search
'Star Wars: Tales of the Empire': computeranimatie is ver gekomen sinds 2008
Recensie

'Star Wars: Tales of the Empire': computeranimatie is ver gekomen sinds 2008

Twee mooie verhalen die de Star Wars-encyclopedie weer iets completer maken.

Regie: Dave Filoni | Cast (stemmen): Diana Lee Inosanto (Morgan Elsbeth), Rya Kihlstedt (Lynn), Jason Isaacs (Grand Inquisitor), Matthew Wood (General Grievous), Lars Mikkelsen (Thrawn), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 13-17 minuten | Jaar: 2024

Dave Filoni, die in 2008 als regisseur van Star Wars: The Clone Wars de aftrap gaf voor de geanimeerde ruimteavonturen van de Skywalkers en consorten, blijft zelf de allergrootste fanboy van dat ver, ver weggelegen sterrenstelsel. Het liefst zou hij elk hoekje en gaatje van het fictieve universum verkennen en van alle personages het achtergrondverhaal uitdiepen. Als schrijver, regisseur en producent bij het Star Wars-kanaal op Disney+ woont hij dus eigenlijk in een snoepwinkel.

Ook al is Filoni nauw betrokken bij de liveaction-series The Mandalorian en Ahsoka, zijn hart ligt bij animatie. Als overkoepelend uitvoerend producent van álle Star Wars-animatieseries dragen deze qua visuele stijl dan ook allemaal duidelijk zijn stempel. De achtergronden en ruimteschepen worden met de jaren steeds realistischer, maar de personages behouden de magere, langgerekte gestalten en wat stijve mimiek.

Dit geldt ook voor Star Wars: Tales of the Empire, een officieus vervolg op Tales of the Jedi uit 2022, waarmee Filoni weer een paar gaatjes kan dichten in de uitdijende mythologie. De titel is erg generiek en zelfs een beetje raar gekozen, want ondanks een gastoptreden van ieders favoriete Sith Lord, speelt het Keizerrijk als zodanig geen grote rol in deze serie. Een van de afleveringen voltrekt zich zelfs ver voor de oprichting ervan.

Tales of the Empire bestaat uit twee verhalen die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben, al zou je ze kunnen zien als twee kanten van dezelfde medaille. De eerste drie afleveringen gaan over Morgan Elsbeth, de Nightsister die instrumenteel is in de terugkeer van Grand Admiral Thrawn. Deze afleveringen geven Morgan een achtergrond en plaatsen bruggetjes tussen haar optredens in de liveaction-series. Voor wie niet bekend is met dit personage zal het wat lastig te volgen zijn en het belang ontbreken, maar voor de doorgewinterde fan is Morgan interessant genoeg om wat beter te leren kennen.

De laatste drie afleveringen vertellen wat er met een van de personages uit de serie The Clone Wars is gebeurd na Order 66, een periode waarin de Inquisitors op de overgebleven Jedi joegen. Deze afleveringen vormen meer een geheel en schetsen een verrassend aangrijpende ontwikkeling voor iemand waarvan je in eerste instantie niet dacht er het naadje van de kous te willen weten. Zo blijkt maar weer dat mooie verhaallijnen in het Star Wars-universum op elk niveau te vinden zijn. Het hoeft niet altijd over een Skywalker te gaan.

De animatie van is van topkwaliteit. De lichtzwaardgevechten zijn heerlijk dynamisch en het is iedere keer weer een traktatie om een schip uit hyperspace te zien schieten. We zijn ver gekomen sinds 2008. Het stemmenwerk is ook uitstekend, met bijdragen van onder andere Diana Lee Innosanto (Morgan) en Matthew Woods (General Grievous), die hun personages ook in de liveaction-versies speelden. Met afleveringen van circa een kwartier is Star Wars: Tales of the Empire een prima avondsnack voor mensen die net als Dave Filoni in een stormtrooperpyjama slapen.

★★★☆☆

Star Wars: Tales of the Empire is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij dit computerspel gespeeld?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen