizoen. Kudrow ontving twee Emmy-nominaties voor haar werk in The Comeback.

Verdere carrière


Sinds Friends en The Comeback heeft Kudrow gastrollen gehad in meerdere televisieseries zoals Cougar Town, BoJack Horseman, Angie Tribeca, Unbreakable Kimmy Schmidt en Scandal. Ze heeft ook meegespeeld in meerdere komische films zoals Happy Endings, Hotel for Dogs, Easy A, Neighbors en de sequel Neighbors 2: Sorority Rising, Long Shot en Booksmart. Ze verscheen ook in de romantische dramafilm P.S. I Love You en speelde een bijrol in de thrillerfilm The Girl on the Train.


In 2020 speelde Kudrow Hypatia van Alexandrië in een aflevering van The Good Place en speelde ze Maggie Naird in de Netflix-komedieserie Space Force. Ze was ook te zien als Linda in Feel Good en ze herenigde met haar castleden van Friends voor Friends: The Reunion in mei 2021. Tot augustus 2023 was ze ook te horen als Honey in de animatieserie HouseBroken.

Toekomst


Momenteel is ze, samen met Mary McCormack, uitvoerend producent van de spelshow 25 Words or Less. Soms is Kudrow zelf een van de twee beroemdheden die meespelen met een kandidaat in de show.

Bekijk op instagram

Er zijn ook een film en twee series die er aankomen waarin Kudrow te zien zal zijn. Je hebt de horror-komediefilm The Parenting, geregisseerd door Craig Johnson, en de series No Good Deed, die gemaakt is door Liz Feldman en nu in productie is en zal uitkomen op Netflix, en Time Bandits, die gebaseerd is op de gelijknamige film uit 1981 en zal uitkomen op Apple TV+.

Kijken?


Het is nog even wachten tot deze nieuwste film en series met Kudrow uitkomen, maar in afwachting kan je steeds genieten van haar als de legendarische Phoebe in Friends, die te zien is op HBO Max. Ook The Comeback waarin Kudrow te zien was, kan je bekijken HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Mis jij de sitcom Friends?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen