Blu-ray recensie: 'Penoza IV'

Blu-ray recensie: Penoza IV

Goede uitgave van een spannende polderthriller.

Jim Pedd, 13 januari 2016 om 17:15

Bedenkers: Diederik van Rooijen, Pieter Bart Korthuis | Cast: Monic Hendrickx (Carmen van Walraven-de Rue), Sigrid ten Napel (Natalie van Walraven), Stijn Taverne (Boris van Walraven), Niels Gomperts (Lucien van Walraven), Olga Zuiderhoek (Fiep Homoet) | Jaren: 2010 - heden | Productie: KRO/NCRV
Penoza blijft een hitserie in handen van de Publieke Omroep. De show begon in 2010 als een moderne misdaadserie die zich in het hedendaagse Nederland afspeelt. Sindsdien zijn er elk jaar nieuwe seizoenen uitgezonden en waren de reacties altijd positief. Nu is het vierde seizoen van de serie op Blu-ray uitgebracht, nadat het van september tot en met november 2015 uitgezonden werd.

Het derde seizoen van de populaire Nederlandse misdaadserie Penoza kreeg een schokkende finale toen Carmen van Walraven werd neergeschoten. Aan het begin van deze vierde reeks zien we dat Carmen de aanslag ternauwernood heeft overleefd. Ze is ontwaakt na lang in coma te hebben gelegen en begint langzaam weer een beetje op te knappen. Daarbij heeft ze wel regelmatig last van black-outs. Intussen probeert zoon Boris erachter te komen wie er op zijn moeder heeft geschoten. Zodra Carmen voldoende is hersteld, wordt ze overgebracht naar de gevangenis om daar achter de tralies haar proces af te wachten. Ze beseft dat de kans klein is dat ze ooit weer op vrije voeten komt. Maar op een dag komt officier Justine de Heer op bezoek met een verrassend aanbod: Carmen kan haar vrijheid herwinnen door te infiltreren in het levensgevaarlijke Mexicaanse kartel….

De kijkcijfers zijn goed. Het eerste seizoen, dat acht afleveringen telde, trok gemiddeld 621.000 kijkers. Het tweede groeide al naar 840.000 kijkers, het derde naar 948.000 en het vierde seizoen trok gemiddeld de meeste kijkers. Toen stemden er gemiddeld maar liefst 980.000 mensen af op de publieke omroep.Blu-ray: Penoza IV | Duur: 460 minuten | Release: december 2015 | Video: 1080p, 16:9 | Audio: Nederlands, dts-hd ma 5.1 | Discs: 1x Blu-ray | EAN: 8-717344-756846 | Met dank aan: Just entertainment

De Blu-ray wordt aangeleverd in een reguliere keepcase, met daar een gewoon hoesje omheen. Dat hoesje had van ons niet gehoeven: het heeft exact hetzelfde ontwerp als de keepcase. Daarmee voegt het, afgezien van een iets luxer gevoel, weinig toe. Gelukkig ziet het geheel er wel mooi uit. We zien helder dat dit het volgende hoofdstuk in de saga is en krijgen een blik op alle hoofdpersonen.

De beelden zijn verder erg sfeervol en haarscherp. De kleuren zijn soms wat donker, maar dat is een duidelijk bewuste keuze. De lijnen zijn erg scherp en details komen ook helder tot hun recht. Verder zijn de geluiden ook goed: er is een goed onderscheid tussen dialoog en achtergrondgeluiden. Daarmee is dit een genot om naar te kijken.

Toekomst
Er komt een vijfde seizoen van Penoza. De KRO/NCRV-serie is erg populair, dus vreemd is die beslissing niet. Waarschijnlijk keren de vaste hoofdrolspelers terug.

Lees meer over: Bluray, dvd, review, recensie, penoza, diederik van rooijen, Pieter bart korthuis, monic hendrickx, Sigrid ten napel, stijn tavern, niels gomperts, olga zuiderhoek

Informatie over de serie: Penoza

Populair nieuws