search
Deze dringende vragen zullen nooit door 'Westworld' worden beantwoord
Series / Specials

Deze dringende vragen zullen nooit door 'Westworld' worden beantwoord

Welke verhaalonderdelen zouden we te zien krijgen in een eventueel slotseizoen?

Recent gaf maker Jonathan Nolan aan positief te zijn over een slotseizoen van Westworld. Nolan en zijn co-maker Lisa Joy hadden de serie vanaf het begin volledig gepland, maar de scifi-western werd gecanceld wegens dalende kijkcijfers.

Momenteel bestaan er geen concrete plannen om Westworld af te ronden, desondanks is het de moeite waard om te zien welke vragen nog openstaan. Het lot van Dolores/Charlotte (Evan Rachel Wood) en de Man in Black (Jimmi Simpson/Ed Harris) staat centraal. Daarnaast moet de oorlog tussen de mensen en de robots, die 'hosts' genoemd worden, beëindigd worden.

Van host tot leider


Aan het einde van het vierde seizoen zagen we dat Dolores de Sublime binnenging en van plan was om zelf een game te ontwerpen. Haar keuze was om Westworld opnieuw op te starten, maar deze keer met hosts die een heldhaftig karakter hebben. Zo kan ze een relatie beginnen met Teddy (James Marsden) of Clementine (Angela Sarafyan) begeleiden. Deze hosts hebben automatisch meer empathie en zijn in principe in staat om de wereld te redden.

De wending in Dolores' verhaallijn is een opvallende, aangezien zij van host is geëvolueerd tot leider van Westworld. Joy zei hierover destijds tegen The Wrap: "Hoe vaak zie je 'het dametje in nood' veranderen in een leider? Ze heeft ontzettend veel meegemaakt als host, voor de mensen was ze een ding waar ze hun fantasieën op konden uitleven. Ze heeft zoveel programmeringen gehad dat ze het nodige heeft meegekregen over de menselijke aard". Dit stelt haar bij uitstek in staat om een Westworld te ontwerpen dat meer in lijn is met de wens van dokter Robert Ford (Anthony Hopkins), die wilde dat mensen en hosts zouden samenleven.

Trauma verwerken


De afloop van Williams verhaal is eveneens een belangrijk element. In het vierde seizoen was de Man in Black, zoals hij ook wel genoemd werd, teruggebracht als host. Er werd echter geen aandacht besteed aan zijn trauma over de dood van zijn dochter Emily (Katja Herbers). Aan T3 onthulde Joy destijds dat het slotseizoen aandacht zou besteden aan William. Eén mogelijkheid is dat Dolores een nieuwe versie van William ontwikkelt en hem helpt om zijn trauma te verwerken. Een dergelijke wending geeft de verbitterde host de mogelijkheid om te worden wat hij altijd al wilde zijn: een redder.Aan het einde van het vierde seizoen is de wereld één grote chaos geworden. Het grootste deel van de mensheid is uitgeroeid, er is echter een lichtpuntje. Er zijn hosts die de kant van de mensheid gekozen hebben, zoals Caleb (Aaron Paul). Een alliantie tussen mensen en hosts laat zien dat beiden in vrede samen kunnen leven, waarbij Dolores Caleb een nieuw lichaam geeft. Rehoboam zou in dit geval de gemeenschappelijke vijand zijn tegen wie de strijd gevoerd moet worden. Op deze manier wordt het verhaal afgerond op dezelfde locatie waar het begon, het themapark Westworld.

Waar te bekijken?


Westworld is momenteel niet in Nederland te streamen, maar de serie is wel verkrijgbaar op dvd bij onder andere bol.com.

Let op!! Onderstaand bronartikel bevat mogelijke spoilers!!
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Zou je deze vragen beantwoord willen zien in een vijfde seizoen van Westworld?

 • Ja, heel graag

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee / Niet gezien

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen