search
'House of the Dragon': Machtswellust en bloedige excessen van de drakenrijders van Valyria
Series / Specials

'House of the Dragon': Machtswellust en bloedige excessen van de drakenrijders van Valyria

De Targaryens migreren van Valyria naar Westeros en worden de laatste drakenrijders na Valyria's ondergang.

Dit is het eerste artikel in een vierdelige serie over de achtergrond van de Targaryens. House of the Dragon toont de koninklijke Targaryen-familie op het toppunt van hun macht, voordat ze in een onderlinge strijd verwikkeld raken. De Targaryens zijn uniek. Ze zijn letterlijk de laatste drakenrijders van Valyria, het machtige rijk in Essos dat ten onder ging. Ook laat de geschiedenis zien dat de band met Huis Velaryon meerdere generaties teruggaat, wat culturele en politieke redenen heeft.

Het verhaal van de Targaryens begon met de drakenrijder Aenar Targaryen, afkomstig uit een oude Valyrische familie. Hij verkocht zijn bezittingen en met zijn gezin, bestaande uit meerdere echtgenotes, kinderen en vijf draken, emigreerde hij naar Westeros. Dit was twaalf jaar voor de Doem van Valyria. Ongeveer een eeuw later begint zijn afstammeling Aegon aan de verovering van Westeros. House of the Dragon speelt zich ongeveer tweehonderd jaar na Aenars komst af.

Ondergang Valyria


Aenars dochter Daenys had een apocalyptische droom over de vernietiging van de Vrijplaats Valyria. Onder hoon van overige Valyrische adel nam hij de droom serieus. De Targaryens vestigden zich op het eiland Drakensteen (Dragonstone) en woonden in het kasteel met dezelfde naam. Dit kasteel was eeuwen eerder door Valyria gebouwd als westelijke militaire basis.

De Vrijplaats Valyria was een geavanceerd rijk, dat op een gegeven moment het gehele Valyrische Schiereiland omvatte. Het werd geregeerd door veertig adellijke families. Deze families waren drakenrijders, die onder andere magie gebruikten om hun draken te beheersen. Het is echter niet zo dat alle edele families in Valyria automatisch drakenrijders waren. Daarnaast betekende een hoge maatschappelijke klasse ook niet automatisch een positie als bestuurder. Met de Doem ging een deel van de kennis over Valyria verloren, dus het is niet helemaal duidelijk hoe de verhoudingen precies lagen.

Natuurramp


De hoofdstad droeg dezelfde naam en het rijk was voor een belangrijk deel afhankelijk van slavenarbeid. De slaven waren nodig voor het delven van koper, tin, ijzer, goud en andere metalen in de mijnen onder de vulkaanketen van Valyria, ook wel de Veertien Vlammen genaamd. Valyria was om die reden genoodzaakt tot veroveren, aangezien het rijk een constante aanvoer van arbeidskrachten nodig had. De oorzaak van de Doem is niet bekend en de maesters hebben verschillende speculaties over de natuurramp. De vulkaanketen kwam collectief tot een uitbarsting en de vlammen reikten tot de hemel. De aarde scheurde uiteen als gevolg van aardbevingen en kokend water kwam omhoog uit de diepte van de korsten. Waar ooit land was, was nu de Dampende Zee (Smoking Sea) met een aantal eilanden.De ondergang van Valyria maakte de Targaryens tot de laatste drakenrijders, wat potentieel tot enorme macht inhield. Aenars familie is uitzonderlijk door hun band met draken, aangezien de Targaryens niet de enigen waren met wortels in de Vrijplaats. Huis Velaryon en Huis Celtigar waren ook uit Valyria afkomstig. Deze families kwamen destijds echter zonder draken naar Westeros. De Velaryons hadden zich ruim voor de Targaryens op het continent gevestigd. Zij woonden op het naburige eiland Driftmark, ten westen van Drakensteen. Dit eiland vormde destijds een belangrijke westelijke handelspost voor Valyria.

Handel


De Doem van Valyria maakte de Targaryens ironisch genoeg in een klap uniek, terwijl ze in Valyria geen prominente positie hadden. De draken werden echter niet ingezet voor verovering, maar om handel te ondersteunen. De nazaten van Aenar woonden ongeveer honderd jaar in Westeros zonder dat ze een machtsgreep deden. Van de oorspronkelijke vijf draken stierven er vier een natuurlijke dood op Drakensteen. Balerion was de enige overgebleven draak die uit Valyria was meegekomen en hij werd uiteindelijk koning Viserys' (Paddy Considine) draak. Aan het begin van House of the Dragon leeft Balerion niet meer en we zien de gigantische schedel van het dier in de troonzaal. In Game of Thrones is de schedel naar de kelders verplaatst.

Bekijk op instagram


Aenars familie vormde een goede relatie met Huis Velaryon. Huis Celtingar, van het eiland Klauwoog (Claw Isle), ten noorden van Drakensteen, was de andere familie met wie de Targaryens samenwerkten. Er is sprake van een strategische ligging ten opzichte van de Zwartwaterbaai (Blackwater Bay) door de smalle doorgang genaamd de Geul (The Gullet). De Targaryens en de Velaryons deden zaken met de passerende schepen, waarbij de Velaryons het overwicht hadden op zee en de Targaryens met hun draken in de lucht. In de eerste aflevering van het tweede seizoen wordt Rhaenyra (Emma D'Arcy) geïnformeerd dat de Geul geblokkeerd is, wat de toevoer naar Koningslanding (King's Landing), waar de tegenstander zit, zo goed als onmogelijk maakt.

Bondgenootschap


Het bondgenootschap tussen de Targaryens en de Velaryons gaat dus ongeveer tweehonderd jaar terug. Beide families bewoonden westelijke posten van Valyria en deelden ook een oorsprong in Valyria. Het karakteristieke zilverwitte haar van Corlys (Steve Touissaint) toont de connectie van zijn familie met de Vrijplaats, maar de draken zijn het gevolg van de band met de Targaryens.Het huwelijk tussen Rhaenys Targaryen (Eve Best) en Corlys was zeker niet de eerste officiële verbintenis tussen deze twee families. Zo was veel eerder Valaena Velaryon de moeder van Aegon de Veroveraar. Op haar beurt had Valaena weer een moeder die een Targaryen was, dus de bloedbanden waren diep met elkaar vervlochten. Toen Aegon de Veroveraar uiteindelijk zijn draken inzette om koning van Westeros te worden, waren de Velaryons zijn trouwe vazallen.

Cultuur van de drakenrijders


In Valyria waren incestueuze huwelijken gebruikelijk aangezien men geloofde dat je op die manier je bloedlijn zuiver zou houden. De steun van Huis Velaryon aan Rhaenyra in House of the Dragon berust dus op meer dan machtsmotieven. Er is ook sprake van een gedeelde cultuur en een gedeelde persoonlijke geschiedenis. Dit illustreert dat de Targaryens sinds hun komst naar Westeros tevens trouw bleven aan de cultuur van de drakenrijders van Valyria.

Het tweede deel gaat dieper in op Valyria, de rol die draken speelden en de magie die gepraktiseerd werd. House of the Dragon is te bekijken op HBO Max.

De afbeelding in de link is afkomstig van Wikipedia.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Al gestart met 'House of the Dragon' seizoen 2?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen