search
Hoe is het nu met de goed gekrulde 'Elaine Benes' uit de hitserie 'Seinfeld'?
Series / Specials

Hoe is het nu met de goed gekrulde 'Elaine Benes' uit de hitserie 'Seinfeld'?

Julia Louis-Dreyfus is vooral bekend door haar rol in 'Seinfeld', maar daarnaast speelde ze in tal van andere films en hitseries.

Julia Louis-Dreyfus is vooral bekend geworden dankzij haar rol als Elaine Benes in de serie Seinfeld. Ze speelde naast Jerry Seinfeld, Jason Alexander en Michael Richards een van de vier hoofdrollen in deze serie. Sindsdien is Louis-Dreyfus een van de grootste performers in de televisiegeschiedenis geworden.

Louis-Dreyfus brak door in de comedywereld als performer bij het Practical Theatre Company in Chicago. Dit leidde ertoe dat ze werd gecast in de sketchshow Saturday Night Live. Ze was lid van de cast van SNL van 1982 tot 1985, destijds het jongste vrouwelijke castlid in de geschiedenis van het programma.

Seinfeld


Haar doorbraak kwam in 1990 in Seinfeld, dat een van de meest kritisch en commercieel succesvolle sitcoms werd. Ze speelde de rol van Elaine Benes gedurende negen seizoenen en verscheen in alle afleveringen behalve drie. Een van de afleveringen waarin ze niet verscheen, was de pilotaflevering The Seinfeld Chronicles, omdat haar personage oorspronkelijk niet bedoeld was om deel uit te maken van de serie.

Pas na de eerste aflevering vonden de NBC-executives dat de serie te veel gericht was op mannen en eisten ze dat de makers Larry David en Seinfeld een vrouw aan de cast toevoegden. Voor haar rol als Elaine Benes in Seinfeld werd Louis-Dreyfus zeven keer op rij genomineerd voor een Emmy Award en won deze in 1996.

Na Seinfeld


Na Seinfeld, deed Louis-Dreyfus het wat rustiger aan, maar speelde ze nog steeds in een aantal series. Zo maakte ze verschillende speciale gastoptredens in Curb Your Enthusiasm en speelde ze de hoofdrol in de sitcom Watching Ellie, gemaakt door haar man Brad Hall.Louis-Dreyfus had ook interesse in de rol van Susan Mayer in Desperate Housewives, de rol die uiteindelijk naar Teri Hatcher ging. In plaats daarvan kreeg Louis-Dreyfus een terugkerende gastrol als Maggie Lizer, de bedrieglijke aanklager en liefdesinteresse van Michael Bluth in Arrested Development van 2004 tot 2005.

The New Adventures of Old Christine en Veep


Haar volgende grote rol kwam er in 2006 wanneer ze de hoofdrol van Christine Campbell speelde in The New Adventures of Old Christine. De serie en het concept werden gecreëerd door Kari Lizer, schrijver en producer van Will & Grace, en vertelde het verhaal van Christine Campbell, een alleenstaande moeder die erin slaagt om een fantastische relatie te behouden met haar ex-man terwijl ze een vrouwenfitnesscentrum runt. The New Adventures of Old Christine liep tot 2010 toen het geannuleerd werd na vijf seizoenen.Louis-Dreyfus bleef niet lang zonder rol, want begin 2011 werd aangekondigd dat ze de hoofdrol zou spelen van U.S. Vice President Selina Meyer in de serie Veep. Deze komedieserie liep van 2012 tot 2019 gedurende zeven seizoenen. Veep was een groot succes en Louis-Dreyfus ontving talloze prijzen voor haar rol als Selina Meyer, waaronder zes Emmy Awards en drie SAG Awards.

Een van meest bekroonde actrice


In haar carrière heeft Louis-Dreyfus veel prijzen gewonnen. Zo heeft ze 11 Primetime Emmy Awards ontvangen (acht voor acteren en drie voor produceren), 9 SAG Awards en één Golden Globe Award. Ze kreeg een ster op de Hollywood Walk of Fame in 2010 en werd in 2014 opgenomen in de Television Academy Hall of Fame.

Bekijk op instagram


Haar lijst met onderscheidingen maakt haar een van de meest bekroonde actrices in de Amerikaanse televisiegeschiedenis en ze heeft meer Primetime Emmy Awards en meer SAG Awards ontvangen dan welke andere performer dan ook.

Films


Naast haar optredens in tal van series, heeft Louis-Dreyfus ook in tal van flms gespeeld. Zo had ze een bijrol in Hannah and Her Sisters (1986), National Lampoon's Christmas Vacation (1989), Deconstructing Harry (1997) en You People (2023), en hoofdrollen in Enough Said (2013), Downhill (2020) en You Hurt My Feelings (2023). Haar stemwerk omvat A Bug's Life (1998), Planes (2013) en Onward (2020).Sinds 2021 speelt ze Valentina Allegra de Fontaine in het Marvel Cinematic Universe, een rol die ze speelde in The Falcon and the Winter Soldier, Black Widow (waar ze verschijnt in de post credit-scène) en Black Panther: Wakanda Forever. Ze zal deze rol hernemen in Thunderbolts die gepland staat voor 2025.

Kijken?


Thunderbolts is voorlopig het enige project dat gepland staat waarin Louis-Dreyfus zal spelen. Haar voorlopig laatste project is de film Tuesday, die in augustus 2023 in première ging op het Telluride Filmfestival in de VS en die onlangs uitkwam in de Amerikaanse bioscoop.

Bekijk op instagram


Wil je Louis-Dreyfus zien in Seinfeld? Je kan de serie bekijken op Netflix. Haar andere grote hitserie Veep kan je bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Julia Louis-Dreyfus zou in veel meer films en series moeten spelen

 • Eens

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Oneens

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen