Monsterboete dreigt voor Netflix door aflevering in 'Black Mirror' serie

De klacht is het gevolg van een aflevering uit de Netflix-serie 'Black Mirror'...

Geoffrey Ketels, 14-02-2020 13:19

Slecht nieuws voor streamingdienst Netflix. Eerder raakte namelijk reeds bekend dat het bedrijf een monsterboete boven het hoofd hing omwille van een aflevering in Black Mirror. De vraag van het bedrijf om de claim nietig te verklaren werd door de rechtbank niet aanvaard.
De bal ging aan het rollen door de extra lange aflevering met de naam 'Bandersnatch'. Tijdens deze aflevering was het voor kijkers van de Black Mirror serie mogelijk om bepaalde keuzes te maken. Het ging hierbij om eenvoudige dingen zoals de keuze tussen 'cornflakes of boterhammen', maar ook om 'spring je van het dak of niet'? De complexiteit van de keuzes en de gevolgen van die keuzes namen toe naarmate de aflevering vorderde. Niets aan de hand zou je zeggen, het interactieve concept sloeg best aan, maar toen kwam er plots een brief binnen op het hoofdkantoor van Netflix.

Lees ook: Krijgt 'Black Mirror' dan toch nog een vervolg?

Kies je eigen avontuur boeken
Chooseco LLC, een uitgever van kinderboeken is namelijk van mening dat het concept dat Netflix heeft toegepast is gebaseerd op de 'kies je eigen avontuur' boeken. Deze stelt lezers van de boeken op een min of meer gelijkaardige manier in staat om keuzes te maken. Het bedrijf liet weten dat Netflix met haar contact had opgenomen met het verzoek om de rechten op het concept in handen te krijgen.

Toen de uitgever dit weigerde koos Netflix er voor om 'Bandersnatch' te lanceren, iets wat volgens de uitgever gewoon een goedkopere versie is van hun concept. De klacht werd ingediend in januari 2019, maar Netflix probeerde de klacht te ontlopen en diende een verzoek in om de zaak nietig te laten verklaren. Dat is dus niet gelukt.

Een rechtbank in Vermont heeft de zaak die werd aangespannen door Chooseco LLC gegrond verklaard waardoor er nu een rechtszaak zal worden gehouden. De actuele verwachtingen zijn dat deze wellicht in het nadeel van Netflix zal uitdraaien. Mocht dat ook daadwerkelijk het geval zijn loopt de streamingdienst het risico om geconfronteerd te worden met een boeten van niet minder dan 25 miljoen dollar (zo'n 23 miljoen euro).

Lees meer over: Netflix, streamingdienst, streamingdiensten

Populair nieuws

Laatste serienieuws

4 kneitergoede series op
Netflix

4 kneitergoede series op Netflix

Populair nieuws

Heel Netflix in de greep van nieuwe misdaadserie

Heel Netflix in de greep van nieuwe misdaadserie