NPO start experiment voor samenwerking met Netflix en Disney+

Gaat NPO samenwerken met Netflix en Disney+?

De NPO wil vijf verschillende projecten produceren in samenwerking met grote (buitenlandse) streamingdiensten.

Geoffrey Ketels, 19 januari 2020 om 11:03

De Nederlandse Publieke Omroep heeft een wel erg opvallende uitspraak gedaan. Het wil bij wijze van experiment namelijk de komende jaren een samenwerkingsverband voor vijf producties aangaan met aanbieders van streamingdiensten. Onder meer Netflix en Disney+ worden genoemd.
Het experiment moet NPO een duidelijk beeld geven van de voordelen die zijn verbonden aan samenwerkingsverbanden met grote streamingdiensten. Dit viel af te leiden uit de nieuwjaarstoespraak welke werd gehouden door de directeur van de NPO, namelijk Shula Rijxman. Daarnaast zou het experiment er eveneens voor moeten zorgen dat er meer budget komt voor Nederlandse producties. Ook de zichtbaarheid van Nederlandse series in andere landen zou op deze manier een duwtje in de rug moeten krijgen.

Eerste samenwerking
Het is de eerste keer dat de NPO een samenwerkingsverband aan zal gaan met streamingdiensten voor wat het ontwikkelen van series betreft. De publieke omroep dient daarbij de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen, aldus de directeur. Niet alleen de procedure voor aanmelding, maar ook de voorwaarden die betrekking hebben tot bijvoorbeeld de financiering evenals de exclusiviteit en de uitzendrechten mogen immers de publieke taak van de NPO niet ondermijnen.

Op moment van schrijven zijn er nog geen concrete overeenkomsten afgesloten. Rijxman heeft echter laten optekenen dat elke organisatie welke over diens eigen streamingplatform beschikt zich mag melden bij de NPO. Niet alleen de Nederlandse streamingdienst Videoland werd genoemd, daarnaast vielen ook de namen van enkele grote internationale streamingdiensten. Denk hierbij niet alleen aan de reeds eerder vernoemde diensten Netflix en Disney+, maar ook aan bijvoorbeeld Amazon Prime Video.

Lees meer over: NPO, Netflix, Disney, Disney Plus, streamingdienst, streamingdiensten

Populair nieuws