search
'Ninja Kamui': wil de ware ninja alstublieft opstaan?
Recensie

'Ninja Kamui': wil de ware ninja alstublieft opstaan?

Fijne instapserie voor de beginnende animekijker en genoeg moois voor de doorgewinterde liefhebber.

Regie: Sunghoo Park, Hiroki Itai, Hiro Ôki | Cast (stemmen): Kenjirô Tsuda (Higan), Atsushi Ono (Mike Moriss), Yuki Wakai (Emma), Kazuhiro Yamaji (Yamaji), Yûichi Nakamura (Zai), Yurika Hino (Mari), e.a. | Afleveringen: 12 | Speelduur: 22 minuten | Jaar: 2024

In een dystopische toekomst, waarin internationale conflicten beheerst worden door private ondernemingen, besluit de leiding van de ninjaclan Japan in te ruilen voor Amerika. Enkele ninja's zijn het hier niet mee eens, want hun voornaamste taak zou de bescherming van het moederland moeten zijn. Zij verlaten de clan en duiken onder met valse identiteit, gefaciliteerd door gezichtsveranderende technologie. De clan spoort de verbannen ninja's op om bloedig met ze af te rekenen. Meesterninja Higan, die een rustig bestaan heeft opgebouwd, staat ook op hun lijst.

Ninja Kamui ('een spirituele ninja') buigt zich over de vraag wie nu de echte ninja's – of shinobi, zoals ze ook wel worden genoemd – zijn: de organisatie die zich lijkt te hebben verkocht aan de hoogste bieder of de afvalligen die individueel de levenswijze van de ninja's in stand proberen te houden? De serie kiest de kant van Higan en de andere bannelingen, maar besteedt ook aandacht aan de drijfveren en rechtvaardiging van hun tegenstrevers. Bovendien is niet alles wat het lijkt: in deze wereld is verraad de harde realiteit.

Higan wordt gedreven door wraak en komt op zijn pad van vergelding een aantal kleurrijke personages tegen. Hij wordt geholpen door een duo FBI-agenten die een rijke voorgeschiedenis delen, maar vooral zijn tegenstanders vormen een interessante groep behoorlijk psychopathische individuen. Deze ninja's zijn doorgaans – evenals Higan zelf – geen gecamoufleerde sluipmoordenaars, maar bombastische persoonlijkheden in bontgekleurde, gemechaniseerde outfits, die zich ook in het volle daglicht vertonen.

Dit laatste doet wel enige afbreuk aan de mysterieuze ninjamythologie. Een van de personages verwijt een ander dat deze het verschil tussen een ninja en een samoerai niet weet, maar Ninja Kamui voert dan ook een erg afwijkend soort shinobi ten tonele. Aan de andere kant is dit spanningsveld tussen traditie en verandering – ten goede of ten kwade – een sterk achterliggend thema van de serie en zien de robotachtige pantsers en navenante gevechtstechnieken er zeker cool uit.

De duels tussen de verschillende ninja's zijn uitermate spectaculair. Martial arts worden afgewisseld met vuurgevechten en futuristische krachten; alles goed gedoseerd. Elke ninja heeft een unieke, geheime kracht, maar de gevechten vliegen niet volledig uit de bocht: dit zijn geen superhelden en superschurken. Door de persoonlijke lading die de krijgers meenemen naar de gevechten worden deze nooit een hersenloos bloedbad, al zijn ze wel lekker gewelddadig. Zowel op als buiten het scherm worden ledematen afgerukt en hersens verpulverd.

De animatiestijl combineert handgetekende personages met computergegenereerde achtergronden op een manier waardoor alles een organisch geheel vormt. In sommige animeseries wordt er gebruikgemaakt van contrasterende technieken, maar dat is hier niet het geval. In die zin is Ninja Kamui een zeer toegankelijke vertegenwoordiger van het genre. De serie is oogstrelend zonder dat het overweldigend wordt.

De verhaallijnen en achtergronden van de personages hebben genoeg diepgang om de liefhebber emotioneel betrokken te houden bij al het wapengekletter, maar zijn niet zo overdreven gelaagd als we soms in andere animeseries zien. Ook dat maakt deze serie lekker toegankelijk voor de ongetrainde kijker. Als je voor het eerst een dystopische anime probeert, kun je het slechter treffen.

★★★★☆

Ninja Kamui is te zien bij HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan Ninja Kamui te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen