search

Ons nieuws van maandag 2 mei 2016

Serie op Blu-Ray: Trapped
Series / Blu-ray Review

Serie op Blu-Ray: Trapped

De IJslandse hit-serie van Everest-regisseur Baltasar Kormákur.

Bedenker: Baltasar Kormákur | Cast: Ólafur Darri Ólafsson (Andri Olafsson), Ilmur Kristjánsdóttir (Hinrika), Ingvar Eggert Sigurðsson (ísgeir), Ní­na Dögg Filippusdóttir (Agnes Eirí­ksdóttir), Þorsteinn Gunnarsson (Eirí­kur Davidsson), Hanna Marí­a Karlsdóttir (Þórhildur), e.a. | Uitzending serie: 2015 - heden | Tv-zenders: RÚV

Dat zelfs in IJsland goede series worden gemaakt, bewijst Ófærð, buiten IJsland vooral bekend onder de titel Trapped. De man verantwoordelijk voor het succes is Baltasar Kormákur, de bekendere Hollywood-regisseur van films als 2 Guns en Everest. De filmmaker kreeg maar liefst €6,5 miljoen om de serie te maken.

De duurste IJslandse serie ooit werd een groot succes. De eerste beelden werden uitgezonden tijdens Toronto International Film Festival in 2015 en later dat jaar verscheen de serie op de IJslandse serie RÚV. Vervolgens werd Trapped verkocht aan vele buitenlandse partijen, zoals de BBC en The Weinstein Company. Onlangs verscheen de serie op Blu-ray.

Synopsis
Kort nadat een ferry de haven van het IJslandse dorpje Seydisfjördur binnenvaart, spoelt een verminkt lijk aan. Politie-inspecteur Andri vermoedt dat de dader aan boord is en probeert halsstarrig alle passagiers aan boord te houden. Wanneer diezelfde dag een hevige sneeuwstorm aan land komt, is de situatie niet langer houdbaar. Niemand kan het dorp nog in of uit "“ ook de moordenaar niet. Alle inwoners worden opeens verdachten, maar ze zijn ook allen in gevaar.Serie: Trapped - Seizoen 1 | Aantal discs 3 x Blu-Ray | Afleveringen: 10 x ca. 55 minuten | Beeld: 1080i 16 x 9 | Geluid: IJslands DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands | Extra's: geen | EAN: 5407003480146 | Release: april 2016 | Met dank aan: Lumière Crime Series

De drie Blu-Ray schijven van deze uitgave van het tweede seizoen van Trapped zitten vastgeklikt in een dikke Blu-ray keepkase. In de hoes staat geen extra informatie over de afzonderlijke afleveringen. Alleen op de discs is na te gaan welke episodes op welke schijf staan.

De kwaliteit van het beeld is prachtig. De kleuren zijn zeer vol en levendig, maar behouden de natuurlijke kracht. Ook de donkere beelden zijn netjes met een mooie zwartweergave en een goed behoud van details. Ruis is niet of amper aanwezig en hiermee is het beeld echt voortreffelijk. Het geluid komt via een DTS-HD track die zich vooral focust op dialoog, al zijn er ook (subtiele) geluidseffecten waarneembaar en er is muzikale ondersteuning van Golden Globe-winnaar Jóhann Jóhannsson. Mooie Blu-ray uitgave op dit punt.

Bonusmateriaal
Er is opnieuw geen bonusmateriaal terug te vinden op deze Lumière Crime Series-uitgave. Wel is er een trailer te bekijken van andere Crime Series. Via het hoofdmenu's wordt duidelijk dat op de eerste schijf vier afleveringen staan. De overige zes afleveringen staan evenredig verdeeld over de tweede en derde disc.

Tweede seizoen nog niet (officieel) bevestigd
Ondanks dat op de hoes Seizoen 1 staat vermeld, lijkt het er niet op dat een tweede seizoen al in de maak is. Het is zelfs nog onduidelijk of deze er ook gaat komen. Hoofdrolspeler Ólafur Darri Ólafsson liet al wel doorschemeren dat hij er zin in heeft. Gezien het (huidige) succes zal er vast over gesproken worden.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recap 'Game of Thrones': Home
Recensie

Recap 'Game of Thrones': Home

Eindelijk een antwoord op de vraag: leeft Jon Snow nog?

Vandaag gaf HBO in Game of Thrones een antwoord op de vraag waar we als kijker een heel jaar over hebben mogen debatteren. Zou Jon Snow echt dood zijn? Niemand die het zeker wist, want zelfs de lezers van de boeken hadden nog geen antwoord. De aflevering Home draaide echter om veel meer dan alleen het antwoord op deze vraag.

Home was echt een aflevering waarin mensen precies daar kwamen: thuis. Centraal stond de terugkeer van Bran bijvoorbeeld, die zich door een visioen even thuis voelde. En wat te denken van Theon, die besloot om weer naar zijn thuis te gaan, en de verloren gewaande broer die ook thuiskwam. Kortom: er is genoeg te bespreken.

Lees hier onze recap van aflevering 1, The Red Woman

TERUGKEER VAN BRAN STARK
Na een compleet seizoen van afwezigheid, ging deze aflevering van start met een ouder geworden Bran. Tegelijk is de Three-Eyed Raven compleet van uiterlijk veranderd en zien we nu acteur Max von Sydow in de rol. Bran blijkt het afgelopen jaar geleerd te hebben om het verleden te beleven. We ontmoeten een jonge variant van zijn vader Ned en oom Benjen (die in het eerste seizoen Jon nog rekruteerde voor de Night's Watch en spoorloos verdween).

Ook leren we Lyanna Stark kennen, de zus van Ned en vermoedelijk de moeder van Jon. Dat is echter een antwoord voor de volgende aflevering, want in de promo daarvoor zagen we dat de Tower of Joy hier een grote rol in gaat spelen. Afgezien van de visioenen leren we dat Meera twijfelt over haar plek bij Bran. Een van de Children of the Forest overtuigt haar weer terug naar binnen te gaan.

TOMMEN HET WATJE
Koning Tommen is er nooit de man naar geweest om een sterke mening te hebben. Als er iemand wel sterk is, is het Ser Robert Strong wel, want die slaat een van de burgers van King's Landing die Cersei belachelijk maakt zonder pardon de schedel in. Tommen is vooral bang voor zijn moeder en wil niet dat ze nog meer vernederd wordt. Om die reden mag zij niet naar haar opgebaarde dochter komen kijken, die in de Sept of Baelor ligt. Tommens oom Jaime is er wel, die draagt zijn immer volgzame zoon op naar zijn moeder te gaan. Net daarvoor arriveert de High Sparrow, die meteen met de dood bedreigt wordt. Maar de Sparrow is net als altijd nergens bang voor: "alleen kunnen we niets, maar samen kunnen we een rijk ten val brengen," zegt hij. Het zou dan ook zomaar kunnen dat zij uiteindelijk de Lannisters ten val brengen in King's Landing. Of daar in elk geval een handje in gaan hebben.

DE DOODGEWAANDE BROER
Iemand anders die ten val gebracht wordt, nogal letterlijk, is Balon Greyjoy. Na een heftige discussie met zijn dochter (en beoogd troonopvolger) Yara, loopt hij naar buiten, om zijn doodgewaande broer Euron te zien. Die is teruggekeerd van zijn verre reizen en duwt zijn broer zonder pardon van de hangbrug af. De ochtend daarna wordt het lichaam van Balon al aan de zee teruggegeven en horen we dat er snel een troonopvolger komt. Of Yara dat wordt is maar de vraag, want Euron zal zo zijn eigen plannen hebben.

EEN BROERTJE VOOR RAMSAY
Euron is niet de enige die iemand verraadt deze aflevering. Ook Ramsay kan er wat van. We wisten natuurlijk al dat de (voormalige) bastaardzoon van Roose Bolton er niet blij mee was dat stiefmoeder Walda zwanger was. Tijdens een beraad met een van de Karstarks komt de Maester van Winterfell binnen met heuglijk nieuws: Walda is bevallen van een jongetje. Ramsay kijkt vooral heel boos en zijn pa doet zijn best hem te troosten. "Je zult voor mij altijd de eerstgeborene zijn," zegt hij. Maar na het dreigement de vorige aflevering, toen Roose nog zei dat Ramsay zijn recht als opvolger zou verliezen als hij Sansa niet zou vinden, zijn die woorden niet genoeg voor Ramsay. Hij steekt zijn vader namelijk een mes in de borst, waarmee die meteen dood gaat. Zijn stiefmoeder Walda en de baby staat een minder snelle dood te wachten. Zij worden levend verscheurd door de valse honden van Ramsay.

TYRION EN DE DRAKEN
Iemand die ook bijna verscheurd werd deze aflevering is Tyrion. Hij vindt het tijd om de opgesloten draken Rhaegal en Viserion hun ketenen af te doen. Tyrion heeft gelukkig alle kennis van de boeken en weet dat draken niet goed gedijen in gevangenschap. Als Missandei bevestigt dat de draken haar herkenden, weet Tyrion genoeg. Hij zoekt de twee gevangen beesten op om ze de ketenen af te doen. Zijn plannetje slaagt, want Rhaegal en Viserion staan hem netjes toe hen te verlossen, maar niet zonder wat vlammen te laten zien.

HET MEISJE ZONDER NAAM
We brengen maar kort tijd door met Arya. Die vecht weer even met het gemene meisje, maar als die weg is brengt Jaqen haar een bezoekje. Hij belooft haar dat als ze zegt hoe ze heet, ze weer kan zien, weer onder een dak mag slapen en weer gewoon kan leven. Maar Arya houdt vol en zegt dat ze niemand is. Jaqen gelooft haar weer, maar of Arya echt niet meer Arya is? Wij geloven het niet zo.

SPLITSENDE WEGEN
Vorige aflevering merkten we nog op dat er een momentje van tederheid was tussen Sansa en Theon. De twee knuffelden elkaar zowaar en dat was mooi om te zien. Maar aan al het mooie komt een einde in deze serie en dus gaan de twee uit elkaar. Sansa gaat naar de Muur, op zoek naar halfbroer Jon omdat ze daar veilig denkt te zijn voor Ramsay. Theon durft echter niet mee te gaan en zegt dat hij terug naar huis gaat. Zonder overigens te specificeren waar dat huis nou eigenlijk is.

DE MAN DIE TERUGKEERDE
Dan het antwoord op die ene vraag. In Castle Black dreigt Alliser Thorne met geweld, maar precies op het moment dat hij de deuren van de kamer waar Jons lichaam ligt open laat slaan, komen de Wildlings aan. Het is Wun Wun die de poort van Castle Black zonder moeite open slaat en een boogschutter van het leven berooft door hem tegen de muur te slaan. Waarop de mannen van de Watch hun zwaarden neerleggen.

Het is daarna aan Melisandre om na enige peptalk van Davos te proberen Jon tot leven te wekken. Ze voert het ritueel zonder al teveel bezieling uit, en het werkt ook niet. Als iedereen de ruimte verlaten heeft (op wolf Ghost na) zien we Jon ineens wakker worden en hard hijgen….

LOSSE GEDACHTEN
"¢ Het lijkt erop dat we dit seizoen nog een antwoord krijgen: hoe verloor Hodor zijn spraakvermogen? Hij blijkt Wylis geheten te hebben en kon als staljongen gewoon praten.

"¢ Varys kan de vele grappen over het zijn van een eunuch wel hebben. Mooi is dat Greyworm absoluut niet glimlacht om Tyrions grapje.

"¢ Waar gaat Theon heen? Het vermoeden wordt gewekt dat hij naar de Iron Islands terug gaat, want daar komt hij immers oorspronkelijk vandaan. Maar zijn echte thuis was in Winterfell bij de Starks, waar hij opgroeide. Ik gok erop dat hij het cadeau is dat Ramsay komende aflevering krijgt.

"¢ Mooi die nadruk op hoe bang de soldaten van Tommen waren voor Ser Robert Strong. Hij ziet er ook niet lief uit met die rottende huid en rode ogen.

"¢ We hadden al R'hllor, de zeven goden, de many-faced god en nu is ook de drowned god terug in het spel. Euron zegt de incarnatie van de drowned god te zijn…

"¢ Vermoedelijk mag Ramsay nog wel een tijdje zijn smerige spelletjes spelen in Winterfell. Ik gok erop dat hij uiteindelijk in de strijd tegen de Wildlings om het leven komt. Wat denken jullie?
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Nieuwe setfoto 'Iron Fist'
Series / Foto's

Nieuwe setfoto 'Iron Fist'

Finn Jones geeft invulling aan Danny Rand.

De vierde Defender gaat waarschijnlijk volgend jaar zijn debuut maken op Netflix. In Marvel Entertainments Iron Fist zal namelijk Finn Jones invulling geven aan het personage Danny Rand a.k.a. Iron Fist. Hieronder een nieuwe afbeelding van Rand die duidelijk de nodige Martial Arts technieken kent.

In Iron Fist, die volgt na Luke Cage (september 2016), maken we kennis met Rand. Hij is de zoon van Wendell Rand, een rijke ondernemer uit New York. Na het overlijden van zijn vader wordt Danny getraind tot een dodelijke martial arts beoefenaar. Na enkele jaren besluit hij terug te keren naar New York waar hij zijn geboorterecht opeist. Rand Enterprises wordt al jaren gerund door Joy (Jessica Stroup) en Ward Meachum (Tom Pelphrey). Zij krijgen het gevoel dat hun werk in gevaar komt.

Samen met Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage en mogelijk The Punisher vormt Iron Fist het team The Defenders. In de geplande miniserie The Defenders nemen zij het gezamenlijk op tegen de misdaad in Hell's Kitchen.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Première datums Killjoys en Dark Matter bekend
Series / Nieuws

Première datums Killjoys en Dark Matter bekend

De zomer wordt zomaar nog spannender...!

Geoffrey Ketels
Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.

Heb je nog geen vakantie gepland en wil je de première van het tweede seizoen van de Syfy series Dark Matter en Killjoys niet missen? In dat geval hou je begin juli maar beter vrij. Beide series zullen namelijk op vrijdag 1 juli hun tweede seizoen aanvatten.

In het tweede seizoen van Killjoys volgen we opnieuw Dutch, Johnny en D'avin. Deze keer probeert de groep om de geheimen van Khylen te ontrafelen. Of ze hier in zullen slagen kom je dus te weten vanaf 1 juli!

Eén uur na de première van het tweede seizoen van Killjoys begint ook Dark Matter aan een gloednieuw avontuur. Dark Matter is een Canadese fictie serie die is gebaseerd op de gelijknamige comics. Dark Matter vertelt het verhaal van een groep van zes mensen die plots ontwaken op een ruimteschip en er geen idee van hebben hoe ze daar zijn beland. Er zit voor de groep dan ook niets anders op dan elkaar aan te spreken met de nummers één tot zes. In het tweede seizoen van de serie ontdekt de groep meer over hun identiteit en wordt duidelijk dat ze verwikkeld zijn geraakt in een galactisch complot!

Ga jij het tweede seizoen van Killjoys of Dark Matter volgen en naar welke van beide kijk jij het meeste uit?

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Promo 'Game of Thrones'-aflevering Oathbreaker
Series / Video/clip/featurette

Promo 'Game of Thrones'-aflevering Oathbreaker

We leren veel over de toekomst van bepaalde personages.Gisteren was op HBO de tweede aflevering van het zesde seizoen van Game of Thrones te zien. Direct daarna was een promo te zien voor de derde aflevering: Oathbreaker. Waar de titel precies naar verwijst is nog niet helder, maar bovenstaande promo geeft in elk geval wel een mooie indruk van de aflevering.

De 53ste aflevering van de serie in totaal laat zien hoe Daenerys (Emilia Clarke) iets over haar toekomst leert. Bran ziet meer van het verleden. Tommen confronteert de High Sparrow (Jonathan Pryce). Arya (Maisie Williams) traint om Niemand te zijn. Varys (Conleth Hill) vindt een antwoord. Ramsay krijgt iets cadeau.

Het script van de aflevering is geschreven door David Benioff & D. B. Weiss en geregisseerd door Dan Sackheim. Oathbreaker is op 8 mei te zien in de VS, een dag later in Nederland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
John Krasinski speelt 'Jack Ryan'
Series / Nieuws

John Krasinski speelt 'Jack Ryan'

Hij volgt de acteurs Ben Affleck, Chris Pine, Harrison Ford en Alec Baldwin op.

Amazon kondigde vorig jaar aan een serie te maken gebaseerd op de Jack Ryan franchise van schrijver Tom Clancy. Deadline meldt nu dat John Krasinski, een van de hoofdrolspelers van komedieserie The Office gecast is als Jack Ryan. De serie toont het personage in zijn hoogtijdagen als CIA-agent en moet een nieuwe blik werpen op de boeken en films.

Uitvoerend producent van de serie is Graham Roland, samen met Carlton Cuse en Lindsey Springer. Zij werken namens het bedrijf Carlton Cuse Productions aan de serie en doen dat samen met Platinum Dunes. Van dat productiehuis werken Michael Bay, Brad Fuller en Andrew Form aan de show. Van de filmfranchise is het Mace Neufeld die aan de serie meewerkt.

Jack Ryan beleefde in 1984 zijn debuut in het boek The Hunt for Red October. Het personage verscheen in de daaropvolgende jaren in talloze boeken van Clancy en in vijf films, waarbij acteurs als Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck en Chris Pine de rol speelden.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.