Polen wijst Netflix op 'enorme blunder' in nazi-documentaire

Polen wijst Netflix op 'enorme blunder'

Netflix heeft beloofd de zaak te gaan onderzoeken...

Geoffrey Ketels, 12 november 2019 om 10:56

De premier van Polen, namelijk Mateusz Morawiecki heeft een verzoek ingediend bij de streamingdienst Netflix om een nazi-documentaire die ze heeft gemaakt aan te passen. Volgens de premier bevat ze namelijk een "verschrikkelijke fout".
Het verzoek welke Netflix van de Poolse premier heeft ontvangen gaat specifiek over de documentaire met de naam The Devil Next Door. De documentaire vertelt het verhaal van de kampbewaker John Demjanjuk. In de reeks zouden volgens Polen verschillende ernstige fouten zitten. In eerste instantie gaat het om het gebruik van foute landkaarten. Deze zouden de indruk wekken dat Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk was voor het opzetten en in stand houden van de verschillende concentratiekampen. Bovendien zou het land daardoor ook grotendeels aansprakelijk zijn voor de misdaden die daarin werden gepleegd. Op het moment van de feiten werd Polen echter bezet door Duitsland.

Belangrijke fouten
In een reactie van de Poolse premier naar aanleiding van de feiten stond het volgende te lezen; "De makers van de reeks vonden het misschien geen belangrijke fouten, maar voor Polen zijn het dat absoluut wel. Ik ben dan ook van mening dat wij als land de verplichting hebben om hierop te reageren". Netflix van haar kant lijkt de brief ernstig te nemen, want ze heeft reeds laten optekenen dat ze de zaak zal onderzoeken.

Het is lang niet voor het eerst dat Polen scherp reageert ten opzichte van projecten die het vermoeden scheppen dat Polen verantwoordelijk was voor de nazi-concentratiekampen. Sterker nog, in het land zelf werd er een wetgeving in het leven geroepen die het verbiedt om de nazi-concentratiekampen als Pools aan te duiden.

Bron: AD.nl

Lees meer over: The Devil Next Door, serie, Netflix, Polen

Populair nieuws