search
'Four Lives': sober drama bezorgt de kijker een steen in de maag
Recensie

'Four Lives': sober drama bezorgt de kijker een steen in de maag

Hoe het falen van de politie leidde tot nóg meer leed voor de nabestaanden van de Barking-moorden.

Regie: David Blair | Cast: Sheridan Smith (Sarah Sak), Stephen Merchant (Stephen Port), Memet Ali Alabora (Sami Sak), Samuel Barnett (Ryan Edwards), Michael Jibson (Paul Slaymaker), Rufus Jones (John Pape), e.a. | Afleveringen: 3 | Speelduur: 56-58 minuten | Jaar: 2022

Bijna twee weken nadat de jonge Anthony dood is aangetroffen, heeft zijn familie het stoffelijk overschot nog niet mogen zien en verstrekt de politie slechts mondjesmaat informatie. Nadat er sectie op het lichaam is verricht neemt de politie eindelijk telefonisch contact op en vraagt aan Anthony's in het duister tastende moeder: "Zullen we de verwijderde lichaamsdelen weer terugplaatsen of maar weggooien?"

De op waarheid gebaseerde serie Four Lives vangt genadeloos de ongevoeligheid, onkunde en wellicht zelfs onwil van het politiekorps van Barking omtrent een reeks moorden. De moordenaar, wiens identiteit voor de kijker van meet af aan duidelijk is, slaat de lucht uit de longen van de nabestaanden, maar het amateuristische politieonderzoek en de belabberde zorg voor de rouwenden geven nog een flinke trap na. Op elk moment had de politie doeltreffend kunnen ingrijpen in deze tragedie, maar bureaucratie, gebrekkige communicatie, laks speurwerk en mogelijk homofobie stonden een gelukkiger afloop in de weg.

Stephen Port is een seriemoordenaar die 'twinks' (witte, jong uitziende mannen) naar zijn appartement lokte, een overdosis drugs gaf en verkrachtte, om vervolgens de levenloze lichamen van zijn slachtoffers binnen een straal van slechts een paar honderd meter te dumpen. Dit alles speelde zich af in een kort tijdsbestek, maar de politie wist de punten niet te verbinden. Four Lives schildert met fijne streken wat voor man deze moordenaar is, maar focust vooral op de wanhoop, de onmacht en het rouwproces van de nabestaanden. Niet iedere persoon of relatie is bestand tegen zulk leed.

Volgens het titelscherm is Four Lives gebaseerd op gedegen onderzoek, interviews en gepubliceerde verslagen. Regisseur David Blair heeft zich duidelijk veel moeite getroost om dit huiveringwekkende verhaal met respect voor de slachtoffers en nabestaanden te reconstrueren. Het handelen van de personages is niet te zeer aangedikt voor dramatisch effect, ook dat van de moordenaar en de falende politieagenten niet, en het tempo van de scènes is bedachtzaam: vaak blijft de camera net wat langer hangen dan in series die plotpunt op plotpunt stapelen. Four Lives maakt de pijn en spanning voelbaar zonder hijgerig effectbejag of schokkende openbaringen.

Stephen Merchant, voornamelijk bekend als acteur en schrijver van komische producties (The Office, Jojo Rabbit), speelt zijn moreel ontspoorde naamgenoot op ingetogen wijze. Verkrachter en moordenaar Stephen Port is een man met een apart uiterlijk en een merkwaardige manier van doen in het dagelijks leven, maar Merchant maakt er geen karikatuur van. Dit is geen meestercrimineel die de agenten steeds op meesterlijke wijze aftroeft, maar slechts een niet al te snuggere wellusteling. Des te wranger is het dat het politieapparaat, door welke oorzaken dan ook, niet bij machte was hem bijtijds in de kraag te vatten.

De rollen van de slachtoffers, nabestaanden en andere betrokkenen worden op dezelfde sobere wijze neergezet. Met name de dynamiek tussen de echtelieden gespeeld door Sheridan Smith en Memet Ali Alabora maakt duidelijk hoe het verlies van een dierbare door een geweldsdelict pas kan worden verwerkt wanneer de gebeurtenissen de juiste plek krijgen. Natuurlijk zijn er af en toe grote emoties, maar de kracht van Four Lives zit hem in de kleine momenten van ongeloof, onmacht en onzekerheid over wat nu te doen. Stephen Port verwoestte veel meer dan vier levens.Four Lives is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Four Lives te kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen