search
'House of the Dragon': Draken, veroveringen en de dodelijke magie van Valyria
Series / Specials

'House of the Dragon': Draken, veroveringen en de dodelijke magie van Valyria

De Vrijplaats Valyria beschikte over een ongeëvenaarde magie die het rijk duizenden jaren voorspoed en macht bezorgde.

Het eerste artikel beschreef de Targaryens als Valyrische drakenrijders, afkomstig uit een rijk dat zich kenmerkte door rijkdom en expansie. In de Vrijplaats Valyria was magie een belangrijk onderdeel van de cultuur. Magie was belangrijk bij het temmen van draken en de Valyrische creaties. Het rijk bestond duizenden jaren, totdat het abrupt eindigde. De hoofdstad Valyria werd in één dag weggevaagd door een natuurramp, wat de complete ineenstorting van de Vrijplaats tot gevolg had.

Het rijk begon met de stad Valyria, op het Valyrische Schiereiland, en breidde zich uit over Essos. De stad was tegen een vulkaanketen aangebouwd, die de bewoners de Veertien Vlammen noemden. Volgens de overlevering werden nestende draken in de vulkaangrotten aangetroffen en de bewoners gebruikten magie om deze dieren te temmen. De Valyriërs leunden voornamelijk op vuurmagie en bloedmagie, wat hun macht en voorspoed enorm maakte. Valyria had de meest capabele magiërs in de wereld. De combinatie van brute kracht in de vorm van draken, ongetemde ambitie en krachtige magie betekende ook dat de regerende families een sterke competitie met elkaar voerden. Dit maakt de Targaryens, door de overgang naar een omgeving zonder magie, naast een machtige ook tot een kwetsbare familie.

Toppunt


De veertig families van drakenrijders hadden de touwtjes stevig in handen. Valyria gebruikte draken als dodelijk wapen in hun oorlogen en verzekerde zichzelf van voldoende slaven in de jaren van expansie. Valyria was een slavenmaatschappij en wie de pech had meegenomen te worden, moest onder onmenselijke omstandigheden in de mijnen werken. Onder de Veertien Vlammen was er veel koper, tin, ijzer, goud en zilver te delven, wat werd gebruikt als betaalmiddel en voor het smeden van gebruiksvoorwerpen en wapens.

Op het toppunt van haar macht had Valyria ongeveer duizend draken: de dieren speelden ook een rol bij de constructie van gebouwen, het wegennetwerk dat door Essos liep en het beroemde Valyrische staal. De enorme hitte van drakenvuur maakte het mogelijk om steen te 'fuseren'. Hierdoor zijn wegen aangelegd die uit één doorlopend blok bestaan en duizenden jaren later nog steeds een goed netwerk vormen. Kasteel Drakensteen, aan de kust van Westeros, is een voorbeeld van een 'gefuseerd' gebouw, dat volledig uit één steen lijkt te bestaan. Valyrisch staal was donker van kleur: het was onbreekbaar, vuurbestendig en was na jarenlang gebruik nog net zo scherp als in het begin. Om deze reden was dit staal ongelooflijk gewild: in Game of Thrones hebben vrijwel alle adellijke families families een famliezwaard van Valyrisch staal.

Afstamming


De drakenrijders beweerden dat ze afstamden van draken en stelden zichzelf voor als goddelijk, maar er was weinig goddelijks aan het temmen van draken. Draken hebben vanuit hun aard een connectie met magie. De aanwezigheid van draken versterkt deze krachten, daarnaast zijn het dieren met een sterke wil. Ze accepteren niet iedereen als rijder en zelfs wanneer dit wel gebeurde was dit geen garantie voor gehoorzaamheid. In Valyria deden drakenrijders veel moeite om hun band met draken te bestendigen. Zo sluiten de maesters niet uit dat de Valyriërs genetische experimenten hebben uitgevoerd. Er zou wederzijds weefsel zijn geïmplementeerd tussen mens en draak, als een soort genetische afstemming. Ook praktiseerden de drakenrijders incest, aangezien men geloofde dat dit de bloedlijn zuiver hielden. Dit laatste is echter nogal eigenaardig wanneer je bedenkt dat de andere edelen eventuele genetische aanleg net zo goed hadden. Een mogelijke verklaring voor de incestueuze huwelijken is de onderling wedijver, waardoor men de macht en de rijkdom letterlijk binnen de familie wilde houden.Magie was een significant onderdeel van de Valyrische cultuur en er werd voornamelijk bloedmagie en vuurmagie gebruikt. Deze kunde speelde een belangrijke rol in het hechtingsproces tussen de draak en de rijder. Het is waarschijnlijk dat Valyria's succes met draken voor een groot deel samenhing met het toepassen van magie. De bloedmagiërs werkten veel in de anogrion ('bloedtoren'), in het centrum van de hoofdstad. De bloedoffers in magische rituelen gaven extra kracht aan bezweringen, om zo een goede hechting te garanderen. De connectie tussen de drakenrijders en deze magische dieren werd dus in sterke mate ondersteund door deze praktijken. Sommige drakenrijders praktiseerden zelf bloedmagie, waardoor een overlap bestond tussen deze twee groepen.

Vuur en bloed


De vuurmagiërs waren belangrijk bij het stabiliseren van de Veertien Vlammen. Door de expansie van Valyria werd er steeds meer en steeds dieper in de mijnen gegraven. De vuurbezweringen hielden de vulkanen stabiel en zorgden ervoor dat er geen uitbarstingen kwamen. De straten van de hoofdstad hadden speciale geulen waar lava doorheen stroomde, waardoor de vuurmagiërs hun magisch werk konden verrichten. Verder werd bij de constructie van wegen en gebouwen drakenvuur gebruikt, waarbij magie de steen vormgaf en vervolgens fuseerde en uithardde. Ook hier hadden magiërs een dikke vinger in de pap door ervoor te zorgen dat de muren onverwoestbaar werden, net zoals dit bij het smeden van Valyrisch staal het geval was. Vuur en bloed vormden de kern van de Vrijstaat en haar macht over draken. Anderzijds deed de sterke aanwezigheid van draken in de wereld de kracht van magie oplaaien.Het is nooit helemaal duidelijk geworden wat het einde van Valyria heeft veroorzaakt. Eén mogelijkheid is dat de competitie aan de top op een bepaald moment het magische evenwicht verstoorde waardoor de vulkanen gelijktijdig uitbarstten. Met het verdwijnen van de Vrijplaats gingen ook de beste magiërs in de wereld verloren. De vijf Targaryen-draken waren alles wat over was van deze machtige dieren en hierdoor werd de magische kracht in de wereld ook een stuk kleiner. De Targaryens komen uit een cirkel waar een magisch netwerk gericht was op het voortbestaan van draken. Door de komst naar Westeros viel dit weg. Op Drakensteen leidden ze ongeveer honderd jaar een stabiel en redelijk onopvallend bestaan. Het kasteel was tegen een vulkaan gebouwd net zoals de stad Valyria destijds. Er was dus genoeg benodigde hitte om twee nieuwe eieren uit te laten komen. De Targaryens waren echter volledig aangewezen op hun vaardigheden, wat hun positie kwetsbaarder maakte.

Het derde deel in deze vierdelige reeks gaat over de voorspellende droom van Aegon de Veroveraar, het enorme belang dat hieraan werd toegekend en de invloed op de Targaryen-lijn.

Waar te zien?


House of the Dragon is te bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Vind jij dat er genoeg draken te zien zijn in House of the Dragon?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen