search

Ons nieuws van vrijdag 10 mei 2024

Serie over Nederlandse oorlogsheldin met 'Peaky Blinders'-ster terug op TV
Series / Nieuws

Serie over Nederlandse oorlogsheldin met 'Peaky Blinders'-ster terug op TV

De serie vertelt het bijzondere verhaal van de Nederlandse Miep Gies.

Goed nieuws voor serieliefhebbers die geen Disney+ hebben maar wel graag de goed beoordeelde miniserie A Small Light willen zien: de serie is in de komende weken weer op TV te bewonderen.

A Small Light vertelt het bijzondere verhaal van Miep Gies. De Nederlandse oorlogsheldin hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog acht mensen onderduiken, waaronder Anne Frank.

Bel Powley


Miep Gies wordt glansrijk vertolkt door de Britse actrice Bel Powley, bekend uit onder andere Peaky Blinders. Ook Liev Schreiber speelt in de serie als Otto Frank, de vader van Anne.

Daarnaast verschijnt ook Ian McElhinney in de serie, die vooral bekend is als Ser Barristan the Bold uit Game of Thrones. McElhinney speelt de Nederlander Johannes Kleiman.

Rotten Tomatoes


Op Rotten Tomatoes krijgt de serie een imposante score van 100%. A Small Light ontving daarnaast ook een vracht aan nominaties, vooral voor hoofdrolspeelster Powley.Miep Gies overleed in 2010. Naast dat ze de onderduikers van Het Achterhuis hielp was ze ook verantwoordelijk voor het veiligstellen van het dagboek van Anne Frank. Onder de titel Het Achterhuis werd dat dagboek vervolgens een van de bekendste boeken aller tijden.

National Geographic


Voor de kijkers die de eerste aflevering op Bevrijdingsdag misten zijn er herhalingen doordeweeks. De rest van de afleveringen zijn in de komende weken op de zondagen te zien op National Geographic. De volledige serie van acht episodes is eveneens beschikbaar op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Een van de grootste hits op Disney+ keert snel terug: nieuwe trailer onthuld voor 'The Bear'
Series / Video/clip/featurette

Een van de grootste hits op Disney+ keert snel terug: nieuwe trailer onthuld voor 'The Bear'

Het nieuwste seizoen komt eraan en blijkens de teaser staat alles al helemaal klaar.

De komische dramaserie The Bear ziet een voortzetting van de strijd om het familierestaurant. Het team van The Bear heeft een goede band, maar het moet nog blijken of dit voldoende is om het hoofd boven water te houden

The Bear gaat over het gelijknamige eettentje in Chicago. Carmen “Carmy” Berzatto (Jeremy Allen White) is een chef die na de dood van zijn broer terugkeert om de veredelde broodjeszaak om te vormen tot een chique restaurant. In de Verenigde Staten zal het derde seizoen vanaf 27 juni te zien zijn.

Recht krijgen


Samen met zijn vrienden en collega's Sydney Adamu (Ayo Edebiri), Richard “Richie” Jerimovich (Ebon Moss-Bachrach), Marcus Brooks (Lionel Boyce) en Tina Marrero (Liza Colón-Zayas), geeft Carmy alles.

Na de zelfmoord van zijn broer heeft hij zijn succesvolle loopbaan in restaurants met Michelin-sterren opgezegd in een poging om dingen recht te krijgen. Het nieuwste seizoen zal laten zien hoe het The Bear en zijn medewerkers vergaat.

In de startblokken


In de teaser is Carmy te zien terwijl hij een brandschone en moderne keuken overziet. Hij is duidelijk bezig om te bedenken wat er die dag op het menu gezet wordt, Carmy staat duidelijk in de startblokken.Seizoen 3 gaat in de Verenigde Staten op 27 juni van start. De verwachting is dat het derde seizoen in Nederland op Disney+ te zien zal zijn. Je kunt de eerste twee seizoenen van The Bear streamen op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Wil je meer zien van de ranzige beer Ted? Dan hebben we opvallend nieuws voor je
Series / Nieuws

Wil je meer zien van de ranzige beer Ted? Dan hebben we opvallend nieuws voor je

De prequelserie neemt je terug naar 1993 en de eerste avonturen van de ranzige beer.

De komische films over de pratende teddybeer Ted (MacFarlane) en zijn vriend John (Mark Wahlberg) waren grote successen. De vraag of een serie zonder Wahlberg wel een goed idee was is inmiddels beantwoord.

Deadline bericht dat de serie een tweede seizoen krijgt. Ted was in eerste instantie als miniserie bedoeld, maar gooide hoge ogen bij de kijkers.

Aanzienlijke investering


De serie is de meest succesvolle productie van Paramount, daarnaast stond Ted gedurende twee maanden op de eerste plaats in de Nielsen Lijst. Ondanks dit duurde het even voordat akkoord kwam voor een tweede seizoen.

Er zijn aanzienlijke technische kunststukjes nodig om een pratende teddybeer realistisch neer te zetten. Je praat als bedrijf ook nog eens over een aanzienlijke financiële investering, wat verklaart waarom het besluit meer tijd in beslag nam.

De charme van de serie is goed te begrijpen. Ted heeft maling aan ongeveer alles en strooit ondeugend met zijn platte grappen. De zestienjarige John Bennett (Max Burkholder) is Teds beste vriend. Het tweetal is duidelijk klaar voor een nieuw seizoen vol avonturen en, ongetwijfeld, veel vunzige grappen.Je kunt Ted streamen op SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix in de problemen? Echte stalker uit 'Baby Reindeer' kondigt gerechtelijke stappen aan
Series / Specials

Netflix in de problemen? Echte stalker uit 'Baby Reindeer' kondigt gerechtelijke stappen aan

De Schotse vrouw treedt naar buiten en claimt dat de serie haar leven verpest.

Baby Reindeer is een beklemmende miniserie van de hand van komiek Richard Gadd. Hij speelt hierin een fictieve versie van zichzelf, genaamd Donny, en heeft autobiografische elementen in het verhaal verwerkt.

Gadd is in werkelijkheid gedurende drie jaar lang gestalkt en verwerkte deze ervaring in de serie. De 58-jarige Fiona Harvey is nu voor het voetlicht getreden en heeft aangekondigd juridische stappen te zetten tegen Netflix.

Zwaar overdreven


Volgens Harvey klopt er niets van het hele verhaal maar ondervindt zij wel schade door de manier waarop zij wordt neergezet. In Baby Reindeer komt Donny er achter dat zijn stalker Martha (Jessica Gunnings), voor hij haar ontmoette, vier-en-een-half jaar in de gevangenis heeft gezeten. Harvey ontkent ten stelligste ooit in de gevangenis gezeten te hebben. De Schotse vrouw heeft in Aberdeen rechten gestudeerd en is van plan om zichzelf te vertegenwoordigen. Harvey: "Het is allemaal verzonnen dan wel zwaar overdreven. Er was helemaal geen contactverbod of wat dan ook. Ik heb nog nooit politie aan de deur gehad ".

Nadat Baby Reindeer uitkwam speurden kijkers het internet af om de identiteit van de verzonnen Martha te achterhalen. Uiteindelijk vonden zij een tweet uit 23 september 2014 waarin Gadd werd getagd: "Mijn gordijnen moeten dringend worden opgehangen". Deze opmerking werd in de serie als dubbelzinnige grap gebruikt en was dus een indicatie dat Martha wel eens op Harvey gebaseerd kon zijn. Voor de laatstgenoemde pakte deze onthulling echter slecht uit.

Jachtseizoen geopend


Door Baby Reindeer kan ze naar eigen zeggen geen normaal leven meer leiden. Harvey: "Gadd en Netflix zeggen dat dit een waargebeurd verhaal is en een of andere rare man uit North Carolina bedreigt me nu omdat hij dat gelooft. Je moet wel ongelooflijk dom zijn om zoiets te geloven. Nu is het jachtseizoen op mij geopend en wil ik de kans krijgen om mijn kant van het verhaal te vertellen".Rory Lynch, een advocaat werkzaam bij Gateway Legal, heeft aangegeven dat Harvey wel een kans maakt mocht zij een rechtszaak aanspannen tegen Netflix. Lynch: "Ik ga er gemakshalve van uit dat Clerkenwell Films, de BBC, Netflix en hun juridische team er van uitgingen dat er geen juridische problemen zouden ontstaan. Het gaat per slot van rekening om een dramaserie en je weet als kijker dat het geen documentaire is. Je praat dus over een gedramatiseerd verhaal en geen waargebeurd verhaal, terwijl Netflix het wel als 'waargebeurd' aankondigt. Richard Gadd had wat voorzichtiger kunnen zijn, zowel wat de gebeurtenissen betreft als de identiteit van de mensen waarop de serie gebaseerd is".

Waar te zien?


Baby Reindeer kun je bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Enorm kijkcijferkanon: Videoland boekt een van zijn grootste successen met koningshuisserie 'Máxima'
Series / Nieuws

Enorm kijkcijferkanon: Videoland boekt een van zijn grootste successen met koningshuisserie 'Máxima'

Degene die deze serie besteld heeft kan eens flink in de handen wrijven.

De Nederlandse dramaserie over ons koningshuis is nu echt een regelrechte hit te noemen. Na veel positieve recensies van de critici blijkt Máxima nu ook een waar kijkcijferkanon.

Eerder schreven we al dat de serie, ondanks hier en daar wat ongemakkelijkheden, het bij de pers en publiek uitstekend doet. Maar nu laten cijfers zien dat kijkers, online en offline, massaal hebben afgestemd op Máxima.

Slimme campagne


Nog voor de serie überhaupt uitkwam was het niet uit het nieuws te slaan. De serie werd over de hele wereld verkocht en streamingdienst Videoland bestelde al een tweede seizoen nog voordat het eerste in première moest gaan.

Videoland en RTL4 hebben een handige, crossmediale stunt bedacht: de eerste aflevering werd op RTL4 uitgezonden, waarop de kijkers werden uitgenodigd om de overige afleveringen op Videoland te bekijken. En dat bleek succesvol.

Lineair en uitgesteld succes


Op de eerste aflevering van Máxima stemden maar liefst 708.000 kijkers af, en Videoland meldt dat de serie records verbroken heeft. De streamingdienst heeft geen exacte cijfers uitgebracht maar het heeft hun in ieder geval geen windeieren gelegd.Mede door de crossmediale stunt en het succes van de serie heeft Máxima er voor Videoland voor gezorgd dat het nu de recordhouder is voor meest gestreamde serie op de dag van release. Daarnaast zijn er nog nooit zoveel nieuwe abonnees bijgekomen.

Geromantiseerd verhaal of keiharde realiteit?


Het zesdelige Máxima vertelt het levensverhaal van Koningin Máxima, van haar jonge jaren tot aan de verloving met kroonprins Willem-Alexander. De serie is gebaseerd op de bestseller van Marcia Luyten.De hoofdrollen worden gespeeld door de Argentijnse actrice Delfina Chaves, die de rol van Máxima Zorreguieta speelt, en Martijn Lakemeier als Willem-Alexander. Sebastian Koch speelt de rol van prins Claus en Elsie de Brauw de rol van koningin Beatrix.

Kijk alle afleveringen van Máxima op Videoland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Goed nieuws voor de thrillerhit 'Special Ops: Lioness' met een 7,7 op de IMDb
Series / Nieuws

Goed nieuws voor de thrillerhit 'Special Ops: Lioness' met een 7,7 op de IMDb

De pakkende spionagethriller behoorde tot een van de best bekeken premières van de zender Paramount+.

Special Ops: Lioness wist op op een positieve manier de aandacht te trekken van zowel de pers als het publiek. De serie is van de hand van maker Taylor Sheridan, die eerder gigantisch scoorde met Yellowstone.

Variety bericht dat er een tweede seizoen komt voor de populaire serie. Nicole Kidman, Zoe Saldaña en Morgan Freeman keren alle drie terug in hun rollen, tevens krijgt Freeman een vaste rol.

Bestaand programma


Kidman en Saldaña zullen in het nieuwe seizoen taken van uitvoerend producent op zich nemen. Het tweetal deelt deze met Jill Wagner en Taylor Sheridan zelf.

Het verhaal is fictief, maar Special Ops: Lioness is geïnspireerd op een bestaand militair programma in de Verenigde Staten. Het betreft een training om terroristische organisaties te bestrijden. Saldaña speelt de rol van Joe, die haar beroepsverplichtingen moet combineren met haar privé-leven.

Omgedoopt


Het tweede seizoen van de hitserie zal omgedoopt worden tot Lioness, maar aan de spanning en spectaculaire actie zal niets veranderen. Jeff Grossman, topman bij Paramount+ deed de volgende uitspraak in een verklaring: "We kijken alleen maar uit naar meer suspense en daverende actie in het tweede seizoen. Taylor Sheridan en zijn getalenteerde team weten deze als geen ander op het scherm te brengen".Special Ops: Lioness kun je bekijken op SkyShowtime.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Die mysterieuze Sith Lord in nieuwe 'Star Wars'-serie 'The Acolyte': wie is 't eigenlijk?
Series / Specials

Die mysterieuze Sith Lord in nieuwe 'Star Wars'-serie 'The Acolyte': wie is 't eigenlijk?

'Star Wars'-fans denken dat de mysterieuze Sith Lord in 'The Acolyte' een van deze twee Sith Lords is.

Een handvol shots met een rood lichtzwaard is alles wat de trailer van de nieuwste Star Wars-serie The Acolyte nodig had om een ​​storm van speculatie te veroorzaken. De serie komt pas op 4 juni uit, maar veel fans speculeren al over de mysterieuze figuur die te zien is in de trailer. Ze zijn er niet alleen van overtuigd dat de belangrijkste schurk van The Acolyte een Sith Lord is - ze denken te weten welke.

De Star Wars-fanbase heeft momenteel twee topfavorieten voor de rol van duistere Sith-meesterbrein in The Acolyte. Sommigen zeggen dat Darth Plagueis de voor de hand liggende keuze is, terwijl anderen volhouden dat Darth Tenebrous beter past. Geen van beide personages is een begrip, maar samen zijn ze behoorlijk belangrijk binnen de bredere lore van de franchise. Dus, wie zijn Darth Plagueis en Darth Tenebrous? En is er enig bewijs dat een van hen de Sith Lord in The Acolyte is?

Kandidaat 1: Darth Plagueis


Als de naam Darth Plagueis bekend klinkt, komt dat omdat je het eerder hebt gehoord. Emperor Palpatine - zelf heimelijk de Sith Lord Darth Sidious - vertelt "De Tragedie van Darth Plagueis de Wijze" in Star Wars: Revenge of the Sith uit 2005. Volgens deze Sith-legende was de beheersing van de Dark Side van de Force van Plagueis zo krachtig dat hij de dood kon bedriegen en ook kon voorkomen dat degenen van wie hij hield, stierven. Maar zoals Palpatine opmerkt, ontmoette Plagueis toch zijn einde door toedoen van zijn leerling, geïmpliceerd in Revenge of the Sith (en bevestigd in latere media) om Palpatine zelf te zijn.

Dat is alles wat de Star Wars-films te zeggen hebben over Darth Plagueis. Wat zegt de bredere canon van de franchise? Lucasfilm veegde het grootste deel van de achtergrond van Plagueis uit de officiële continuïteit nadat Disney de studio in 2012 had overgenomen, maar een paar opmerkelijke stukjes informatie overleefden de zuivering. We weten dat hij studeerde onder Darth Tenebrous. We weten ook dat zijn experimenten met onsterfelijkheid en onderzoek hebben bijgedragen aan de wederopstanding van Palpatine in Star Wars: The Rise of Skywalker uit 2019. Als zodanig heeft hij een buitensporige invloed op de franchise voor iemand die nooit op het scherm verschijnt.

Kandidaat 2: Darth Tenebrous


Terwijl Darth Plagueis tenminste wordt genoemd in een Star Wars-film, kan Darth Tenebrous zelfs niet claimen dat hij dit middelmatige niveau van beruchtheid heeft. De Sith Lord - een Bith, net als de leden van de Mos Eisley Cantina - is een relatief obscuur figuur in de post-Disney-canon. Net als Plagueis wordt het grootste deel van de eerder vastgestelde geschiedenis van Darth Tenebrous nu beschouwd als niet-canoniek Star Wars Legends-materiaal. Desalniettemin blijft zijn status als de meester van Plagueis intact, waarmee zijn geloofsbrieven onder de volgelingen van de saga worden bevestigd.


Afgezien daarvan is het cv van Tenebrous behoorlijk dun. De huidige continuïteit stelt hem voor als de waarschijnlijke ontwerper van het favoriete schip van de fans van Sith Lord Darth Maul, de Scimitar, wat best cool is. Een van de legioenen van de herboren Palpatine van de Sith Eternal werd ook naar hem vernoemd. Dit impliceert dat de Darth Tenebrous van de herziene tijdlijn van Star Wars iets behoorlijk belangrijks heeft bereikt. Hopelijk zal Lucasfilm bevestigen wat precies - misschien in The Acolyte?

Darth Plagueis of Darth Tenebrous


Gebaseerd op het bovenstaande, zou Darth Plagueis of Darth Tenebrous naar voren kunnen komen als de Sith Lord-schurk van The Acolyte? De Star Wars-tijdlijn suggereert dat dit mogelijk is. Beide personages dateren van vóór de heerschappij van Palpatine als de Dark Lord of the Sith, die kort voor Star Wars: The Phantom Menace uit 1999 begon.


Gezien The Acolyte zich 130 jaar eerder afspeelt dan The Phantom Menace, waren Plagueis en Tenebrous allebei potentieel aanwezig. Natuurlijk zou dit Plagueis behoorlijk oud maken toen hij stierf, maar het verlengen van levens was wel zijn hele ding.

Legends


Bovendien heeft showrunner Leslye Headland van The Acolyte zich uitgesproken over de invloed van Legends op de serie. Hoewel Plagueis en Tenebrous deel uitmaken van de hoofdcanon - gezien hoeveel van hun achtergrondverhalen behoren tot Legends - is dit waar Headland op aanstuurt? Misschien. Het kan echter net zo goed wishful thinking zijn.


Hoewel we niet duidelijk te zien krijgen wie het rode lichtzwaard in de trailer van The Acolyte hanteert, ziet de hand die het vasthoudt er menselijk uit. Hetzelfde geldt voor de silhouetfiguur die elders in de trailer te zien is. En ook in de nieuwste trailer krijgen we niet veel te zien, behalve een gezicht met een masker op. Dus misschien hebben we te maken met een nieuw gecreëerde slechterik? Of zelfs een Sith-in-opleiding, in de vorm van Amandla Stenberg's Mae?

Kijken?


Een van deze scenario's (en nog veel meer) is waarschijnlijk. Dus ja, Darth Plagueis en Darth Tenebrous zijn beiden levensvatbare antagonisten van The Acolyte, maar geen van beiden is een zekerheid.


Het is nog even afwachten om te zien wie nu echt de mysterieuze Sith Lord is in The Acolyte, want de serie gaat in première op Disney+ op 4 juni.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit is je laatse kans om deze horrorfilm met 90% op Rotten Tomatoes te kijken op Netflix
Series / Specials

Dit is je laatse kans om deze horrorfilm met 90% op Rotten Tomatoes te kijken op Netflix

Populaire films met Anya Taylor-Joy en Robert Pattinson zijn nog maar een paar dagen te zien op Netflix.

Elke week worden er weer een heleboel films of series verwijderd op Netflix. Gelukkig is de lijst van deze week niet zo heel erg lang. Toch hebben we nog twee goede tips voor abonnees om dit weekend voor de laatste keer te kijken.

Er verdwijnen binnenkort weer enkele titels uit het aanbod van Netflix, waaronder The Lighthouse en Emma. Dit is je laatste kans om van deze films te genieten voordat ze verdwijnen.

The LighthouseDe populaire A24 film, The Lighthouse, met een sterrencast waaronder Willem Dafoe en Robert Pattinson wordt helaas binnenkort van Netflix gehaald. De horrorfilm heeft 7 prijzen gewonnen en is voor meer dan 35 prijzen genomineerd.

The Lighthouse volgt Ephraim Winslow/ Thomas Howard en Thomas Wake wanneer zij geïsoleerd zijn op een volledig afgelegen eiland. De twee vuurtorenwachters worden geconfronteerd met hun mentale gezondheid en hun angsten.

Laatste kans: tot en met 14 mei op NetflixEmmaMet een score van 86% op Rotten Tomatoes (op het moment van schrijven) is Emma een goede aanrader. Bovendien heeft de film drie prijzen gewonnen, waaronder een award voor Best Costume Design voor Chicago Film Critics Association.

Het is de 19e eeuw in Engeland, een jonge vrouw, Emma Woodhouse, neemt het op zich om haar vriendin Harriet te koppelen aan Frank. Iedereen adviseert haar hiertegen, maar toch zet ze haar eigen zin door. Vervolgens neemt haar eigen liefdesleven een onverwachte wending.

Laatste kans: tot en met 14 mei op Netflix

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De enorme hit van Ryan Reynolds blijft immens populair: "glans behouden"
Series / Nieuws

De enorme hit van Ryan Reynolds blijft immens populair: "glans behouden"

Seizoen 3 van 'Welcome to Wrexham' verslaat seizoen 1 en 2 op Rotten Tomatoes.

Ben je een echte sportfanaat? Dan heb je vast al weleens van de hitserie Welcome to Wrexham gehoord. Seizoen 1 en 2 waren grote hits, maar hoe wordt seizoen 3 eigenlijk ontvangen?

Welcome to Wrexham volgt de voetbalclub Wrexham A.F.C. die overgenomen wordt door Rob McElhenney en Ryan Reynolds. Seizoen 1 en 2 hebben allebei een score van 91% op Rotten Tomatoes gekregen, maar hoe zit het met seizoen 3?

Rotten Tomatoes


Op het moment van schrijven heeft seizoen 3 van Welcome to Wrexham een perfecte score van 100% op Rotten Tomatoes. Dit maakt seizoen 3 populairder en beter dan allebei de vorige seizoenen.

Volgens criticus Shane Ryan van Paste Magazine blijft de serie "briljant om te kijken. Het opmerkelijke verhaal van wat McElhenney en Reynolds met de club hebben gedaan, blijft zijn glans houden."

Niet meer de underdog


Na de succesvolle seizoenen (zowel op het scherm als op het veld) is Wrexham A.F.C. niet meer "hetzelfde moedige underdog-team". Wel vindt criticus Joel Keller van Decider dat de serie meer focus moet leggen op de connectie tussen fans en het team.Alleen op die manier kan Welcome to Wrexham relevant blijven en zichzelf ervan weerhouden om "slechts een eenvoudige sportdocuserie" te worden.

Disney+


Stream seizoen 3 van de populaire Welcome to Wrexham op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Phoebe uit 'Friends': zo ziet ze er nu uit en dit doet ze allemaal
Series / Specials

Phoebe uit 'Friends': zo ziet ze er nu uit en dit doet ze allemaal

Lisa Kudrow werd internationaal bekend door haar rol als Phoebe Buffay in 'Friends'.

De sitcom Friends was toen het uitkwam van 1994 tot 2004 een grote hit en is nu nog steeds heel populair. De serie die een groep vrienden volgt wordt nu nog steeds heel veel bekeken. Een van die vrienden is Phoebe Buffay, die gespeeld wordt door Lisa Kudrow. Hoe ziet Kudrow er nu eigenlijk uit en acteert ze nog? Kom het hier te weten.

Kudrow wilde oorspronkelijk dokter worden, net als haar vader. Ze was echter sinds haar kinderjaren bevriend met Jon Lovitz, die in Saturday Night Live beroemd werd. Ze werd lid van The Groundings, een toneelgroep voor improvisatie, en begon daar haar komische carrière. Ze heeft Cynthia Szigeti, haar improvisatieleraar bij The Groundlings, gecrediteerd voor het veranderen van haar perspectief op acteren en noemde haar "het beste wat me op zoveel niveaus is overkomen."

Eerste rollen


Voordat Kudrow haar legendarische rol zou spelen in Friends, speelde ze in een aantal andere series. Zo was haar eerste rol in een aflevering van de sitcom Cheers. Ze deed ook auditie voor Saturday Night Live in 1990, maar de show koos in plaats daarvan voor Julia Sweeney. Voor Friends verscheen ze in ten minste twee pilots die door het netwerk waren geproduceerd: Just Temporary (ook bekend als Temporarily Yours) in 1989, waarin ze Nicole speelde, en Close Encounters (ook bekend als Matchmaker) in 1990, waarin ze een Valley girl speelde.

Kudrow werd gecast als Roz Doyle in Frasier, maar de rol werd opnieuw gecast met Peri Gilpin tijdens de opname van de pilotaflevering. In 2000 legde Kudrow uit dat toen de repetities begonnen: "Ik wist dat het niet werkte. Ik voelde alles wegglijden en ik raakte in paniek, wat de dingen alleen maar erger maakte." Haar eerste terugkerende televisierol was Ursula Buffay, de excentrieke serveerster in de sitcom Mad About You.

Phoebe in Friends


Haar rol als Ursula in Mad About You leidde tot haar rol als Phoebe in Friends en van Phoebe's tweelingzus Ursula, die ook in Friends regelmatig opdook. Phoebe zou de grootste rol zijn in haar carrière en zou haar wereldberoemd maken. Kudrow was de eerste castlid van Friends die een Emmy Award won voor haar hoofdrol als Phoebe in de serie.


Kudrow ontving lovende kritieken voor haar vertolking van Phoebe. Volgens het Guinness Book of World Records (2005) werden Kudrow en mede-sterren Jennifer Aniston en Courteney Cox de best betaalde tv-actrices aller tijden met een salaris van 1 miljoen dollar per aflevering voor het negende en tiende seizoen van Friends. Phoebe is sindsdien uitgeroepen tot een van de beste televisiepersonages aller tijden.

Na Friends


Kudrow speelde Phoebe tot het einde van Friends in 2004. Tijdens haar periode in Friends verscheen ze ook in verschillende komische films zoals Romy and Michele's High School Reunion, Hanging Up, Marci X, Dr. Dolittle 2, Analyze This en de sequel Analyze That, en dramafilms zoals Wonderland en The Opposite of Sex. Ze trad ook op als gast in tal van televisieseries tijdens Friends, waaronder [/i]The Simpsons[/i], Hope and Gloria en King of the Hill, en ze presenteerde Saturday Night Live.


Na Friends bleef Kudrow acteren. Ze speelde de hoofdrol in de HBO-serie The Comeback over een voormalige sitcomster die een comeback probeert te maken. Ze diende ook als mede-bedenker, schrijver en uitvoerend producent. Negen jaar na het originele seizoen, dat uitkwam in 2005, bracht HBO de serie in 2014 terug voor een verkort tweede seizoen. Kudrow ontving twee Emmy-nominaties voor haar werk in The Comeback.

Verdere carrière


Sinds Friends en The Comeback heeft Kudrow gastrollen gehad in meerdere televisieseries zoals Cougar Town, BoJack Horseman, Angie Tribeca, Unbreakable Kimmy Schmidt en Scandal. Ze heeft ook meegespeeld in meerdere komische films zoals Happy Endings, Hotel for Dogs, Easy A, Neighbors en de sequel Neighbors 2: Sorority Rising, Long Shot en Booksmart. Ze verscheen ook in de romantische dramafilm P.S. I Love You en speelde een bijrol in de thrillerfilm The Girl on the Train.


In 2020 speelde Kudrow Hypatia van Alexandrië in een aflevering van The Good Place en speelde ze Maggie Naird in de Netflix-komedieserie Space Force. Ze was ook te zien als Linda in Feel Good en ze herenigde met haar castleden van Friends voor Friends: The Reunion in mei 2021. Tot augustus 2023 was ze ook te horen als Honey in de animatieserie HouseBroken.

Toekomst


Momenteel is ze, samen met Mary McCormack, uitvoerend producent van de spelshow 25 Words or Less. Soms is Kudrow zelf een van de twee beroemdheden die meespelen met een kandidaat in de show.

Bekijk op instagram

Er zijn ook een film en twee series die er aankomen waarin Kudrow te zien zal zijn. Je hebt de horror-komediefilm The Parenting, geregisseerd door Craig Johnson, en de series No Good Deed, die gemaakt is door Liz Feldman en nu in productie is en zal uitkomen op Netflix, en Time Bandits, die gebaseerd is op de gelijknamige film uit 1981 en zal uitkomen op Apple TV+.

Kijken?


Het is nog even wachten tot deze nieuwste film en series met Kudrow uitkomen, maar in afwachting kan je steeds genieten van haar als de legendarische Phoebe in Friends, die te zien is op HBO Max. Ook The Comeback waarin Kudrow te zien was, kan je bekijken HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze markante fantasy-serie op Prime heeft de perfecte 100% op Rotten Tomatoes en is de moeite meer dan waard
Series / Specials

Deze markante fantasy-serie op Prime heeft de perfecte 100% op Rotten Tomatoes en is de moeite meer dan waard

De geanimeerde fantasy-serie 'The Legend of Vox Machina' is perfect voor fans van Dungeons & Dragons.

Zin in een goede animatieserie en fan van Dungeons & Dragons? Dan is The Legend of Vox Machina meer dan de moeite waard om te zien. Het bestaat uit 24 afleveringen, verdeeld in twee seizoenen. De afleveringen duren allemaal minder dan een half uur, waardoor je de serie gemakkelijk kan bingen.

The Legend of Vox Machina is gebaseerd op de eerste campagne van de Dungeons & Dragons-webserie Critical Role, een wekelijkse liveshow waarin een groep professionele stemacteurs improviseren, rollenspelen en zich een weg banen door een epische Dungeons & Dragons-campagne.

Stemacteurs


De stemmen in de serie worden vertolkt door Laura Bailey, Taliesin Jaffe, Ashley Johnson, Matthew Mercer, Liam O'Brien, Marisha Ray, Sam Riegel en Travis Willingham, die hun rollen uit de campagne hernemen. Samen vormen ze een groep stemacteurs die allemaal meespelen in Critical Role. Vandaar ook de naam Vox Machina, wat staat voor stemmachine in het Latijn.

The Legend of Vox Machina speelt zich af op Exandria, een fictieve wereld gecreëerd door Mercer in 2012 voor zijn persoonlijke Dungeons & Dragons-campagne, die vervolgens werd gelanceerd als de daadwerkelijke webserie Critical Role in 2015. Het grootste deel van het verhaal vindt plaats op het continent van Tal'Dorei, op locaties zoals de metropool van Emon en de stadstaat van Whitestone.

Verhaal


De eerste twee afleveringen van The Legend of Vox Machina tonen een gloednieuw verhaal over het zevenkoppige team van Vox Machina tijdens hun eerste volwassen missie, die plaatsvindt vóór de eerste rollenspelserie van Critical Role. Dit team bestaat uit tweeling Vex en Vax, Percy, Pike Trickfoot, Keyleth, Scanlan en Grog. Daarnaast heb je ook Trinket, een grizzlybeer die dient als huisdier en metgezel van Vex.


De serie adapteert vervolgens de Briarwood-boog uit de originele webserie, waarin de bemanning van Vox Machina wraak neemt voor de moord op de heersers van de stad Whitestone en de meeste van hun nakomelingen door de heer en dame Briarwood. In het tweede seizoen adapteert de serie ook andere klassieke verhaalbogen van Vox Machina, zoals de Chroma Conclave-boog.

Perfecte score


De eerste tien afleveringen van het eerste seizoen werden gefinancierd via een crowdfundingcampagne. Voordat de serie in première ging, werd het al vernieuwd voor een tweede seizoen en dit gebeurde opnieuw wanneer de serie vernieuwd werd voor een derde seizoen voorafgaand aan de première van het tweede seizoen.


The Legend of Vox Machina kreeg veel lof van zowel de critici als het publiek. Op Rotten Tomatoes heeft de serie zelfs een perfecte score van 100%. Het consensus op de website luidt: "Vloeiend geanimeerd en intelligent geschreven, The Legend of Vox Machina is een verslavende traktatie voor fans van Dungeons & Dragons-stijl RPG's (role playing games)."

Kijken?


Zin om The Legend of Vox Machina te zien? Beide seizoenen van de serie kan je bekijken op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.