search
'Clipped': gedramatiseerd basketbalschandaal met Ed O'Neill als groteske teameigenaar
Recensie

'Clipped': gedramatiseerd basketbalschandaal met Ed O'Neill als groteske teameigenaar

Het schandaal dat tien jaar geleden de Amerikaanse basketbalwereld opschudde legt een groter probleem bloot.

Regie: Kevin Bray, Franscesca Gregorini, Michael Blieden | Cast: Cleopatra Coleman (V. Stiviano), Laurence Fishburne (Doc Rivers), Jacki Weaver (Shelly Sterling), Ed O'Neill (Donald Sterling), Kelly AuCoin (Andy Roeser), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 45-50 minuten | Jaar: 2024

De Los Angeles Clippers verkeren al zo lang in de schaduw van de Los Angeles Lakers dat ze vooral bekendstaan als 'het andere basketbalteam uit L.A.', maar in 2014 haalden de Clippers eindelijk eens het nieuws met iets anders dan ondermaatse sportprestaties. Het was echter geen positief verhaal: in uitgelekte opnamen was te horen hoe eigenaar Donald Sterling racistische uitspraken deed. Dit schandaal werd eerder al verkend in de podcast The Sterling Affairs, die nu is verfilmd als de serie Clipped met Ed O'Neill in de rol van Sterling.

Cleopatra Coleman speelt zijn naar aandacht hongerende assistente en soort-van maîtresse V. Stiviano. Wanneer deze jonge vrouw zich door Sterling geschoffeerd voelt, besluit ze hem terug te pakken door een opname te lekken van zijn problematische uitspraken. Coleman geeft haar personage haast kinderlijke kwaliteiten; als een peuter met een woedeaanval stampt Stiviano door het verhaal, op zoek naar dé manier om de meeste aandacht op zich te vestigen. Zich verschuilend achter haar veel te grote zonneklep en rolschaatsend langs de fotografen in haar voortuin doet ze constant auditie voor haar eigen realityprogramma.

Zonder helden kan het moeilijk zijn om mee te leven met de personages, maar toch wordt iedereen menselijk gehouden. Stiviano is weliswaar een irritante wannabe-influencer, maar ook iemand die middenin haar publiciteitsstunt twee jongens adopteert voor wie ze al tijden als pleegouder fungeert. Sterling is een groteske man en een racist, maar kampt ook met allerlei gezondheidsproblemen, waardoor hij de grip op zijn leven lijkt te verliezen. Coach Doc Rivers wordt neergezet als het enige personage aan wie enige heldhaftigheid kan worden toegekend, maar ook hij raakt verstrikt in het politieke web van professioneel basketbal.

Sterling vertegenwoordigt een groter probleem binnen de NBA. De Amerikaanse basketbalcompetitie blijkt een oligarchie van witte miljardairs die aan het hoofd staan van organisaties met overwegend zwarte werknemers. Een zwaar onderwerp om te behandelen in zes afleveringen, maar doordat Clipped vrij snel door het verhaal gaat bieden de middelste afleveringen ruimte voor overpeinzingen over institutioneel racisme. Echter, de gesprekken van Rivers met collega's en spelers, de discussies tussen spelers en de belerende tirades van V.'s beste vriendin zorgen helaas niet altijd voor interessante televisie en zijn ook niet per se nodig om het punt duidelijk te maken.

Hoewel Clipped halverwege vertraagt en daarmee mogelijk sommige kijkers zal verliezen, is het geheel zeker de moeite van het kijken waard dankzij de vele interessante personages en het boeiende waargebeurde verhaal. Het is een verhaal waarvan we zouden willen dat het over de top en ongeloofwaardig was, maar in werkelijkheid helaas zeer realistisch is.Clipped is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Clipped te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen