search
Dvd-recensie: Deutschland 83
Series / Blu-ray Review

Dvd-recensie: Deutschland 83

Sfeervolle Duitse serie over Oost- en West-Duitsland.

Bedacht door: Anna Levine, Jörg Winger | Cast: Jonas Nay (Martin Rauch), Maria Schrader (Lenora Rauch), Ultirch Noethen (General Wolfgang Edel), Sylvester Groth (Walter Schweppenstette) e.a. | Zender: RTL

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog ontstond er een strakke scheiding tussen Oost en West-Duitsland. Aan de ene kant kwamen geheime diensten op die in dienst van de communisten in Rusland opereerden en aan de andere kant van de muur waren de westers georiënteerde diensten. De serie Deutschland '83 draait om een spion van de Oost-Duitsers.

In 1983 stuurt de Stasi de 24-jarige Oost-Duitser Martin Rauch over de grens. Hij moet als undercover spion opereren in West-Berlijn, waar hij al snel de assistent wordt van een West-Duitse ambtenaar. Op die manier moet Martin informatie verzamelen over de militaire plannen van de NAVO. Onttrokken aan de wereld zoals hij hem kende, komt Martin al snel terecht in het midden van de wapenwedloop in de Koude Oorlog.

De serie is goed ontvangen; op IMDb scoort deze gemiddeld een 8,2 met meer dan 5.000 stemmen. De kijkcijfers waren verder vooral in het begin goed, maar liepen daarna toch wat terug. In eerste instantie stemden meer dan 3 miljoen Duitsers af op RTL, tegen het einde van de serie waren dat er nog 1,63 miljoen.



Dvd: Deutschland '83 serie 1 | Duur: 6 uur | Release: november 2016 | Video: 1.78:1 | Audio: Duits, Dolby Digital 4.1; Italiaans 2.0 | Ondertiteling: Nederlands, Engels, Deens, Fins, Italiaans, Noors, Zweeds | Discs: 3x Dvd | EAN: 5-053083071240 | Met dank aan: Universal Pictures

Deutschland '83 wordt aangeleverd in een standaard Dvd-hoes. Voorop tref je een beeld van hoofdpersoon Martin Rauch aan, door midden gedeeld met aan de ene kant een grauwe, Oost-Duitse beeltenis en aan de andere kant een gekleurd, West-Duits beeld. De Dvd's hebben allemaal hetzelfde ontwerp en bevatten in totaal acht afleveringen.

Video en audio
De serie ziet er bijzonder goed uit op Dvd. Het geheel is sfeervol opgenomen en je ziet het detail dat in het maken is gaan zitten. De beelden zijn scherp en kleurrijk, waardoor het geheel lekker realistisch overkomt op tv. Ook de audio is goed, al zal de gemiddelde kijker vermoedelijk veel letten op de ondertiteling. Toch is het sfeervol en klinkt de show prima uit de boxen, waarbij dialoog mooi aangevuld wordt met muziek en actiescènes goed uit de luidsprekers komen.

Extra's
Er zitten een paar extra's op deze uitgave en dat vinden we mooi. Het gaat om een korte making of, een minidocu over de cast, eentje over de bedenkers van de serie en er is van het Duitse Goethe Institut een panel waarin gesproken wordt over het realisme van de serie.

Toekomst
Oorspronkelijk was Deutschland '83 gepland als een miniserie, met acht afleveringen. Maar de show werd zo goed ontvangen en scoorde in meerdere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, zoveel kijkers, dat men een tweede seizoen bestelde. Dat gaat Deutschland '86 heten. Een derde seizoen zou eventueel draaien om de val van de Berlijnse Muur in 1989.

Aanbevolen artikelen