search
Blu-ray recensie: 'War & Peace'
Series / Blu-ray Review

Blu-ray recensie: 'War & Peace'

Een mooie uitgave, zowel qua uiterlijk als video & audio.

Cast: Paul Dano (Pierre Bezukhov), James Norton (Andrei Bolkonsky), Lily James (Natasha Rostova), Adrian Edmondson (Count Ilya Rostov), Aisling Loftus (Sonya Rostova) e.a. | Jaar: 2016 | Zender: BBC

Een zesdelige bewerking van het wereldberoemde meesterwerk Oorlog en Vrede van schrijver Tolstoj. De show werd gemaakt door de BBC en in december 2014 opgenomen. De uitzendingen begonnen een jaar later, in januari 2016.

Het is 1805 in het Rusland van de tsaren. De jonge Pierre, Natasha en Andrei behoren tot de welgestelde elite van Sint-Petersburg. Ondanks hun bevoorrechte positie branden ze van de ambitie om hun leven echt betekenis te geven. De zachtmoedige maar ook onhandige Pierre, de onwettige zoon van de rijkste man van Rusland, wil de wereld verbeteren. De charmante en galante Andrei zit vol frustraties over de oppervlakkigheid van zijn bestaan en heeft sterk behoefte aan een doel. En de mooie, vurige Natasha is op zoek naar ware liefde. De harde werkelijkheid is dat het leger van Napoleon steeds dichter bij de Russische grens komt. Gaandeweg ontstaat er een situatie waarin alle zekerheden van Pierre, Andrei en Natasha op losse schroeven komen te staan. Een nieuwe tijd, waarin de Russische samenleving op het punt staat voorgoed te veranderen. Toon minder

De serie ontving voornamelijk positieve recensies. Veel recensenten noemen het een van de mooiste televisieverfilmingen die er zijn. Met "prachtige visuals en een verhaal dat erg trouw is aan het bronmateriaal" is het een sterke verfilming van het werk van Tolstoj. Tegelijk is het "tempo wat minder geschikt voor de ongeduldige kijker" en de details zijn soms wat minderwaardig.



Blu-ray: War& Peace | Duur: 8x 45 minuten | Release: juni 2016 | Video: 16:9 | Audio: Engels DTS-HD Master Audio| Ondertiteling: Nederlands | Discs: 2x Blu-ray | EAN: 8-717344-759274 | Met dank aan: Just Entertainment

De ietwat bekritiseerde details weerhouden Just Entertainment er niet van een prachtige Blu-ray uit te geven. De twee schijven zitten in een uitvouwbare hoes, met daar een slipcover omheen. Precies het type uitgave waar we van houden, vooral ook omdat er synopsissen voor alle afzonderlijke afleveringen zijn toegevoegd. Al met al is het qua uiterlijk een van de betere BBC-uitgaven.

Video en audio
Maar niet alleen ziet de Blu-ray er goed uit, de inhoud van de schijven is ook mooi. De serie heeft geen messcherpe beleden, maar ziet er alsnog goed uit. Kleuren van kostuums en de kleinere details zijn goed te zien en de manier waarop ze weergegeven worden past goed bij de keuzes van de makers. De beelden op deze uitgave zien er dus goed uit.

Ook de audio is goed, hoewel het dialoog soms niet zo goed te horen is. Omgevingsgeluiden komen mooier uit de boxen, vooral in bijvoorbeeld een veldslag. Dan horen we overal om ons heen geluiden. Er is geschreeuw, er is gegil, er klinken van alle kanten geweerschoten. Dat maakt de audio, ondanks dat het dialoog meer prioriteit had kunnen krijgen, ook van hoog niveau.

Toekomst
Er is geen nieuwe reeks gepland voor de BBC-serie.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen