search
Blu-ray recensie: 'Sherlock: The Abominable Bride'

Blu-ray recensie: 'Sherlock: The Abominable Bride'

De door miljoenen mensen bekeken special ziet er ook op Blu-ray goed uit.

Jim Pedd
Bedacht door: Mark Gatiss & Steven Moffat | Cast: Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes), Martin Freeman (Dr. John Watson), Una Stubbs (Mrs. Hudson), Rupert Graves (DI Lestrade), Mark Gatiss (Mycroft Holmes) e.a. | Jaar: 2010 - heden | Zender: BBC

De tijd tussen het derde en vierde seizoen van BBC-hit Sherlock was zo groot, dat men een special maakte. The Abominable Bride zou helemaal op zichzelf staan en moest een spookverhaal worden. Dat is nu op Blu-ray te koop in Nederland.

De mini-film begint als Dr. John Watson (Freeman) ontslagen wordt uit het leger en naar Londen reist. Daar ontmoet hij Sherlock Holmes (Cumberbatch), met wie hij al snel gaat samenwerken. Het duo doet in 1895 samen onderzoek naar een mysterieuze zaak, waarin een bruid mensen vermoordt, ondanks dat ze dood geacht wordt.

De aflevering had sterke kijkcijfers: het trok in het Verenigd Koninkrijk alleen al 11,6 miljoen kijkers en was daarmee het best bekeken programma van die week. Daarnaast was The Abominable Bride in bioscopen over de hele wereld te zien en deed hij het goed. In China keken bijvoorbeeld 1,7 miljoen mensen de film in de bioscoop en wist die wereldwijd 38 miljoen dollar op te halen aan de box office. Niet bepaald slecht voor een tv-serie…

Ook de ratings van de special mogen er wel zijn. Op de IMDb is er gemiddeld een 8,2 gegeven, met 26.403 ratings. Kortom: De kijker is positief over dit eenmalige speciale avontuur in de Victoriaanse era.Blu-ray: Sherlock: The Abominable Bride | Duur: 89 minuten | Release: maart 2017 | Video: 16x9 (1.78:1) | Audio: Engels DTS-HD 5.1 | Ondertiteling: Nederlands | Discs: 1x Blu-ray | EAN: 8-719372-005057 | Met dank aan: DFW

DFW levert The Abominable Bride aan in een standard Blu-ray keepcase met daar een slipcover omheen. Voorop zien we een beeld van Sherlock en Watson, die er lekker ouderwets uitzien. Verder tref je binnenin één schijf aan, met daarop de film en alle extra's (en dat zijn er redelijk wat).

Beeld & Audio
Sherlock trekt internationaal behoorlijk wat kijkers en dus is het niet gek dat de BBC er flink wat geld in steekt. Dat zien we terug in het mooie productieontwerp en de keuzes achter de schermen. Sets zien er goed uit, met veel details en de scènes zijn lekker levendig. Tegelijk is er een wat duister kleurenpalet gekozen, maar dat past er wel bij want de beelden zien er mooi uit.

De audio is minstens net zo goed als de uitgave. Waar er internationaal voor een Dolby Atmos soundtrack gekozen is, krijgen we in Nederland een 5.1-score aangeleverd. Die is prima en maakt dat de show goed tot zijn recht komt. Vooral bij scènes met veel omgevingsgeluid klinkt het ontzettend goed.

Extra's
Er zitten flink wat extra's op deze uitgave. Er zijn twee flinke documentaires geleid door Mark Gatiss. Een daarvan duurt een half uur en heet A Study in Sherlock, waarin teruggekeken wordt naar de vorige drie seizoenen. Production Diary kijkt onder leiding van Gatiss naar de set waar de show is opgenomen.

Creating the Look is een half uur durende set van minidocumentaires, die draaien om de set in Afghanistan, Victoriaans Londen, kostuums en nog veel meer van dat soort zaken. Verder is er het Writers Interview met Steven Moffat en Mark Gatiss, die ingaan op wat voor hen de aantrekkingskracht is van de serie. Tot slot is er nog een twintig minuten durend interview met castleden, de Sherlocktology Q&A, waarin meerdere acteurs spreken.

Toekomst
Er is al een vierde seizoen gemaakt van Sherlock (waarvan we op een later moment de Blu-ray uitgave zullen recenseren), en dat werd net zo goed bekeken als het derde. De show is dus nog altijd succesvol, maar of er een vijfde reeks komt is nog lastig te zeggen.

Aanbevolen artikelen