search

Ons nieuws van dinsdag 15 april 2025

'Government Cheese': helemaal in de stijl van de gebroeders Coen
Recensie

'Government Cheese': helemaal in de stijl van de gebroeders Coen

Prima cast, prachtige beelden en surrealistisch elementen. En toch had het geheel sterker gekund...

Regie: Paul Hunter | Cast: David Oyelowo (Hampton Chambers), Simone Missick (Astoria Chambers), Bokeem Woodbine (Bootsy), Evan Alexander Ellison (Einstein Chambers), Jahi Winston (Harrison Chambers), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 26-43 minuten | Jaar: 2025

Paul Hunter is misschien geen bekende naam, maar wel een van de belangrijkste commercial- en videoclipregisseurs van de laatste dertig jaar. De Amerikaan werkte onder meer met Will Smith, Pharrell, Jennifer Lopez, Eminem en Michael Jackson – de lijst samenwerkingen is spectaculair. Hij maakte slechts één bioscoopfilm: Bulletproof Monk. Het floppen daarvan verklaart waarom Hunter vooral in de muziekwereld beroemd is, maar met Government Cheese bewijst hij wel degelijk een groot verhalend talent te zijn. Ooit zal hij iets geweldigs maken, maar deze serie is dat helaas nog net niet.

San Fernando Valley, 1969. Kleine crimineel Hampton heeft zijn celstraf uitgezeten, maar thuis zitten ze niet op hem te wachten. Zijn vrouw Astoria is bitter omdat hij haar in de steek liet en laat hem slapen in de garage. Zijn jongste zoon Harrison, een norse jongen geboeid door mystieke toestanden, heeft een hekel aan zijn vader. Enkel oudste zoon Einstein vindt het best leuk dat papa terug is, maar hij is dan ook een extreme optimist. Hampton neemt zich voor dat hij voortaan een voorbeeldig leven zal leiden.

Maar het noodlot slaat toe. Zijn openstaande schulden werden ten tijde van zijn veroordeling overgenomen door zeven bizarre en heetgebakerde Frans-Canadese gangsterbroers en die willen nu zo snel mogelijk hun geld. Hampton hoopt munt te slaan uit zijn uitvinding, een zelfslijpende boormachine, maar dat lukt niet meteen. Hij ziet aldus geen andere mogelijkheid dan opnieuw het criminele pad te bewandelen. Maar daarmee dreigt hij zijn dierbare familie te verliezen.

Government Cheese verwijst naar de door de overheid gesponsorde kaas in het naoorlogse Amerika. Deze vreemde titel symboliseert in feite de Amerikaanse Droom van Hampton. Soms is die droom zelfs vrij letterlijk, want er gebeuren dingen die je herkent uit sprookjes, Bijbelverhalen en knotsgekke faits divers. Hampton neemt hetzelfde traject als Jonas in het Oude Testament, de zeven Frans brabbelende gangsters hebben iets weg van kwaadaardige uitvoeringen van Sneeuwwitjes zeven dwergen en een man ontsnapt op de meest ridicule manier aan de politie.

Al vanaf de eerste scènes ademt Government Cheese de invloed van Joel en Ethan Coen. De serie bevat absurde, surrealistische elementen zoals in Raising Arizona en A Serious Man, kleurrijk gefilmde scènes zoals in Hail, Caesar!, droge humor en ridicule gangsters zoals in The Big Lebowski en schijnbaar triviale momenten zoals in Inside Llewyn Davis. Protagonist Hampton lijkt ook helemaal uit het universum van de gebroeders Coen te zijn weggelopen: een weifelende loser achtervolgd door pech die hoopt op vergeving van zijn zonden. Best leuk.

Maar het lukt showrunner en regisseur Hunter niet om het ritme van Government Cheese te verheffen tot Coens-niveau. Het plot zwalkt heen en weer tussen de familieproblemen, de gangsterperikelen en het lanceren van de boormachine. Er gebeuren regelmatig gekken dingen, maar vervolgens gaat het verhaal ineens op pauze. Zo heeft Astoria een vrij lang onderhoud met haar buurvrouw, wat pas betekenis krijgt wanneer haar groeiende ambities zich openbaren. Op het moment zelf wil je liever naar een andere verhaallijn terugkeren of gewoon van je sokken worden geblazen door een unieke Coen-achtige scène.

Mogelijk heeft Hunter een dynamischer tweede seizoen voor ogen. Daarvoor is in ieder geval potentie en de serie maakt wel benieuwd hoe het verdergaat met Hampton en zijn familie. Het zou echter ook kunnen dat het relatief open einde echt het einde is. Dat zou eveneens helemaal in lijn met de films van de Coens zijn.



Quentin Tarantino compleet verslingerd aan magistrale dramaserie met 8,6 op IMDb: "Ik keek dit eindeloos"
Series / Nieuws

Quentin Tarantino compleet verslingerd aan magistrale dramaserie met 8,6 op IMDb: "Ik keek dit eindeloos"

Tarantino gaf aan dat hij de afleveringen meerdere keren bekeek.

Hoewel Quentin Tarantino vooral bekendstaat als een meester van het witte doek, kijkt hij ook met een scherp oog naar wat er op televisie gebeurt. Eén van de weinige series die hem bijzonder wist te raken is The Newsroom van Aaron Sorkin. In een interview liet Tarantino zich lovend uit over de dialogen en het ritme van de serie.

Waar veel kijkers zich vooral lieten meeslepen door de politieke intriges of de actualiteit van de serie, was het voor Tarantino juist de taal die hem bleef boeien. Hij gaf toe dat hij elke nieuwe aflevering steevast opnieuw bekeek zodra die was afgelopen. En meestal volgde er in de loop van de week nog een herhaling, puur om opnieuw te kunnen genieten van de scherp geschreven scènes.

Taal als verslaving


"Ik keek het om zeven uur op zondag, wanneer de nieuwe aflevering uitkwam. Daarna, als het voorbij was, keek ik het opnieuw. Dan keek ik het meestal nog een keer tijdens de week, gewoon om de dialoog nog een keer te horen." verklaarde hij in datzelfde interview. Het is typerend voor Tarantino, die zelf bekendstaat om zijn aandacht voor ritme en woordkeuze in scripts.

Toch stoorde het hem dat The Newsroom niet overal even enthousiast werd ontvangen. Vooral de vaak negatieve recensies nam hij niet bepaald serieus. Volgens hem moet je een serie de tijd geven om tot bloei te komen. "Wie de fuck leest tv-recensies? Jezus Christus. Tv-critici recenseren de pilot. Pilots van series zijn waardeloos."

Bekijken


De serie beslaat drie seizoen en is nog altijd te bekijken op HBO Max op IMDb scoort de serie een fenomenale 8,6.

Boekenreeks over privédetective Tess Monaghan wordt omgetoverd tot meeslepende serie; Stephen King is fan
Series / Nieuws

Boekenreeks over privédetective Tess Monaghan wordt omgetoverd tot meeslepende serie; Stephen King is fan

De boeken van Laura Lippman worden omgezet naar een spannende serie.

De misdaadreeks rond privédetective Tess Monaghan van schrijfster Laura Lippman is al jaren zeer populair wereldwijd. Sinds het eerste deel in 1997 verschenen er inmiddels twaalf boeken, waarvan sommige ook in het Nederlands zijn uitgebracht. De serie heeft wereldwijd een trouwe lezersschare opgebouwd en is vertaald in meer dan twintig talen.

In Nederland zijn onder andere Het Suikerhuis en De laatste kogel verschenen. Hoewel niet alle titels zijn vertaald, is Lippman ook hier bekend bij liefhebbers van psychologische thrillers. De boekenreeks krijgt nu haar eigen serie!

Scherpe blik


De verhalen spelen zich af in Baltimore, waar Tess Monaghan als voormalige journalist de overstap maakt naar privédetective. Tess vormt de stabiele kern in een wereld vol grijze zones. Haar journalistieke achtergrond zorgt voor een scherpe blik, maar haar persoonlijke verleden maakt de zaken vaak pijnlijk dichtbij. De serie belooft een mix van psychologische spanning, sociale observatie en klassieke detective-elementen.

De stad Baltimore fungeert niet alleen als decor, maar speelt een actieve rol in de sfeer en structuur van de reeks. Nu komt daar dus ook een televisieserie bij: productiehuis Tomorrow Studios werkt aan een verfilming van de reeks. Lippman schrijft het scenario mee, samen met misdaadauteur Megan Abbott.

Onbekend


De boekenreeks is nog maar net aangekocht. Het is op dit moment nog onbekend waar en wanneer de serie te zien zal zijn. Stephen King is overigens ook fan van deze schrijfster.

Misdaadthriller gaat Netflix veroveren; bestsellerauteur Camilla Läckberg raakt precies de juiste snaar
Series / Nieuws

Misdaadthriller gaat Netflix veroveren; bestsellerauteur Camilla Läckberg raakt precies de juiste snaar

Scandinavische misdaadthriller van Camilla Läckberg scoort direct uitstekend op Netfix.

Netflix heeft opnieuw een Scandinavische misdaadserie aan het aanbod toegevoegd. Dit keer is het de beurt aan The Glass Dome, een serie die draait rond een forensisch psycholoog met een duister verleden. De serie maakt meteen indruk door de persoonlijke betrokkenheid van het hoofdpersonage bij de verdwijningszaak.

In The Glass Dome maken we kennis met Lejla Ness, die terugkeert naar haar geboortedorp na het overlijden van een familielid. Kort na haar aankomst raakt ze betrokken bij het onderzoek naar een verdwenen meisje. Wat de zaak extra beladen maakt, is dat Lejla in haar jeugd zelf slachtoffer was van een ontvoering. Ze werd destijds opgesloten in een glazen kooi, een misdrijf dat nooit werd opgelost.

Verdwenen meisje roept oude wonden op


De gelijkenissen tussen de nieuwe verdwijning en haar eigen verleden zetten Lejla ertoe aan zich actief met het onderzoek te bemoeien. Naarmate ze dieper graaft, worden oude herinneringen opgerakeld en raakt ze steeds verder verwikkeld in een complex web van aanwijzingen. Het lijkt erop dat de dader van toen misschien nog steeds vrij rondloopt en opnieuw toegeslagen heeft.

De reeks werd geschreven door Camilla Läckberg, die in Zweden bekendstaat om haar populaire misdaadromans. The Glass Dome past binnen het vertrouwde format van Scandinavische thrillers met een vrouwelijke heldin en een duister geheim, vergelijkbaar met eerdere successen als The Åre Murders.

Kijken


The Glass Dome is nu beschikbaar op Netflix als Glaskupan de originele Zweedse naam van de serie.

Vandaag staat op Netflix een nieuwe Scandinavische thriller en die belooft "duister" en "spannend" te zijn
Series / Nieuws

Vandaag staat op Netflix een nieuwe Scandinavische thriller en die belooft "duister" en "spannend" te zijn

The Glass Dome: Criminologe keert terug naar dorp; verdwijning meisje roept oude trauma's op.

Vanaf vandaag is op Netflix de nieuwe Scandinavische thrillerserie Glaskupan te zien. De serie is volgens de keywords van Netflix "duister" en "spannend" en vertelt een verhaal over trauma en geheimen in een afgelegen Zweeds dorp. Wat moet je weten over de serie voordat je gaat kijken?

Glaskupan volgt criminologe Lejla, die terugkeert naar haar geboortedorp in Dalarna, Zweden, nadat haar pleegmoeder is overleden. Als kind werd Lejla daar negen maanden lang vastgehouden door een onbekende dader. Kort na haar terugkomst verdwijnt opnieuw een meisje onder mysterieuze omstandigheden. Samen met haar voormalige pleegvader, de gepensioneerde politiechef Valter, duikt Lejla in het onderzoek. Terwijl ze de verdwijning probeert op te lossen, wordt ze geconfronteerd met haar eigen traumatische verleden en de geheimen die het dorp al jaren verbergt.

Makers en hoofdrolspelers


De serie is bedacht door bestsellerauteur Camilla Läckberg, bekend van de Fjällbacka-reeks. Ze ontwikkelde het concept en fungeert als uitvoerend producent. De regie is in handen van Lisa Farzaneh en Henrik Björn. Het scenario is geschreven door Lisa Linnertorp, Amanda Högberg en Axel Stjärne. De productie wordt verzorgd door Creative Society Productions.

De hoofdrol van Lejla wordt vertolkt door Léonie Vincent. Andere belangrijke rollen zijn weggelegd voor Johan Hedenberg als Valter en Johan Rheborg. Ook Farzad Farzaneh, Ia Langhammer en Bianca Lynxén maken deel uit van de cast.

Voor wie is deze serie?


Glaskupan is geschikt voor liefhebbers van Scandinavische thrillers zoals The Killing en Trapped. De serie combineert psychologische diepgang met een intrigerend misdaadverhaal, en richt zich op kijkers die houden van gelaagde personages en een beklemmende sfeer.



Het eerste seizoen van Glaskupan bestaat uit zes afleveringen. De serie is vanaf vandaag in zijn geheel beschikbaar op Netflix, waardoor het mogelijk is om alle afleveringen achter elkaar te bekijken.
Strakke nieuwe promoclip van 'Andor' onthult spectaculaire nieuwe beelden
Series / Video/clip/featurette

Strakke nieuwe promoclip van 'Andor' onthult spectaculaire nieuwe beelden

Binnenkort start het tweede en laatste seizoen van het hooggewaardeerde 'Andor'.

Aan het einde van de maand keert Cassian Andor (Gabriel Luna) terug. De hoofdpersoon van de politieke 'Star Wars'-thriller Andor is een uniek personage, zoals in de nieuwste promoclip wordt toegelicht.

Als kijker zie je in de clip de nodige strakke beelden voorbijkomen. Andor zelf blijft echter degene die centraal staat, evenals zijn ontwikkeling van gewone man tot rebellenleider.

Niets dan lof


Showrunner Tony Gilroy en collega Genevieve O'Reilly hebben niets dan lof voor hoofdrolspeler Luna. "Hij heeft de benodigde 'zwaarte' als acteur. We hadden die hele serie niet gemaakt zonder hem," aldus Gilroy.

Het tweede seizoen zal wekelijks drie afleveringen beschikbaar stellen. Deze 'bundels' laten telkens een jaar in het leven van Andor zien. Dit illustreert ook het contrast met zijn karakter in het eerste seizoen. Luna zegt hierover het volgende: "In het eerste seizoen zag je Cassian als een normale jongen. In seizoen 2 neemt hij zijn plaats in als rebellenleider".

Wanneer te zien?


De eerste drie afleveringen van het slotseizoen van Andor zijn vanaf 23 april te streamen op Disney+.

Vanaf begin mei zie je deze nieuwe thrillerserie op NPO: 'Playing Nice'
Series / Trailer

Vanaf begin mei zie je deze nieuwe thrillerserie op NPO: 'Playing Nice'

De spannende gelijknamige thriller van J.P. Delaney is nu een vierdelige miniserie.

Grace Offori-Atah (Boiling Point) bewerkte het boek voor de serie, die geregisseerd is door Kate Hewitt. De productie was eerder dit jaar in het Verenigd Koninkrijk te zien en is binnenkort in Nederland te bekijken.

De hoofdrollen worden gespeeld door James Norton, Niamh Algar, James McArdle en Jessica Brown Findlay. Playing Nice is opgenomen in Cornwall, in het zuiden van Engeland.

Oppervlakkig


De opnames begonnen in november 2023 en duurden tot aan het begin van 2024. Norton is behalve hoofdrolspeler ook uitvoerend producent van de serie.

De critici waren verdeeld in hun beoordelingen, waarbij sommigen de atmosfeer van de serie prijzen terwijl anderen het verhaal te oppervlakkig vinden. Dit laatste punt van kritiek wordt ook door de kijkers benoemd. Van de vijf waarderingen op Rotten Tomatoes zijn er drie negatief.

Synopsis


Twee echtparen komen erachter dat hun kinderen bij de geboorte verwisseld zijn. In eerste instantie besluiten ze het zo te houden, maar na verloop van tijd krijgt de situatie een sinistere draai. Playing Nice is vanaf 3 mei te streamen op NPO Start.

Oude 'Harry Potter'-bekende keert terug: deze nieuwe acteur zat ook al in de films
Series / Nieuws

Oude 'Harry Potter'-bekende keert terug: deze nieuwe acteur zat ook al in de films

HBO haalt een oude bekende uit 'Harry Potter & the Prisoner of Azkaban' binnen.

Gisteren kondigde HBO na lang wachten eindelijk officieel de eerste zes acteurs en actrices aan voor de nieuwe Harry Potter-serie. Zoals verwacht betrof het allemaal nieuwe acteurs ten opzichte van de eerdere verfilmingen van de boeken van J.K. Rowling. Toch zat er een oude bekende tussen de nieuwe namen.

Acteur Paul Whitehouse zal het personage Argus Filch (Argus Vilder in het Nederlands) vertolken. Filch is de wrede conciërge van Hogwarts die samen met zijn kat Mrs. Norris de tovenaarsleerlingen het leven zuur maakt.

Prisoner of Azkaban


Whitehouse werd ruim 20 jaar terug ook al gecast voor een rol in Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. In die film speelde hij Sir Cadogan, een van de personages die verbleef in de magische levende schilderijen van de school.

In Prisoner of Azkaban wordt Hogwarts bedreigd door de voortvluchtige gevangene Sirius Black. Sir Cadogan heeft vanuit zijn schilderij in het verhaal een belangrijke taak als bewaker van de toren van Gryffindor die alleen diegene toe mag laten die het geheime wachtwoord kennen.

Alfonso Cuarón


De scènes met Whitehouse werden door regisseur Alfonso Cuarón uiteindelijk niet opgenomen in de eindversie van de film. Wel werden ze uitgebracht als deleted scènes die onder andere te bewonderen zijn op YouTube. Een van die scènes vindt je onderaan dit artikel.

'The Last of Us' scoort waanzinnig op Rotten Tomatoes, maar er is een maar...
Series / Nieuws

'The Last of Us' scoort waanzinnig op Rotten Tomatoes, maar er is een maar...

Seizoen 2 van The Last of Us focust op moraal, relaties en post-apocalyptisch drama.

De tweede reeks afleveringen van The Last of Us is nu gestart op HBO Max en het betreft een direct vervolg op het eerste seizoen dat wereldwijd veel lof ontving. De eerste recensies van seizoen 2 van The Last of Us zijn inmiddels verschenen, met een 96% op de Tomatometer als gevolg.

In het tweede seizoen van The Last of Us volgen we opnieuw Ellie en Joel in een post-apocalyptische wereld die wordt geteisterd door een dodelijke schimmelinfectie. De verhaallijn pakt de draad op na de gebeurtenissen van het eerste seizoen, waarbij Ellie geconfronteerd wordt met de gevolgen van Joels ingrijpende keuze. Er ontstaan nieuwe conflicten, zowel intern als extern, terwijl het tweetal worstelt met morele dilemma’s en complexe menselijke relaties.

Digressies en dynamiek


Sam Adams van Slate prijst de manier waarop de makers zich niet uitsluitend aan het hoofdverhaal houden: "Mazin en Druckmann wijken regelmatig af van het hoofdverhaal om ons een dieper inzicht te geven in de personages en de onrustige wereld waarin zij leven, ook als dat betekent dat het perspectief en de tijd verschuiven."

Lili Loofbourow van Washington Post noemt het seizoen een geslaagde voortzetting van de vorige reeks: "Het seizoen maakt de beloften van de finale van seizoen 1 waar door zich te richten op complexe, interpersoonlijke dynamiek." Verne Gay van Newsday vat zijn indruk kernachtig samen met drie woorden: "Donker, gewelddadig, briljant."

Maar de Popcornmeter...


Op Rotten Tomatoes is ook de Popcornmeter beschikbaar. Dit percentage geeft aan hoeveel van de publieksbeoordelingen positief zijn. Het percentage staat op het moment van schrijven op een mindere 70 procent, na meer dan 250 reacties.



Als er naar die reacties wordt gekeken, dan valt op dat er een soort "love it or hate it"-situatie is. Er zijn veel 5 sterren-reacties, maar ook de nodige 1 sterren-reacties. Mogelijk dat het percentage gedurende het seizoen nog flink verandert.
Kijkcijferkanon van $350 miljoen, misdaadparel op Netflix en dit haatte Mads Mikkelsen aan de James Bond van Daniel Craig
Series / Nieuws

Kijkcijferkanon van $350 miljoen, misdaadparel op Netflix en dit haatte Mads Mikkelsen aan de James Bond van Daniel Craig

It Ends with Us, Casino Royale en Baby Driver. Dit is het nieuws op FilmTotaal.

Mads Mikkelsen en Daniel Craig namen het in de Bondfilm Casino Royale tegen elkaar op. Er is echter iets dat Mikkelsen haat aan de James Bond van Craig. Daarnaast staan er twee films, een kijkcijferkanon van 350 miljoen dollar en een misdaadparel, op Netflix die je moet zien. Dat, en meer, domineerde de afgelopen dagen het nieuws op FilmTotaal.

Kijkcijferkanon van $350 miljoen op Netflix blijft kijkers trekken: "zo goed gestileerd"


Colleen Hoover schreef in 2016 een roman die veel losmaakte bij lezers over de gehele wereld. Vorig jaar werd haar verhaal ook verfilmd en dat leverde de kaskraker It Ends with Us op, met Blake Lively in de hoofdrol. De film staat al ruim acht weken in de Nederlandse Netflix Top 10.

It Ends with Us uit 2024 is geregisseerd door Justin Baldoni, de man die nu overhoop ligt met Lively. Netflix omschrijft de film, die $351 miljoen wereldwijd opleverde, met woorden als "Sentimenteel, Aangrijpend" en "Drama".

Dit haatte Mads Mikkelsen aan de James Bond van Daniel Craig: "Hij was zo slecht"


Daniel Craigs avontuur als James Bond zit erop, maar hij heeft ons wel heel wat moois geleverd. Ook zijn allereerste film als 007, Casino Royale, werd sterk onthaald. Toch ergert een van de hoofdrolspelers van deze blockbuster, Mads Mikkelsen, zich behoorlijk aan een aspect van Craig.

Toen Craig in 2006 het stokje overnam van Pierce Brosnan als James Bond, werd er onder fans veel discussie gevoerd. Zijn blonde haar, kleinere postuur en rauwe uitstraling pasten niet in het klassieke beeld van 007. Toch wist Craig hoge ogen te gooien.

Deze misdaadparel op Netflix zet je waarschijnlijk meteen aan voor een avond prima filmvermaak


Het grote voordeel van de helaas wat talrijke streamingdiensten is dat er ook heel wat goede titels uit de filmhistorie terug te kijken zijn. Ze worden amper door de diensten gepromoot, dus je zult ze moeten opzoeken. FilmTotaal helpt je een handje.

Zo staat op Netflix de misdaad-actiefilm Baby Driver van regisseur Edgar Wright, die je kunt kennen van Hot Fuzz en Scott Pilgrim vs. the World. De misdaadfilm uit 2017 heeft Ansel Elgort in de hoofdrol.

Ben je dol op films?


Op FilmTotaal houden we je op de hoogte van het belangrijkste filmnieuws en bieden we je flink wat kijktips op de verschillende streamingdiensten. Als je dus ook van films houdt, neem dan zeker een kijkje.
Waarom die acteur uit 'Adolescence' jou zo enorm bekend voorkomt
Series / Specials

Waarom die acteur uit 'Adolescence' jou zo enorm bekend voorkomt

Stephen Graham uit 'Adolescence' kun je ook kennen van andere projecten.

De miniserie Adolescence is sinds het op Netflix verscheen een groot succes. Een van de makers en sterren van de serie is Stephen Graham, die het creëerde, schreef en produceerde, en zelf ook meespeelt als Eddie Miller.

Graham komt je waarschijnlijk enorm bekend voor en dat is ook normaal. De acteur en producent werkt al een tijdje in de wereld van film en tv. Je kunt hem kennen van talloze andere projecten waarin hij speelde.

Doorbraak


Graham begon zijn carrière in 1990 met een figurantenrol in Dancin' Thru the Dark. Hij verwierf bekendheid met vroege rollen in de films Snatch (2000) en Gangs of New York (2002), en de serie Band of Brothers (2001), voordat hij doorbrak met zijn rol als Andrew "Combo" Gascoigne in de film This Is England (2006).

Hij hernam zijn rol als Combo op televisie in This Is England '86 (2010), This Is England '88 (2011) en This Is England '90 (2015). Daarnaast speelde hij hoofdrollen in verschillende andere bekende series. Zo was Graham te zien als Al Capone in de HBO-serie Boardwalk Empire (2010-2014).

Series en films


Hij was ook te zien als hoofdinspecteur Dave Kelly in Little Boy Blue (2017), John Corbett in het vijfde seizoen van Line of Duty (2019), Eric McNally in het BBC-drama Time (2021) en Hayden Stagg in het zesde seizoen van Peaky Blinders (2022).



Graham verscheen daarnaast in diverse films, waaronder Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011). Hij verscheen in deze film als Scrum, een rol die hij opnieuw vertolkte in Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017), samen met zijn vrouw Hannah Walters.

Boiling Point


In 2021 speelde Graham opnieuw samen met zijn vrouw in de film Boiling Point, geregisseerd door zijn Band of Brothers-medespeler Philip Barantini, die Adolescence heeft geregisseerd. De film, die in één enkele opname is gefilmd en zich afspeelt in de keuken van een restaurant, werd uitgebreid vanuit een gelijknamige korte film uit 2019.



Graham hernam deze rol in een vervolgserie, eveneens getiteld Boiling Point, die in 2023 werd uitgezonden. De afgelopen jaren speelde hij rollen in verschillende grote films. In 2019 was hij te zien als Anthony Provenzano in The Irishman en als Dick James in Rocketman.

Afgelopen jaren


In 2020 was hij te zien naast Tom Hanks in de oorlogsfilm Greyhound en in 2021 speelde hij de rol van Patrick Mulligan in Venom: Let There Be Carnage, een rol die hij vorig jaar hernam in het vervolg Venom: The Last Dance. Vorig jaar was hij ook te zien in de historische oorlogsfilm Blitz.



Dit jaar leerde iedereen Graham kennen door Adolescence, maar dit is niet de enige serie waarin hij speelt die dit jaar uitkwam. Zo is hij ook te zien in de historische dramaserie A Thousand Blows van Steven Knight, de maker van Peaky Blinders. Graham speelt de rol van Henry "Sugar" Goodson en is ook een van de uitvoerende producenten van de serie.

Toekomst


Na Adolescence zal Graham in twee nieuwe films spelen. Zo herneemt hij zijn rol als Hayden Stagg uit Peaky Blinders voor de aankomende vervolgfilm The Immortal Man. Daarnaast zal hij later dit jaar ook te zien zijn in Deliver Me from Nowhere.



Deze biografische muzikale dramafilm gaat over de Amerikaanse rockzanger, songwriter en gitarist Bruce Springsteen. Jeremy Allen White vertolkt de rol van Bruce Springsteen en Graham speelt de rol van Douglas Springsteen, de vader van Bruce, met wie Bruce een gecompliceerde relatie had.

Kijken?


Wil je Graham zien in Adolescence? Je kunt de serie bekijken op Netflix.
Gangsterserie 'MobLand' zet deze twee ijzersterke acteurs lijnrecht tegenover elkaar
Series / Specials

Gangsterserie 'MobLand' zet deze twee ijzersterke acteurs lijnrecht tegenover elkaar

De twee hoofdrolspelers Tom Hardy en Paddy Considine werken na tien jaar opnieuw samen.

Guy Ritchie's nieuwste serie zal in Nederland vanaf juni te zien zijn op SkyShowtime. De twee hoofdrolspelers hebben niet alleen de nodige ervaring in misdaadseries, ze stonden eerder al tegenover elkaar. Hardy en Considine speelden tien jaar geleden in Peaky Blinders.

In een interview met Screen Rant spreken de acteurs over de verhaallijn van MobLand en hoe dit verschilt van het BBC-drama. De verschillen tussen hun personages, toen en nu, benoemen ze als het grootste verschil. Ook is het zo dat Considine's personage Kevin, de zoon van maffiabaas Conrad (Pierce Brosnan), fungeert als het perspectief van de kijker. Harry, die door Hardy wordt gespeeld, is iemand die heeft gekozen voor de georganiseerde misdaad.

Verschillende levens


In de hitserie Peaky Blinders waren de twee acteurs te zien als de impulsieve Alfie Solomons en de priester, vader John. Hardy stipt aan dat de Joodse Alfie in zekere zin ook iemand was die verbonden was met zijn religie, maar het ging uiteindelijk om mannen met totaal verschillende levens. Hardy: "In 'MobLand' zitten we in totaal andere context. We zijn allebei doodgewone boeven". Vergeleken met zijn eerdere rol als bendeleider Alfie is Harry De Souza een stuk kalmer. Dit is echter begrijpelijk wanneer je bedenkt dat Alfie's positie totaal anders was vergeleken met die van Harry.

"Als fixer voor de Harrigans is geweld je laatste toevlucht. Je streeft ernaar om het via onderhandelingen op te lossen, in plaats van iemand te moeten vermoorden. De Harrigans hebben een gigantisch netwerk, waar de vuile klusjes voor hen worden opgeknapt. Hun voetsoldaten krijgen hier het meeste mee te maken. Dus in die zin kun je beargumenteren dat er op Harry's niveau meer fysiek geweld te zien zou zijn," aldus de acteur.

Totaal anders


Considine's rol als Kevin is in dat opzicht totaal verschillend. Hij maakt nu eenmaal deel uit van de onderwereld, eenvoudigweg doordat hij Conrads zoon is. Zijn jongere broer Eddie (Anson Boon) is een bijkomende factor wat stress betreft. De tiener is zich bewust van de macht en invloed van zijn familie, en is maar al te bereid om zijn vaders imperium over te nemen. De jongen is echter een ongeleid projectiel en een potentieel risico. Considine: "Eddie is een kind dat niet de begeleiding krijgt dat het nodig heeft. Kevin ziet het met lede ogen aan en begrijpt niet waarom alles zo ontspoort. In die zin kun je zeggen dat hij het perspectief van de buitenstaander belichaamt".



Conrads oudste zoon heeft genoeg inzicht in zichzelf en de escalerende omstandigheden. "Zijn vader is altijd al enigszins een maniak geweest, maar nu lijkt Conrad toch echt van het paadje te zijn geraakt. Iemand moet hem opvolgen, maar Eddie is de slechtste kandidaat die je je kunt indenken," aldus Considine. De serie heeft hiermee een boeiende dynamiek opgezet om de meedogenloze interne strijd én de competitie met andere misdaadsyndicaten op een spannende wijze op het scherm te brengen. MobLand is in Nederland vanaf 9 juni te zien op SkyShowtime.
Morgen verschijnt op Disney+ de kidnapserie 'The Stolen Girl' die je kippenvel gaat geven
Series / Nieuws

Morgen verschijnt op Disney+ de kidnapserie 'The Stolen Girl' die je kippenvel gaat geven

Psychologische thriller over moeder die dochter verliest tijdens logeerpartij, onthult familiegeheimen.

Aankomende woensdag debuteert de psychologische thrillerserie The Stolen Girl op Disney+. Deze vijfdelige Britse serie vertelt het verhaal van een moeder wiens dochter verdwijnt na een ogenschijnlijk onschuldige logeerpartij. Wat moet je weten over de serie voordat je gaat kijken?

Elisa Blix, een moeder van twee kinderen, stemt ermee in dat haar negenjarige dochter Lucia een nachtje logeert bij haar nieuwe beste vriendin Josie. Na een ontmoeting met Josie's moeder, Rebecca, voelt Elisa zich gerustgesteld door haar charmante aard en het indrukwekkende huis. Maar wanneer ze de volgende dag haar dochter ophaalt, ontdekt ze dat het huis een vakantiewoning is en dat zowel Rebecca als Josie zijn verdwenen. Lucia is vermist. Wat begint als een onschuldige logeerpartij verandert in een internationale zoektocht, waarbij Elisa en haar man Fred onder druk komen te staan en lang verborgen geheimen aan het licht komen.

Belangrijkste namen


The Stolen Girl is gebaseerd op de roman Playdate van Alex Dahl uit 2020. Het scenario is geschreven door Catherine Moulton en de regie is in handen van Eva Husson. De serie is geproduceerd door Quay Street Productions en Brightstar, met onder andere Nicola Shindler, Tanya Seghatchian en John Woodward als uitvoerende producenten. De opnames vonden plaats in Manchester en Frankrijk.

De hoofdrollen worden vertolkt door Denise Gough als Elisa Blix, Jim Sturgess als Fred Blix, Holliday Grainger als Rebecca Walsh, Ambika Mod als Selma Desai, Bronagh Waugh als DI Shona Sinclair en Beatrice Cohen als Lucia Blix. Andere castleden zijn onder meer Robyn Betteridge als Josie Thibault en Michael Workeye als Kaleb Negasi.

Voor wie is deze serie?


The Stolen Girl is geschikt voor kijkers die houden van psychologische drama's en thrillers met een focus op familierelaties en verborgen geheimen. De serie onderzoekt thema's zoals moederschap, identiteit en trauma, en biedt een diepgaand inzicht in de complexiteit van menselijke relaties.



De serie bestaat uit vijf afleveringen en is vanaf morgen 16 april volledig beschikbaar op Disney+. Met een totale speelduur van ongeveer vijf uur is de serie geschikt voor een binge-sessie. Bijvoorbeeld aankomend weekend?
Grote serie met 'Game of Thrones'-ster in hoofdrol gecanceld voordat deze überhaupt begonnen is?
Series / Nieuws

Grote serie met 'Game of Thrones'-ster in hoofdrol gecanceld voordat deze überhaupt begonnen is?

De serie zou op Prime Video moeten verschijnen, maar er gebeurt momenteel wel erg weinig.

Wat ooit begon als een veelbelovende nieuwe serie voor Prime Video, lijkt nu in zwaar weer te verkeren. De geplande live-actionversie van Tomb Raider, met Sophie Turner als Lara Croft, werd nog geen jaar geleden groots aangekondigd, maar volgens nieuwe berichten zou het project inmiddels van tafel zijn. Of dat definitief is, blijft echter de vraag.

De serie stond onder leiding van Phoebe Waller-Bridge, die eerder furore maakte met Fleabag. Amazon haalde haar in 2019 binnen met een exclusieve deal die haar naar verluidt meer dan 100 miljoen dollar opleverde. Die investering leverde echter geen concrete projecten op: zelfs de Mr. & Mrs. Smith-serie die ze initieel zou ontwikkelen, kwam uiteindelijk zonder haar tot stand.

Verloren investering?


Volgens Hollywood-insider Matt Belloni zijn er inmiddels twee schrijfteams op Tomb Raider gezet en is er tientallen miljoenen dollars geïnvesteerd, maar ligt er nog steeds geen bruikbaar script. Daarmee lijkt het bericht van de Britse krant Daily Mail, waarin wordt gesteld dat het project volledig is geschrapt, geloofwaardig. De geplande opnames voor begin 2025 gaan volgens diezelfde bron definitief niet door. Hoofdrolspeelster Sophie Turner is bovendien dit jaar met andere projecten bezig

Toch is het te vroeg om de serie officieel als geannuleerd te bestempelen. De Daily Mail geldt niet als de meest betrouwbare bron, en het feit dat Waller-Bridge nog steeds onder contract staat bij Amazon houdt de deur op een kier. Zeker nu Prime Video succes heeft geboekt met de verfilming van Fallout, is het niet uitgesloten dat Tomb Raider op termijn alsnog nieuw leven ingeblazen wordt.

Of dat onder dezelfde leiding zal gebeuren, is nog maar de vraag. De oorspronkelijke motor achter het project, Jennifer Salke, is inmiddels vertrokken. Het zou goed kunnen dat haar opvolgers andere prioriteiten stellen of dat Tomb Raider onder een nieuw creatief team juist een tweede kans krijgt?
Deze week nieuw op streaming met drie must-watch series
Series / Specials

Deze week nieuw op streaming met drie must-watch series

De grootste series van deze week brengen een mix van animatie, drama en ouderwets autoplezier.

Streamingdiensten brengen wekelijks zoveel nieuwe series uit dat het soms moeilijk is een keuze te maken. Om het je wat makkelijker te maken, hebben we een selectie gemaakt van de drie meest opvallende nieuwe series van deze week die absoluut het kijken waard zijn.

The Stolen Girl



Verschijnt op: Woensdag 16 april | Kijk op: Prime
Vanaf morgen zie je op Disney+ deze aangrijpende miniserie, waarin Denise Gough, Holliday Grainger, Jim Sturgess en Robyn Betteridge de schrijnende realiteit rondom een vermist kind tot leven brengen.

Synopsis: Elisa, moeder van twee, staat toe dat haar dochter Lucia blijft slapen bij haar nieuwe beste vriendin Josephine nadat ze Josephines moeder, Rebecca, heeft ontmoet in haar prachtige huis. Maar wanneer Elisa de volgende dag Lucia komt ophalen, blijkt het huis een leegstaande luxe huurwoning te zijn en is Lucia ontvoerd.



#1 Happy Family USA



Verschijnt op: Donderdag 17 april | Kijk op: Prime Video
In deze nieuwe, komische animatieserie van Pam Brady en Ramy Youssef hoor je stemmen van onder anderen Mandy Moore, Alia Shawkat, Chris Redd en Youssef zelf.

Synopsis: Deze serie volgt het vaderlandslievendste, vreedzaamdste, en absoluut niet verdachte moslimgezin in het “Amreeka” na 9/11. De serie is satirisch en absurd en herdefinieert humor bij tegenspoed als de Husseins de vroege jaren 2000 navigeren onder het waakzaam oog van hun doodsbange buren.



The Not Very Grand Tour



Verschijnt op: Vrijdag 18 april | Kijk op: Prime Video
Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond keren nog één keer terug in een wereldwijde special boordevol hoogtepunten uit de jaren van The Grand Tour, een ultieme ode aan hun tijd in de autowereld.

Synopsis: The Not Very Grand Tour is een komische documentaire over auto's; in deze editie viert het team de verbrandingsmotor met een terugblik op beelden van eerdere avonturen en testritten.

In 54 landen de gloednieuwe nummer 1; Spaanse serie zet Netflix wereldwijd in vuur en vlam
Series / Nieuws

In 54 landen de gloednieuwe nummer 1; Spaanse serie zet Netflix wereldwijd in vuur en vlam

Deze serie stoot 'Adolescence' zomaar ineens van de troon op Netflix.

Een tuincentrum als dekmantel voor moord. De Spaanse serie The Gardener voert momenteel de Netflix-hitlijsten aan in tientallen landen en lijkt wereldwijd een snaar te raken. Het moordlustige duo in het hart van het verhaal blijkt een ware publieksmagneet.

In The Gardener draait alles om een moeder en haar zoon die onder de radar een netwerk van huurmoorden runnen. De moeder (Cecilia Suárez) regelt de opdrachten en het geld, terwijl haar zoon (Álvaro Rico), die na een ongeluk emotioneel afgestompt lijkt, het vuile werk opknapt. Alles loopt volgens plan, totdat hij gevoelens ontwikkelt voor een van zijn doelwitten (Catalina Sopelana). Dat blijkt de katalysator voor spanningen binnen én buiten de organisatie.

Wereldwijde nummer één


De serie werd op 11 april 2025 toegevoegd aan Netflix en klom razendsnel naar de top van de kijkcijfers. Volgens cijfers van FlixPatrol stond The Gardener op 14 april op de eerste plek in 54 landen, waaronder Nederland. In nog eens 34 landen is de serie in de top 10 terug te vinden.

The Gardener wist binnen een weekend titels als het coming-of-age-drama Adolescence en seizoen 7 van Black Mirror voorbij te streven. Die laatste verscheen op 10 april en haalde in vergelijking ‘slechts’ 22 eerste plekken. De opmars van The Gardener is opvallend: op 12 april stond de serie nog in 26 landen bovenaan, een dag later waren dat er al 49, en nu dus 54.

Spaanse originaliteit slaat aan


De originele titel van de serie is El Jardinero, en die Spaanse wortels zijn onmiskenbaar aanwezig in stijl en toon. Maar het internationale publiek lijkt zich daar niet aan te storen; integendeel. De combinatie van zwartgallige humor, familiebanden en huurmoorden zorgt voor een mix die blijkbaar goed werkt op het wereldtoneel.