Dvd-recensie: 'Prime Suspect 1973'

Dvd-recensie: 'Prime Suspect 1973'

Prima uitgave van een wat matig ontvangen, maar goed bekeken spin-off.

Jim Pedd, 14 april 2017 om 14:21

Cast: Stefanie Martini (Jane Tennison), Sam Reid (DI Len Bradfield), Blake Harrison (DS Spencer Gibbs), Alun Armstrong (Clifford Bentley) e.a. | Jaartal: 2017 | Zender: ITV
Prime Suspect, de beroemde Britse misdaadserie, begon in 1991. Vanaf dat jaar konden we no-nonsense politieagent Jane Tennison volgen, die tot 2006 in vijftien afleveringen allerhande misdrijven oploste. Met Prime Suspect: 1973 maakt ITV een prequel, die nu op Dvd verkrijgbaar is.

Deze nieuwe zesdelige serie volgt een 22-jarige Jane Tennison tijdens haar proeftijd bij de Metropolitan Police in de jaren '70. De ambitieuze en doelbewuste Jane krijgt niet alleen te maken met een brute moordzaak en de tragische gevolgen van geweld, ze moet zich ook staande zien te houden in een door mannen beheerste werkomgeving waarin chauvinisme en het overtreden van regels aan de orde van de dag zijn.

De prequel telt in totaal zes afleveringen, die goed bekeken werden. De première trok dik 7 miljoen kijker naar ITV en de volgende afleveringen allemaal meer dan 5 miljoen Britten. Ook de ontvangst as prima, op IMDb scoort de serie gemiddeld een 7,2 na 387 getelde stemmen.


Serie: Prime Suspect: 1973 | Duur: 6 x 45 minuten | Release: april 2017 | Video: 16:9 | Audio: Engels Dolby Digital 5.1 Surround | Ondertiteling: Nederlands | Discs: 2x Dvd | EAN: 8-711983-965393 | Met dank aan: Just Entertainment

Just Entertainment kiest voor wederom een standaard Dvd-uitgave. Het gaat dus om een dubbeldikke hoes, met binnenin de twee schijven. Voorop zien we verder de hoofdpersonen, gespeeld door Stefanie Martini, Sam Reid en Blake Harrison. Het is een mooie en sfeervolle uitgave, die er net uit ziet en prima bij andere uitgaves van JE past.

Beeld & Audio
De beeldkwaliteit van deze nieuwe reeks ziet er prima uit. Kleuren zijn redelijk natuurgetrouw, en ook redelijk scherp. Niet haarscherp, want het gaat natuurlijk niet om een Blu-ray uitgave. Sfeervol is het geheel verder wel, dit seizoen speelt zich af in 1973 en dat zie je aan de sets en kostuums.

De audio is verder gewoon goed, dankzij de nette Dolby Digital 5.1 score. Daarop staat dialoog altijd centraal, en zijn er ook voldoende omgevingsgeluiden die het geheel sfeervol maken. Zo hoor je bij achtervolgingen duidelijk mensen rennen en bij schietpartijen gieren de kogels om je heen.

Extra’s
Extra’s zijn er helaas niet toegevoegd. Dat kennen we van Just Entertainment, dat meestal kiest voor standaard uitgaven zonder toevoegingen. Erg is dat niet, maar bij deze serie hadden we ons bijvoorbeeld afgevraagd waarom er voor een reboot in de vorm van een prequel gekozen is.

Conclusie
Of er een tweede seizoen komt is maar de vraag. Waar de kijkcijfers prima waren, leverde de serie wel veel in naarmate het seizoen eindige. Van 7 miljoen naar krap 5 miljoen in zes afleveringen tijd is een significante val, al is het nog altijd en mooi aantal kijkers. Tegelijk zal de show wel duur zijn geweest om te maken en is het de vraag of die 5 miljoen kijkers in het Verenigd Koninkrijk het maken van de serie dan wel rechtvaardigen. Nieuws is er nog niet, maar mocht dat er komen, lees je dat uiteraard ook op Serietotaal!

Lees meer over: Dvd, Bluray, Review, Recensie, Prime Suspect 1973, Stefanie Martini, Sam Reid, Blake Harrison, Alun Armstrong, ITV

Populair nieuws