search
Waarom zit Huis Lannister als enige in 'Game of Thrones' zonder familiezwaard?

Waarom zit Huis Lannister als enige in 'Game of Thrones' zonder familiezwaard?

De Lannisters hadden hun zaakjes altijd goed voor elkaar, maar waar was hun familiezwaard?

Valeria Milić
In 'Een lied van ijs en vuur' veroverde Aegon I Targaryen, ook wel bekend als Aegon de Veroveraar, zes van de zeven koninkrijken van Westeros. Dorne werd niet veroverd maar trad later uit vrije wil toe. De adellijke families die onder de IJzeren Troon vallen, stammen dus af van de vroegere koningen.

In Game of Thrones is echter te zien dat de Lannisters geen Valyriaans familiezwaard hebben. Huis Lannister is hun familiezwaard destijds kwijtgeraakt. Tywin (Charles Dance) smeedt uiteindelijk Ned Starks (Sean Bean) zwaard om zodat zijn familie weer een zwaard heeft.

Gesmeed uit IJs


In de eerste aflevering van seizoen 4 wordt Ned Starks Valyriaanse zwaard IJs (Ice) omgesmeed. IJs was zo groot dat er twee zwaarden uit gesmeed werden.

Tywin (Charles Dance) geeft er een aan zijn zoon Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) en een aan zijn kleinzoon Joffrey (Jack Gleeson). Joffrey noemt zijn zwaard Weduwenwee (Widow's Wail), Jaime geeft uiteindelijk zijn zwaard aan Brienne (Gwendoline Christie). Zij noemt het Eedhouder (Oathkeeper).

Expeditie naar Valyria


Vrij vroeg in hun geschiedenis is Huis Lannister hun familiezwaard Felgebrul (Brightroar) kwijtgeraakt. Dit gebeurde nog voor de komst van de Targaryens. Koning Tommen II ging op expeditie naar het verwoeste Valyria en nam Felgebrul mee.Hij was ervan overtuigd was dat daar de nodige schatten te vinden waren. Tommen II verdween echter en er werd nooit meer iets van hem vernomen. In het tijdperk van Game of Thrones deed Tywin Lannister meerdere pogingen om een familiezwaard over te kopen van een van de andere Westeros-families, maar zonder succes.

Omweg


Uiteindelijk wist Tywin de hand te leggen op het familiezwaard van de Starks. Doordat Brienne het gebruikte om Sansa (Sophie Turner) te beschermen, kwam het in zekere zin weer bij de Starks terecht. Game of Thrones kun je zien op HBO Max.
Aanbevolen artikelen