search
Netflix in de problemen? Echte stalker uit 'Baby Reindeer' kondigt gerechtelijke stappen aan
Series / Specials

Netflix in de problemen? Echte stalker uit 'Baby Reindeer' kondigt gerechtelijke stappen aan

De Schotse vrouw treedt naar buiten en claimt dat de serie haar leven verpest.

Baby Reindeer is een beklemmende miniserie van de hand van komiek Richard Gadd. Hij speelt hierin een fictieve versie van zichzelf, genaamd Donny, en heeft autobiografische elementen in het verhaal verwerkt.

Gadd is in werkelijkheid gedurende drie jaar lang gestalkt en verwerkte deze ervaring in de serie. De 58-jarige Fiona Harvey is nu voor het voetlicht getreden en heeft aangekondigd juridische stappen te zetten tegen Netflix.

Zwaar overdreven


Volgens Harvey klopt er niets van het hele verhaal maar ondervindt zij wel schade door de manier waarop zij wordt neergezet. In Baby Reindeer komt Donny er achter dat zijn stalker Martha (Jessica Gunnings), voor hij haar ontmoette, vier-en-een-half jaar in de gevangenis heeft gezeten. Harvey ontkent ten stelligste ooit in de gevangenis gezeten te hebben. De Schotse vrouw heeft in Aberdeen rechten gestudeerd en is van plan om zichzelf te vertegenwoordigen. Harvey: "Het is allemaal verzonnen dan wel zwaar overdreven. Er was helemaal geen contactverbod of wat dan ook. Ik heb nog nooit politie aan de deur gehad ".

Nadat Baby Reindeer uitkwam speurden kijkers het internet af om de identiteit van de verzonnen Martha te achterhalen. Uiteindelijk vonden zij een tweet uit 23 september 2014 waarin Gadd werd getagd: "Mijn gordijnen moeten dringend worden opgehangen". Deze opmerking werd in de serie als dubbelzinnige grap gebruikt en was dus een indicatie dat Martha wel eens op Harvey gebaseerd kon zijn. Voor de laatstgenoemde pakte deze onthulling echter slecht uit.

Jachtseizoen geopend


Door Baby Reindeer kan ze naar eigen zeggen geen normaal leven meer leiden. Harvey: "Gadd en Netflix zeggen dat dit een waargebeurd verhaal is en een of andere rare man uit North Carolina bedreigt me nu omdat hij dat gelooft. Je moet wel ongelooflijk dom zijn om zoiets te geloven. Nu is het jachtseizoen op mij geopend en wil ik de kans krijgen om mijn kant van het verhaal te vertellen".Rory Lynch, een advocaat werkzaam bij Gateway Legal, heeft aangegeven dat Harvey wel een kans maakt mocht zij een rechtszaak aanspannen tegen Netflix. Lynch: "Ik ga er gemakshalve van uit dat Clerkenwell Films, de BBC, Netflix en hun juridische team er van uitgingen dat er geen juridische problemen zouden ontstaan. Het gaat per slot van rekening om een dramaserie en je weet als kijker dat het geen documentaire is. Je praat dus over een gedramatiseerd verhaal en geen waargebeurd verhaal, terwijl Netflix het wel als 'waargebeurd' aankondigt. Richard Gadd had wat voorzichtiger kunnen zijn, zowel wat de gebeurtenissen betreft als de identiteit van de mensen waarop de serie gebaseerd is".

Waar te zien?


Baby Reindeer kun je bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Moet er geluisterd worden naar deze stalker?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen