search
'X-Men '97': levert alles dat 'X-Men'-fans willen en nog een beetje meer
Recensie

'X-Men '97': levert alles dat 'X-Men'-fans willen en nog een beetje meer

Een nagenoeg perfect update van de tekenfilmserie uit de jaren negentig.

Regie: Chase Conley, Emi Yonemura, Jake Castorena | Cast (stemmen): Cal Dodd (Wolverine), George Buza (Beast), Holly Chou (Jubilee), Jennifer Hale (Jean Grey), Lenore Zann (Rogue), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 30-37 minuten | Jaar: 2024

De X-Men zijn terug met een gloednieuw seizoen voor de tekenfilmserie uit de jaren negentig. X-Men '97 brengt de foute charme van dat decennium perfect over, maar stopt daar niet. Het is een nagenoeg perfecte update van Wolverine en de andere mutanten.

De X-Men bestaan al sinds de jaren zestig in stripvorm, maar qua populariteit bereikten ze hun hoogtepunt in de jaren negentig, met de gelijknamige tekenfilmserie. Die werd ook op Fox Kids uitgezonden in Nederland en bracht een hele reeks aan merchandise met zich mee, van speelgoed tot videogames en nog veel meer.

Dat overtuigde Hollywood ook om in 2000 eindelijk een live-action film uit te brengen, al kon Marvel daar niet meer van genieten omdat ze eerder de filmrechten aan 20th Century Fox hadden verkocht. Disney kocht jaren later Marvel én daarna 20th Century Fox, dus de mutanten zijn weer thuis bij de oorspronkelijke bedenkers. Hoe kun je beter die terugkeer vieren dan met X-Men '97?

Wat de nieuwe en oude animatieserie goed doen, is de focus leggen op de discriminatie van mutanten. Sommige mensen worden geboren met superkrachten, van telekinese tot laserogen. Normale mensen zijn bang voor deze groeiende groep geboren superhelden, dus er dreigt constant een soort burgeroorlog. De mutant Charles Xavier heeft een school voor zijn soortgenoten opgericht, waarin hij de verloren zielen helpt om te gaan met hun krachten. De sterksten van hen vormen een elite-eenheid, de X-Men, die af en toe uitrukt om de vrede in de wereld te herstellen.

Vrede onder die leden is er echter zelden, wat X-Men '97 ook uitstekend overneemt van het origineel. Het foute soapsfeertje van de oude tekenfilm is weer helemaal terug. Wolverine en Cyclops kunnen elkaar nog steeds niet uitstaan, terwijl hun grote liefde Jean ertussenin zit. Ook Gambit en Rogue hebben als vanouds hun liefdesperikelen. Xavier blijft ondertussen een gecompliceerde vriendschap houden met Magneto, een terroristische mutant die in het verleden meerdere keren de mensheid probeerde uit te roeien. Alleen: Xavier is overleden aan het begin van het seizoen, door een aanslag van een mutantenhater.

Tot ieders schok erft Magneto de school en de X-Men, maar misschien nog wel schokkender, hij gaat die uitdaging aan en probeert samen te leven met de mensen. Het is een van de manieren waarop X-Men '97 verrast door meer de diepte in te gaan dan de oude serie. Visueel ziet de Disney+-serie er sowieso stukken beter uit. Marvels eigen animatiestudio heeft expres de jaren negentig animaties proberen na te tekenen en er zit zelfs een donker filter over de beelden om de illusie van ouderwetse celanimatie te geven.

Als de actie eenmaal begint zie je het kwaliteitsverschil in de animatie direct. Elke aflevering heeft minstens één prachtig getekende vechtscène waarin de X-Men zich van hun beste kant laten zien. De creativiteit spat er dan vanaf. De tien afleveringen hebben een overkoepelend mysterie zoals tegenwoordig de standaard is voor series. Wel zijn er nog een paar avonturen die in een half uur worden gepropt en die behoren ook tot de zwakste. X-Men '97 heeft haast want er zijn veel personages en verhaallijnen om te volgen. Gelukkig is dat helemaal niet erg. Alle personages komen geweldig uit de verf en er is ook meer ruimte voor diepgang.

Wolverine blijkt een zachtere kant te hebben, Cyclops is niet langer de eeuwige goedzak en vooral vrouwelijke personages zoals Storm, Jubilee en Jean krijgen aanzienlijk meer te doen dan in de jaren negentig, waarin ze toch wat vaker dan de mannen gered moesten worden. Ondanks dat het precies op de kinderserie van vroeger lijkt, groeit de serie alsnog mee met het publiek. Er zijn een paar verrassend duistere en gewelddadige scènes; al blijft het binnen de perken van de gemiddelde Marvel-film.

Zo is X-Men '97 alles dat de fans willen en nog een beetje meer, door de superieure animatie en de meer diepgaande karakterisering van de hoofdpersonages. Later dit jaar verschijnt Deadpool & Wolverine in de bioscoop, waarna Marvel de mutanten gestaag in hun overkoepelende Cinematic Universe willen introduceren. Als deze animatieserie het begin van de X-Men hun terugkeer is, dan komen er weer mooie Marvel-tijden aan.

★★★★★

X-Men '97 is te zien bij Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om X-Men 97 te gaan kijken?

 • Ja (of al gezien)

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen