search
'The Walking Dead'-producenten eisen 1 miljard dollar van AMC
Series / Nieuws

'The Walking Dead'-producenten eisen 1 miljard dollar van AMC

De grootste entertainmentzaak ooit.

De kijkcijfers van AMC-serie The Walking Dead blijven maar records breken. Maar waar de zombie-apocalypse het bij de kijker ontzettend goed doet en de serie ook veel geld oplevert, zou AMC wel eens heel veel geld kwijt kunnen raken. Co-bedenker Robert Kirkman en ook producenten als Gale Anne Hurd, Glen Mazzara en David Alpert hebben de zender namelijk aangeklaagd voor 1 miljard dollar.


De zaak volgt op een rechtszaak tussen Frank Darabont, de andere co-bedenker van de serie, die halverwege het tweede seizoen ineens ontslagen werd en in totaal 280 miljoen dollar eist van AMC. Nu willen dus ook Kirkman, wiens comics als bronmateriaal voor de serie dienen, en Hurd en Alpert, geld zien.

"Deze zaak komt voort uit het feit dat een groot mediaconglomeraat er niet in geslaagd is zijn contractuele verplichtingen jegens creatieve mensen - het 'talent' in industriejargon - achter de succesvolle, zeer winstgevende en langlopende televisieserie The Walking Dead, na te komen," begint de aanklacht. AMC zou een groot deel van de winst voor zichzelf gehouden hebben en niet gedeeld hebben zoals dat in het contract stond.

AMC zou volgens Darabont en zijn CAA-agenten bijna 30 miljoen dollar per aflevering moeten betalen aan contractuele verplichtingen. Dat bedrag krijgt AMC niet eens aan winst binnen voor elke aflevering van de serie en is dus erg hoog. Maar tegelijk eisen ook Kirkman, Hurd, Mazzara en Alpert bedragen van AMC en zouden zij wellicht ook op dat soort niveau uitkomen. Allemaal zijn ze van mening dat AMC bewust minder geld uitbetaald heeft door te werken met allerlei geaffilieerde bedrijven.

AMC zelf stelt de zaak met vertrouwen tegemoet te zien. "Dit soort rechtszaken komen veel voor in entertainment en hebben een belangrijk ding gemeenschappelijk: ze volgen succes. Vrijwel elke studio die een succesvolle serie heeft, is het doel geweest van dit soort aanklachten en The Walking Dead is nu al vijf jaar op rij de meest bekeken serie op televisie, dus dit komt niet als een verrassing. We hebben enorm respect en grote waardering voor de aanklagers en zullen met hen blijven samenwerken, zelfs al verdedigen we ons tegen deze voorspelbaar opportunistische rechtszaak."

De zaak, overigens de grootste in de geschiedenis van de showbizz, zou wellicht volgend jaar beginnen.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen