search
Streamingdiensten zoals Netflix lopen miljoenen mis door piraterijfenomeen 'IPTV'
Series / Streaming-diensten

Streamingdiensten zoals Netflix lopen miljoenen mis door piraterijfenomeen 'IPTV'

Niet alleen verkopers, maar ook gebruikers maken zich schuldig aan inbreuken...

Geoffrey Ketels
Stichting BREIN benadrukt dat IPTV of televisie via internet één van de snelst groeiende vormen van piraterij is. Zowel het aanbod op vlak van kastjes als abonnementen heeft een aanzienlijke boost gekregen. In eerste instantie heeft dit er voor gezorgd dat de satelliethandel een sterke terugval heeft gekend. Deze wordt dan ook steeds vaker vervangen door de illegale IPTV service. Niet alleen films, maar ook series worden massaal via deze dienst bekeken.

Vergis je niet, ondanks het illegale karakter van IPTV is deze dienst niet gratis. Er zijn dan ook twee kosten om rekening mee te houden. In eerste instantie is er het abonnement waarvoor op moment van schrijven een kostprijs in rekening wordt gebracht van 15 euro per maand. Het kastje welke gebruikers nodig hebben heeft een kostprijs van 100 euro. Door gebruik te maken van deze IPTV dienst krijgt de gebruiker toegang tot duizenden verschillende kanalen uit allerhande landen.

De duizenden kanalen omvatten een groot aantal betaalkanalen met niet alleen sport en films, maar ook de nieuwste series. Dit zal bij veel mensen uiteraard als muziek in de oren klinken, maar feit blijft dat de signalen van de kanalen wel gestolen zijn. Dit maakt deze dienst honderd procent illegaal.

Miljoenen verlies
Op moment van schrijven heeft Stichting BREIN meer dan driehonderd acties tegen verkopers ingesteld. Deze acties hebben aan het licht gebracht dat er minstens honderdduizenden kastjes en abonnementen zijn verkocht. Deze cijfers hebben uiteraard alleen maar betrekking tot hetgeen bekend is. Daar komt ook nog bij wat nog niet bekend is. Het aanbod neemt dan ook stelselmatig verder toe. De voorbije maanden alleen al was er sprake van een verviervoudiging op bepaalde online platforms. De gevolgen voor legale aanbieders zijn inmiddels niet te overzien. Het verlies loopt op tot ettelijke miljoenen aan abonnementen en pay per view inkomsten.

Risico's
Het bekijken van series via IPTV is overigens ook niet zonder risico. Niet alleen de verkopers, maar ook de gebruikers worden geconfronteerd met verschillende risico's. De service mag dan wel goedkoop zijn, daar staat tegenover dat de dienst zomaar vanuit gerechtelijke kringen kan worden stopgezet. Gebruikers moeten er zich dan ook van bewust zijn dat het criminele organisaties zijn die verantwoordelijk zijn voor het stelen van de signalen evenals het opzetten van de infrastructuur. Stichting BREIN lijkt in ieder geval vastbesloten te zijn om de strijd aan te blijven binden met deze dubieuze partijen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen