Overeenkomst tussen The CW & Netflix wordt definitief niet verlengd

Overeenkomst tussen The CW & Netflix echt voorbij

Verschillende populaire series van The CW zullen echter niet meteen van het streamingplatform verdwijnen.

Geoffrey Ketels, 16 mei 2019 om 16:41

Eerder raakte reeds bekend dat de overeenkomst die tot stand is gekomen in het verleden tussen The CW en Netflix niet zou worden verlengd. Beide partijen zouden nog eens met elkaar rond de tafel gaan zitten, maar dat heeft uiteindelijk niets aan de zaak veranderd. Het einde van de overeenkomst welke in 2016 nog werd vernieuwd tot deze lente is dus een feit. Wat betekent dit nu echter precies voor Netflix? Het streamingplatform zag verschillende deals aflopen waardoor diens aanbod aan content ernstig in gevaar lijkt te komen. Moeten de abonnees het binnenkort dan echt gaan stellen met een significante hoeveelheid minder content?
Een belangrijke bepaling die overeen werd gekomen in het jaar 2016 had betrekking tot het feit dat series van The CW volledig beschikbaar zouden worden gesteld op het streamingplatform van Netflix 8 dagen nadat de finale aflevering was uitgezonden. Vanaf dat moment verschenen verschillende titels op het streamingplatform van Netflix waaronder The Flash, Arrow, Supergirl, Jane the Virgin evenals Crazy Ex-Girlfriend. Bovendien heeft Netflix er ook voor gekozen om de internationale rechten aan te kopen voor de populaire serie 'Riverdale'. Deze laatste zag het aantal kijkers sinds de listing op het Netflix platform zomaar even met 60% toenemen. De overeenkomst bleek dus zowel voor Netflix als voor The CW lange tijd zeer lucratief te zijn.

Veel fans vrezen nu dat de hierboven aangegeven namen ook binnenkort van Netflix zullen verdwijnen. Dat zal echter nog niet meteen gebeuren. Shows die zijn gelanceerd in het 2018-2019 seizoen zullen blijvend te zien zijn op het streamingplatform. Bovendien heeft Netflix ook reeds bekend gemaakt dat het de rechten in handen blijft houden voor series zoals Riverdale, The Flash en Dynasty. Daarnaast spreekt het voor zich dat de partij ook over de mogelijkheid zal blijven beschikken om een bod uit te brengen op aankomende series zoals Nancy Drew evenals Katy Keene.

Nieuwe opdoffer
Hoe we het ook draaien of keren, het feit dat de overeenkomst van The CW en Netflix niet zal worden verlengd is een zoveelste opdoffer voor het streamingplatform. Zo zag ze eerder ook reeds haar deal met Disney ten einde komen. Disney koos er immers voor om haar eigen Disney+ streamingplatform te lanceren. Daarnaast heeft ook NBCUniversal reeds laten optekenen dat ze van plan is om 'The Office' (de best bekeken serie op Netflix) exclusief naar haar eigen streamingplatform te brengen op het ogenblik dat de huidige overeenkomst met Netflix afloopt. Daar is het nog wel even op wachten. De huidige overeenkomst loopt immers nog tot 2021.

In ieder geval ligt de bal nu in het kamp van Netflix. De streamingservice zal hoe dan ook met een oplossing moeten komen om haar belangrijkste troef, haar ruime aanbod aan content niet te verliezen. Het kan dit wel deels opvangen door de eigen projecten die ze uitbrengt, maar het is nog maar zeer de vraag of dit uiteindelijk ook echt voldoende zal blijken te zijn.

Bron: The Hollywood Reporter

Lees meer over: The CW, Netflix, serie, Riverdale

Populair nieuws