search
Blu-ray recensie: 'Hell on Wheels' seizoen 5.1
Series / Blu-ray Review

Blu-ray recensie: 'Hell on Wheels' seizoen 5.1

Eerste helft van het laatste seizoen.

Bedenkers: Joe Gayton, Tony Gayton | Cast: Anson Mount (Cullen Bohannan), Colm Meaney (Thomas Durant), Common (Elam Ferguson), Christopher Heyerdahl (The Swede), Dominique McElligott (Lily Bell), Robin McLeavy (Eva) | Jaren: 2011 "“ 2016 | TV-release: AMC

Nog pak 'm beet twee weken en dan wordt in de VS de laatste aflevering van de serie Hell on Wheels uitgezonden. In Nederland moeten we nog even wachten voordat we dat deel van de show op Blu-ray en Dvds kunnen kopen, maar nu is alvast het eerste deel (cq: de eerste 7 afleveringen) van het seizoen uitgebracht.

Verspreid over twee schijven treffen we de eerste helft van het vijfde seizoen aan. In dit seizoen voelt Cullen (Ason Mount) zich een vreemdeling in een vreemd land. Hij is nu in een ruw bergstadje, waar Chinese arbeiders werken. Zij spreken een andere taal en houden er andere tradities op na. Buiten de grote inspanningen die nodig zin om de arbeiders te verenigen, is het ok nog bijzonder zwaar om de tunneldoor de bergen te bouwen…

Waar de serie in het begin nog tussen de 4 en 2 miljoen kijkers trok, is dat dit vijfde seizoen gedaald naar 1,5 tot 2 miljoen. Toch lijkt men wel redelijk positief over dit vijfde seizoen. Op Metacritic zien we een score van 7,5. "Hoeveel je hiervan geniet is afhankelijk van hoeveel geduld je hebt met spoorwegwerkzaamheden. Maar de boel lijkt wel eindelijk onderweg."



Blu-ray: Hell on Wheels seizoen 4 | Duur: 13 x 41 min. | Release: juli 2015 | Video: 1080p (16:9) | Audio: Engels, Frans DTS-HD MA 5.1 | Ondertiteling: Nederlands, Frans | Discs: 4x Blu-ray | EAN: 8-713045-245474 | Met dank aan: eOne Benelux

De serie wordt aangeleverd in een standaard keepcase met daar omheen een slipcover. In plaats van voor het gebruikelijke Blu-ray blauw heeft men voor de bovenrand gekozen voor een bruine kleur. Dat past goed bij voorgaande Hell on Wheels-uitgaven. Voorop zien we verder de spoorweg, enkele Chinese medewerkers en uiteraard hoofdpersoon Cullen. Maak je de hoes open, zie je schijven met hetzelfde ontwerp.

Beeld en geluid
Net als andere seizoenen, zien de beelden er weer prachtig uit. De serie is uitzonderlijk sfeervol om naar te kijken, van de wijde landschappen tot de nauwe gangen waarin soms gewerkt wordt. Details zijn weer volop scherp en helder om naar te kijken en de kleuren soms wat onnatuurlijk, maar dat is altijd weer een bewuste keus van de makers.

Met de audio zit het verder uiteraard ook weer goed. Vooral de omgevingsgeluiden vallen in positieve zin op: zo hoor je om je heen op sommige momenten de geluiden van stoom die uit een trein ontsnapt en hoor je de werkers druk aan het spoor bouwen. Dat soort dingen zijn mooi om naar te luisteren en voegen veel toe aan de mooie beelden. Ook dialoog krijgt genoeg nadruk om goed te volgen te zijn

Extra's
Er zitten een paar featurettes op de Blu-ray. Zo is er een speciale blik op enkele afleveringen, een mooie mini-docu met wat leuke details van achter de schermen. Ook is er een erg interessante featurette meegeleverd die kijkt naar de rol van Chinese werkers bij het aanleggen van de Amerikaanse spoorwegen.

Toekomst
De serie komt op 23 juli tot een einde. Dan is de laatste aflevering op TV te zien, Done getiteld. Een zesde seizoen komt er dus niet "“ en het is even wachten op de uitgave daarvan. Wanneer die precies naar Nederland komt is niet bekend.

Aanbevolen artikelen