search
Deze acteur uit 'Prison Break' kent iedereen, maar niemand weet zijn naam
Series / Specials

Deze acteur uit 'Prison Break' kent iedereen, maar niemand weet zijn naam

William Fichtner speelde in 'Prison Break' de rol van Alexander Mahone.

Vooral Dominic Purcell en Wentworth Miller kennen mensen van de serie Prison Break als de hoofdpersonages Lincoln Burrows en Michael Scofield. Maar heel wat andere acteurs speelden ook mee in de serie. Zo had je William Fichtner die de rol speelde van Alexander Mahone vanaf het tweede seizoen. Hoe gaat het nu eigenlijk met hem?

Fichtner ken je misschien niet bij naam, maar wanneer je hem ziet, zal je hem waarschijnlijk herkennen. De Amerikaanse acteur heeft in zijn carrière in tal van films en series gespeeld, waaronder dus Prison Break, en dat bijna altijd in een kleinere rol.

Vooral bijrollen


Fichtner begon zijn acteercarrière in 1987 met de rol van Rod Landry in de serie As the World Turns. Hij heeft ook in de films Contact, Heat, Armageddon, Go, Equilibrium, Black Hawk Down, The Perfect Storm, The Longest Yard, Crash, Ultraviolet en Drive Angry gespeeld.

Hij speelt vooral bijrollen. Een van zijn weinige hoofdrollen is in Passion of Mind, waarin hij ook samen met Demi Moore en Stellan Skarsgård speelt. Zijn rol in Crash (2004) leverde hem een SAG Award op. In 2004 had hij ook een gastrol als rechter Christopher Mulready in de The West Wing-aflevering The Supremes.

Invasion en Prison Break


Fichtner sprak de stem in van Ken Rosenberg in de videospellen Grand Theft Auto: Vice City en Grand Theft Auto: San Andreas. Hij sprak ook de stem in van Master Sergeant Sandman in de videogame Call of Duty: Modern Warfare 3. Tussen 2005 en 2006 speelde hij in de scifi-serie Invasion als sheriff Tom Underlay. Voor deze rol werd hij genomineerd voor de Saturn Award voor Beste Acteur op Televisie.Na de annulering van Invasion speelde Fichtner de meedogenloze FBI-agent Alexander Mahone in drie seizoenen van Prison Break (2006-2009). Mahone werd geïntroduceerd in de eerste aflevering van het tweede seizoen als een speciale agent van de FBI, gespecialiseerd in het opsporen van ontsnapte gevangenen gedurende 14 jaar.

Andere series


Tijdens de periode dat Fichtner in Prison Break speelde, was hij ook te zien in een aantal films. Zo speelde hij de corrupte manager van de Gotham National Bank in The Dark Knight. Na Prison Break, had Fichtner een terugkerende rol als tv-producer Phil Yagoda in de serie Entourage.Fichtner speelde daarna van 2013 tot 2014 een van de grotere rollen in Crossing Lines om dan een kleine rol te spelen in Empire. Vanaf 2016 verscheen Fichtner in de sitcom Mom, waarin hij de rol van Adam Janikowski speelde. Hij speelde deze rol tot het einde van de serie in 2021.

Films en hoofdrol


Naast deze series, speelde Fichtner in die periode ook in tal van films. Zo was hij te zien in The Lone Ranger, Elysium, Teenage Mutant Ninja Turtles, Independence Day: Resurgence, 12 Strong en Cold Brook (die hij ook geregisseerd en mede-geschreven heeft).In 2023 was hij te zien in de film Hypnotic en speelde hij een van zijn weinige hoofdrollen in de serie The Company You Keep. Fichtner speelde in deze serie de rol van Leo Nicoletti, een staalwerker die oplichter is geworden en worstelt met vroege geheugenverlies.

Toekomst


Fichtner is nu nog steeds aan het acteren en heeft een aantal projecten op de planning. Zo zal hij verschijnen in de film That's Amore! naast John Travolta en Katherine Heigl, zal hij te horen zijn in de documentaire The Gettysburg Address en zal hij te zien zijn in de films The Sound, St. Sebastian en Cutman, die allemaal in postproductie zijn en gepland staan voor later dit jaar en 2025.Wil je Fichtner zien in Prison Break? Je kan de serie bekijken op Disney+. De serie Mom kan je ook bekijken en dat op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Wist jij gelijk dat de acteur William Fichtner heet?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen